Haydar Çetin Yazdı: Dünya Turizmi Tek Olarak Konuşuyor!
Noble Plas Otel‘in Genel Müdürü Haydar Çetin’in “Dünya Turizmi Tek Konuşuyor” adlı yazısını GM Turizm ve Yönetim Dergisi okurları için paylaştık.
Dünya turizmi tek vücut; Tur operatörü, acente, otel, tedarikçi firmalar ve uçak şirketleri dahil…
Ülke liderlerinin, uluslar arası ulaşıma sıcak bakmasını bekliyor. HACCP uygulamalarına ek, bakanlığın sertifikasyon sistemiyle taçlandırdık. Dünya ile pandemi mücadelesinde dezenfekte çalışmaları ile, uluslar arası standartların öncüsü olduk. Pandemi etkisini hafifletmek için bakanlık 70 ülkeye mektup gönderdi. Turizm Sezonunu her an açacak şekilde hazırlanıyoruz. Şimdi her şey lehimize. Dünyayı toz pembe görsel şölene çevirip, Can siper hane kenetlendik.Çözüm arayışında, EGO baltalarımızın işe yaramadığını idrak etmiş olduk.
Kurum ve kuruluşlarda yüksek mevkinde olsa, kendi iş yerinde olsa, hiç kimse sektörlerin üzerinde bir güç olamaz. İsimler, sahip olduğumuz makam ve zenginlik elbet unutulacak. Markalar devam ettiği sürece ölümsüzleşecek. Demem o dur ki ; Uzun soluklu bir yarışta, sakatlanmış, yardıma muhtaç birinin üzerinden atlayarak,yarış kazanılmış sayılmaz. Onurlu bir davranışın şampiyonluğunu tarihte ise asla unutmaz.
Unwto Genel Sekreter Pololikashvili, hükümetleri, toplumların turizmin getirebileceği sosyal ve ekonomik faydalardan bir kez daha yararlanabilmeleri için, mümkün olan en kısa sürede bu tür kısıtlamaları kaldırmaya çağırdı .Turizmde seyahat etmenin faydaları, güvenle daha geniş kitlelere yaymak için, anahtar rol olarak çağırıyor.
Ajansın 27 nisan itibariyle toplanan yeni araştırması, küresel destinasyonların % 100’ünün uluslararası seyahat için kısıtlamalara devam ettiğini ve% 72’sinin sınırlarını tamamen kapattığını gösteriyor, uluslararası turizme.Kaldırma kısıtlamalarına ilişkin olası ilk önlemlere tartışmalar sürerken, dünyadaki 217 destinasyonun 156’sı uluslararası turizmi tamamen durdurdu. Hedeflerin dörtte birinde, en az üç aydır kısıtlamalar uygulanmış,% 40’ında ise en az iki ay önce kısıtlamalar getirilmişti.Biz maske ile çözüm arayışında, 1 ekime kadar dolaşımı yasakladık.
Slovenya 31 Mayıs itibariyle Avrupa’da salgın durumunu kaldıran ilk ülke olurken, başbakan janezjansa, yaptığı açıklamada “sağlık krizinin ardından, ekonomik krizin geleceği” ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.Dünya Sağlık Örgütü’nden DSÖ Baş Bilim İnsanı Soumya Swaminathan koronavirüsü kontrol altına almanın 4-5 yıl sürebileceğini söyledi. Dünya Bilim insanı can derdinde, Liderler geleceğin teminatı derdinde. Fakirin ve politikacının ekmeği umut. Doktorun ne umut ne ekmek. Sanırım bilim insanları; hukuk bir gün size de gerekli olacaksa, sağlık da bir gün size gerekli olacak diyor!
Turizmin ekonomisine olumsuz yorum ima edeni, neredeyse vatan haini ilan edecek duruma geldik. Biz sorunlarda birlik olur, çıkış yolunda hem fikirizdir , Uygulamada gemisinikurtaran kaptanlığı, güven ortamına kadar sürdürürüz. Sonrası mı, Allah işinizi gücünüzü rast getirsin.!!.
Uluslar, Temmuz sonuna kadar yurt dışı uçuşları kapattı,İngiltere bu yıl yurt dışına turist göndermeyecek,Avrupa da kendi içinde turist değiştirecek.En iyi örneği de Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, “Karşılıklı karantinaya gerek kalmayacak şekilde turist geçişlerine izin veren” anlaşma.15 Mayıs’tan itibaren Almanya-Avusturya sınırında sadece rastgele kontroller yapılacak. 15 Haziran’dan itibaren ise sınırlar tamamen açılacak”. AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni de “Yazın Avrupa’da kesinlikle turizm sezonu açılacak, ama kısıtlamalı ve güvenlik önlemleri içinde” dedi.
Belki öncesinde Antalya’ya aralarında THY, Lufthansa ortaklığındaki SunExpress’in de bulunduğu Corendon, TailWind, OnurAirhavayolu şirketleri charter uçuş gerçekleştirebilir.
