Gülin Kocakaya Pegas’ın 2021 Yılı Hedefini Açıkladı
Pegas Kontrat Direktörü Gülin Kocakaya- Gm Talks’ta GM Turizm Ve Yönetim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Meral ile 2020 yılı değerlendirmesi yaparken, 2021 yılında turizm sezonuna dair öngörülerini ve Pegas’ın hedeflerini anlattı.
Salgınla birlikte nasıl bir 2020 sezonu yaşadınız?
Bu pandemi sürecini tek bir kelime ile özetleyebilirim; “ Belirsizlik” 2020 yılının en yorucu tarafı buydu. Alınan tedbirlerin, gelen her uygulamanın ne ile sonuç vereceğini aslında bilmediğiniz ve doğru süzemediğimiz bir süreçten geçtik. Salgının üzerinden 10 ay geçmesine rağmen hala gündemle ilgili yeni bir şeyler öğreniyoruz. Bildiğimiz doğruların yanlış olduğunu ya da yanlış varsayımlarında doğru olduğunu konuşuyoruz. Zor bir dönemdi ve hala o zor dönem devam ediyor. 24 saat içinde bir ülke yeni bir karar alabiliyor ki bunu İngiltere pazarı yaşadı. Bir gecede tüm yapı değişti. 2020 yılında sürekli gündemi takip ettik ve kendimizi güncelledik. Şuan ikinci dalga yaşanıyor. 2021 yılı ile ilgili fikir beyan etmek için çok erken.
Ben aşının bulunmasıyla pandemi sürecinin daha tolere edilebilir bir değer olduğunu düşünüyorum. Tatile ihtiyacı olan tüketicinin kararı da önemli. Misafirlerin tatil süreleri kısalabilir. Tercihleri değişebilir. Ekonomik sonuçların nasıl olacağını bilmiyoruz. Ama önemli olan sağduyuyu kaybetmeden doğru zamanda doğruları yapmaktan vazgeçmemek. Bir de birimizi biraz daha tarafsız yönlendirmek gerektiğini düşünüyorum. 2021 yılı içinde aynı belirsizliğin bugünkü konjonktürde devam ettiğini düşünüyorum. 2021 yılı hakkında konuşmak için Şubat ayını beklemeliyiz.
2021 yılında PEGAS ile ilgili hazırlıklarınız nedir?
Biz biraz daha sakin kalarak ve sessiz kalarak ama mevzuatları doğru takip ederek yönetmeye çalışıyoruz. Dilimizin döndüğünce ve aklımızın yetiğince kendimizi doğru ifade etmeyi tercih ediyoruz. Yaptığımız işi doğru yapmaya, bildiğimiz işi doğru ve dürüst bir şekilde aktarmaya çalışan bir firma olduk ve böyle olmaya devam edeceğiz. 2021 yılı için 1 – 1 buçuk milyon rakamlarını planlıyoruz. Umudumuzu kaybetmeyelim, inşallah olur diyelim.
Otelciler bu aşamada ne yapmalı?
Otelciler olarak değil de tüm sektör olarak gündemi takip etmeli, iyi analiz etmeli ve daha çok çalışmalıyız. Otelciler ve acenteciler olarak bu gemiyi birlikte yürütmeliyiz. İşimizin satır aralarını iyi ölçmeli ve iyiyi kötüyü ayırt etmeliyiz. “Bir bekleyelim bir şey olursa bir şeyler yaparız, çıkmadık candan ümit kesilmez” modelimizi terk etmeliyiz.
Peki; sizce bu pandemi sürecinde en çok zararı kim gördü?
Bence, tur operatörleri daha çok zarar gördü. Türkiye bazında değerlendirdiğimizde oteller sürdürülebilir ölçekte olanlarda var, bir yandan da yüzde 10 ila 15 kayıp eden ama açmasaydı daha fazla zarar edecek oteller, bir yandan da yüzde 40 kayıp yaşayan daha dar faaliyet alanı olan oteller vardı. İyi tarafı ise çalışan kesim ve yatırımcıya destekler verildi. Bunun en ideali yoktu ve yaşadığımız ülkenin imkanlarıyla da doğru orantılıydı. Tur operatörleri daha çok zarar aldı deme sebebim ise; bir oteliniz var ise borç yükün var evet, ama bu borç yükünü yönetebildi ve yönetebilmek için bir destek paketi oluşturulmaya çalışıldı. Tur operatörleri ise sadece bir destinasyona uçmuyor. Pegas olarak 48 uçağımız ile faaliyet gösterirken birden tüm uçaklarımız yerde kaldı ki bunun da bir maliyeti vardı. Bunu acenteci olduğum için değil, duruma daha matematiksel baktığımda da bu sonucu gördüğüm için dile getiriyorum.
Bu zaman diliminde acente ve otelci iyi bir sınav verdi mi?
Herkes payına düşeni yapmak için efor sarf etti. Günün sonunda bazen ticaretten ve yönetim şekillerimizde bencilleşebiliyoruz ki bu bir gerçek. Ama bu dönemde birbirimizi destekledik.
2021 yılında daha iyi neler yapacaksınız?
Bizim değil, kim olursa olsun bu konuda şubat ayından önce iyimser bir şey söylemesi zor. Ancak biz 2021 yılını hiç kapatmadık. Ama gördüğüm talebi söyleyecek olursam yok. Bu yüzden olmayan talebi konuşmak için bir hareketin olması gerek. 2- 3 ay sonra daha keyifli rakamlar ve sohbetler edebiliriz.