93
Fettah Tamince: “Ekonomik Sorunlar Daha Da Büyüyecek”
Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, koronavirüs salgının turizm sektörüne etkilerini ve bundan sonraki süreçte ekonomide neler yaşanacağına dair değerlendirmelerde bulundu.
TourismToday’in Instagram yayınına konuk olan Fettah Tamince, dünya önümüzdeki bir yıl eski yaşantımıza dönmek için neler yapılması gerektiğini tartışacak, dedi.
Fettah Tamince’nin açıklamalarından bazıları şu şekilde:
- Koronavirüs salgınının etkileri ekonomi üzerinde 10 yıllarca sürecek. Koronavirüs sonrası yeni dünya ve yeni tespitler ekonomik gidişata göre şekillenecek. 2020, 2021 yılları 2019 yılı gibi olmayacak. Önümüzdeki aylar çok ciddi ekonomik hüsranlar yaşayacağız. Ekonomik sorunlar daha da büyüyecek.
- Dünya şu anda salgında ikinci evrede. Mayıs ayının sonunda ülkeler arası hava ulaşımının açılması konuşulacak. Haziran ayında da sınırlı da olsa hava ulaşımının açılacağını öngörüyorum. Trafik çok yoğun olmayacaktır. Hazirandan itibaren açılan yeni hatları duymaya ve otelleri de açmaya başlayacağız.
- Pandeminin biteceğini kimse söylemiyor. Bu virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Maske mi kullanacağız, uçaklar tek koltuk mu olacak, gibi konular konuşulacak. Hiç kimse hemen eski hayatımıza dönelim demeyecek. Yapay zeka insanların hayatına daha fazla girecek. Havalimanlarında çipli pasaportlar, aşı, yüz tanıma vb uygulanacak. Bu veriler kimin eline geçecek, insanları ve dünyayı nasıl yönetecekler… Bu da pandeminin bize hediyesi olacak.
- Beş yıldızlı otellerde hijyen standartları zaten maksimum seviyede. Salgın otellerde değil de kruvaziyer gemilerinde başladı. Konu hijyen olduğunda, korona dışında o kadar fazla virüs var ki…
- Rixos Hotels’in ciddi sayıda istihdam sorumluluğu var. Kadrolu çalışanlarımızın istihdamı sürüyor. Diğer taraftan da devlet destekleri var. Askıda bulunan çalışanlar için de bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Devlet versin istihdam sağlayalım ama devletlerin kaynağı da sınırsız değil. AB ülkelerinin kaynakları bile sınırsız değil.
- Türkiye’ye 3 yerden para girişi bulunuyor; sanayi ihracatı, turizm ve yurt dışındaki inşaat işleri. Bunu daha nasıl geliştirebiliriz diye düşünmeliyiz. Korona virüsünden daha tehlikeli olan şey umutsuzluk. Korona öldürür, umutsuzluk süründürür.
- Hiçbir ülkenin dünyadan soyutlanarak yaşama şansı yok. Bu sebeple hava ulaşımı gecikmeli başlayacak ama sınırlı olarak başlayacak. İş seyahatleri azalacak. Bu evde kalma sürecinde iş görüşmeleri internete taşındı. Artık iş seyahati için 3 saatliğine Frankfurt’a gidilmeyecek. Ama diğer taraftan plaj turizmi daha da büyüyecek. Moskova’ya, Almanya’ya 40 dereceyi ve denizi götürmediğiniz sürece insanlar gelmeye devam edecekler.
- Tur operatörlerine destek sağlanmalı. Ben her krizde onların yanlarında oldum. Türk turizminin bu duruma gelmesinde en büyük rol tur operatörlerinindir. Bu sebeple devlet tur operatörlerine stratejik olarak bakmalı ve destek olmalıdır. Fakat onlar da her dala atlamamalı. Ben bunu kriz öncesinde de söyledim.
GM Dergisinin Diğer Haberleri İçin Tıklayınız!