THY de bunu öngörmüş olacak ki Haziran’da 19 ülke 22 noktaya yapacağı sefer sayısını, Temmuz’da 74 ülke 103 nokta 572 frekansa ulaştırıyor; temkinli ilerliyor.Ağustos’ta 98, Eylül’de ise 99 ülkede 166 noktaya uçmayı hedefliyor.Güven son dakika anlatılacak bir durum değildir. Bölgesel destinasyonu, yurt dışına sosyal medya çalışmaları ile ulaştıra bilmelidir.Destinasyon çalışmalarında kesinlikle ; Alman oteli, Rus oteli, İranlılara, İskandinavlara, Baltık, Avrupa ayrımı, en tehlikeli hareket olur. Biz turizmeyıllık değil, yılların geleceği mantığı ile çalıştırmaktayız. Otel açılacaksa her milletten insanların tercihlerine göre kabul edilir. Bizim görevimizhizmette sınırsız görev ve güven vermektir. Unwto dünya liderlerini, kurum ve kuruluşları topluyor, turizme sahip çıkalım, sürdürüle bilir bir kurum olsun, insan psikolojisi sağlıklı toplumla var olur diyor. Biz ülke olarak hazır lokmayı çiğnemekte neden imtina edelim ki. Kampanyalarda 2019 yılında 2020 için alınan değişik tarihlerdeki konaklamayı bir yıl hakkı saklı kalmak kaydıyla diyor.. İstediğiniz ayda ek ücret ödemeden tatil yapabilirsiniz güvencesi, yurt dışında kabul görmüştür. Yurt dışında her şey dahile ilave ek seçenekli paket turları sunulursa ne olur. : Tarih, kültür, doğa, gezi, dil, tekne, şehir turu, sanat, rafting, safari, eğlence, masaj, vip havaalanı ulaşımları, sahilde şezlong ayrıcalığı , mutfak aileye özel menü seçimi, gibi gibi. Her şey dahile, bonus seçenekli satış konsepti de cazip olabilir. .
Bence her şey dahilin içeriği değişir ve üstüne artı bonus seçeneklerle acenteler satış grafiğine koyabilir. O da nereden çıktı diyenleri duyuyorum.
Otel ve acente sahipleri birleşirse ülke kazanır.
Yoksa sahip olduğumuz turizm her geçen gün hizmetin getirisi değersizleşir. Fiyat düşürmek değil, tam tersi kaliteyi yükseltmek fiyatların kabul edilebilir olmasını sağlamak gerekir.
Türkiye de oteller özellikle acenteler den ön ödeme almış ve yatırıma dönüştürdüğü için iade edemeyenler. Hukuksal gereksinimlerini yerine getirmek için açacaklardır. Otele misafir geldiğinde karve veya zarar düşünme lüksü olamaz.Kampanya seçeneklerimiz var ; Evde kal sağlıklı tatil al, Haydi tatile , iptal etme ertele, (1 yıl ne zaman istersen tatil belirle) Sen beklersin, tatil beklemez, Erken rezervasyon yap, taksiti sen belirle,İkinci adres, Buluşma noktası, komşunu da al gel, Akrabalarınla tatil yap, Eski dostlar bir arada,
Şimdi sorunlar, soru olmaktan çıkıp ta, cevap olursa eğer, cevaba soru aramak zorunda kalmayız..
Devletin sosyal tesislerini, sağlık nedeniyle psikolojisi bozulan halka ücretsiz veya cüzi miktarda ücret alarak konaklama sağlayabilir. Acentelerin önünü açarsak, esnafların sesini duyan acente, kazan kazandır felsefesini uygular. İptal etme ertele demek kolay da karşılığında ne vadettiğinde önemli. İcraata şapka çıkartan dünya turizmi, eskileri kaldırmak değil. Aksine hizmeti fazlalaştırırsak,yeni dünya konseptine hoş geldik diyebilmektir..
En son ülkemizden giden turist , hizmeti kaliteli alıp, ücreti az ödemeyi öğrendi. Otel ciler de Misafir fazla olunca oda birleştirmeyi öğrendi. shortcu falan filan diye, piyasada meşhur olan aferin ci çalışanlar çoğalttık…
Turizme otel yapan veya yeni açılacak işletmelerde, bu işi geriden gelen yanlışlara göre yapmasın. Doğru olması gereken destinasyonları belirleyip, gerçek anlamda turizmi iyileştirerek rantına uğraş verebilsin.
Pandemi döneminin psikolojik tarafı daha tehlikeli ; İbn-i Sinâ deneyinde ; Kafese koyduğu 2 kuzunun 1 tanesini kurt görecek şekilde besler. Diğeri kurdu görmeden besler. Kurdu görerek beslenen zayıf ve güçsüz kalarak ölür. Diğeri huzur içinde yemlenip, besili ve uzun ömürlü olur. Korkularımızı üzerimizden atalım. Geleceğe güvenle yaptığımız işin hakkını vererek, düzgün işçilikle dünyada Turizmi hak ettiği yere getirelim. Kaliteden anlık çıkarlar uğruna taviz vermeyelim..
Rahmetli Turgut Özal ’ın “benim memurum işini bilir ” Türkiye’nin çağ atladığını görmek istiyorsanız, Halikarnas a gidin’’ sözleri tarih oldu. 1960–2001 döneminde ortalama ömrü yaklaşık 15 ay olan çoğu koalisyon toplam 34 hükümet görev yapmıştır. Hükümetler normal sürelerini doldurmuş olsalardı ve ara rejimler yaşanmasaydı, yaklaşık 10 hükümet görev yapardı.
Dünya turizmi gelişmede önemi net bellidir:
Sağlık, Güven, Huzur, ülke istikrarı ve Dünya devletleri ile olan ilişkisi. Şimdi turizmin tüm verileri olgunlaştı ve tarih yazmaya hazırlanıyoruz. 7 bölge 81 ilin tamamen serbest dolaşımı ve yurt dışından gelecek turistlerle iç içe yaşarsak ne olur. Devletin pandemi kuralları çok açık ve netken; duyarsızlık, alışkanlık, örf , adet, anane, töre, gelenek vs diyerek, henüz güncel yaşantımıza adapte edemedik. En büyük korkulması gereken pandemi kurallarına uyum sağlayamazsak eğer ne olur.
Tarih tekerrürden ibarettir : İspanyol gribi veya nezlesi, 11 Mart 1918’de ABD‘nin New Mexico eyaletinde tespit edildiğinde, Salgın 1918 Eylül-Kasım aylarında zirve noktasına ulaşmış kasımda philadelphia sun Luis de son verilmiştir. Fakat 2,ci dalgada 10 binlerce insanın ölümüne neden olmuştur.2.milyar Dünya nüfusunun 3/1 hastalıkla mücadele etmiş. 1918 – 1920 yılları, 500 Milyondan fazla kişiye bulaşması sonucu 18 ay içinde 50 ile 100- 140 milyon arası insanın (o dönemde yaşayan dünya nüfusun %15’i) ölümüne neden olmuştur. Ölümler Sağlıklı genç erişkinleri Osmanlı dahil tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. pandemiye Hindistan‘da ≈17 milyon kişi, yani ülke nüfusunun %5’i bu hastalıktan ölmüştür. ABD‘de nüfusun yaklaşık %28’i hastalığa yakalanmış ve 500.000 ~ 675.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Britanya‘da ≈250.000, Fransa‘da ≈400.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Fiji adalarında nüfusun %14’ü iki haftalık bir süre içinde İspanyol Nezlesi’ nden ölmüştür Hastalığa yakalanma ve ölme riski en yüksek olan 20-40 yaş grubundakilerdi. 1918 ile 1920 arasında yaşanan bu salgın iki yıl içinde o sırada 2 milyardan az olan dünya nüfusunun üçte birini hasta etmiştir.
Nazım HİKMET — şiirinde bahseder : Biz ki İstanbul şehriyiz, Seferberliği görmüşüz: Kafkas, Galiçya, Çanakkale, Filistin, Vagon ticareti, tifüs ve İspanyol nezlesi bir de İttihatçılar, bir de uzun konçlu Alman çizmesi 1914’ten 1918’e kadar yedi bitirdi bizi. »
Geçmişte yaşanmışlıklardan ders çıkarmayı bilirsek eğer, bizim işimiz daha kolay olacağına inanıyorum.
Deli hastanesine tayini çıkan baş hekim, hastaların kırık pirketten sırayla baktıklarını görmüş. Doktorlara sorduğunda cevap yok. Gidip bakmış ve bir şey göremeyince sormuş, siz ne görüyorsunuz diye .Cevap ; bizyıllardır yaz ve kış bakıyoruz, bir şey göremiyoruz. Sen 1 kere bakmakla ne göreceğini sanıyorsun, geç sıraya, geç sıraya der, j. Bizim kırık pirketten bir şey görür müyüz bilinmez fakat, görmek için, önce pirkete delik açmak gerektiğini biliyoruz.. J Dünyada Korona virüs ten aldığımız eğitim kadar, keşke turizmden de bu kadar ders alabilseydik. Dünyada hiçbir konuda halk bu kadar virüs uzmanı ve bilir kişisi yetiştirmemiştir.
Turizmin fedakarlığı külfetli, hizmeti zahmetli fakat yorgunluğu hafif bir meslek olduğunun bilinciyle,
2020 yılı ülkelerin ekonomik , barış , İstikrar ve güven dengelerinin korunduğu, huzurun çağdaş medeniyetlere inşa edildiği bir yıl olmasını temenni ederim…