Ege’de Oteller ve Turizm Merkezleri ‘Kontrollü Tatile’Hazır
Turizmci Erçin Yalçın, Ege turizminin normalleşme sürecini değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Ege’deki konaklama sektörünü ve son durumu hakkında bilgiler aktardı. Biz de Gm Turizm ve Yönetim Dergisi okuyucularıyla o yazıyı paylaştık.
Türkiyemiz’in önemli turizm merkezlerinden Çeşme,Alaçatı,Cunda, Ayvalık,Bergama,Dikili,Çandarlı,Eski Foça,YeniFoça,Urla,Sığacık,Seferihisar,Özdere,Gümüldür,Kuşadası,Bodrum,Didim,Datça,Marmaris,Akkum Covid-19 tedbirleriyle çoğu otel hazırlıklarını tamamladı ve işletmelerini açtılar.
Butik Oteller Açtı, Diğerleri de açılış hazırlıkları devam
Türkiye’de önde gelen turizm destinasyonu Ege Bölgesin’deki plajlar, oteller ve ören yerleri, koronavirüs (Covid-19) tedbirleriyle yeni dönemde misafirlerini ağırlıyor.Hafta içi yoğunluk olmayan bölgelerde hafta sonları özellikle butik oteller ve plajlarda yoğunluk fazla. Butik Oteller yarı kapasite ile Otellerini açtılar.Büyük kapasiteli oteller ise oda sayısı 200-450 odalılar da hazırlanıyor. Ve 1 Temmuz ve 15 Temmuz açmayı planlıyorlar. Şehir otellerinde durum ise zincir oteller bazı şubelerini açmadılar.
Haziran ayının ilk gününden itibaren başlayan normalleşme sürecine hazırlanan turistik işletmelerde son düzenlemeler yapıldı. Dünyaca ünlü Ege plajlarında sosyal mesafe düzenlenmesi yapılırken şezlonglar mesafe kuralına göre sıralandı.Hafta sonları yoğun olan Ege Koyları ve Plajları %50 kapasite ile misafirlerini ağırlıyor.
Ören Yerlerine Sosyal Mesafe
Kültürel ve tarihi mirasların bulunduğu ören yerlerinde de Covid-19 düzenlemeleri hayata geçirildi. Efes, Afrodisyas, Akropol gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan lokasyonlarda sosyal mesafenin korunmasına yönelik de düzenlemeler yapıldı. Ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.Bu kapsamda plajlarda ve ören yerlerinin girişlerinde misafirlerin ateşi ölçülecek, maske takılıp takılmadığı kontrol edilerek içeri alınıyor. Girişte sıvı dezenfektanların bulunan Plajlar ve ören yerlerinde görevli personel, sosyal mesafeye uymayanları ikaz ediyor.Ancak bazı bölgeler’de kontrol az özellikle Dikili Plajları bu konuda yetersiz ve kontrolsüz yetkili kollukların daha sıkı kontrol etmesi önem arz ediyor.
Tatile “sosyal mesafe” ayarı
İzmir’de Birçok tesis Hijyen güvenliği olan ‘SELLUKA PLAKETİ ve BELGESİ’ almaya başladı.
Dezenfektan kullanılarak ve ateşleri ölçülerek otele alınan misafirler, resepsiyonda da sosyal mesafe kuralına göre sıraya giriyor.Siperlik ve maske takan ön büro personeliyle yapılan görüşmelerde de sosyal mesafeye dikkat ediliyor.Salgın nedeniyle otel odalarında da misafirleri değişiklikler bekliyor. Her misafir değiştiğinde dezenfekte edilen odalarda bardaklar tek kullanımlık oldu. Görevli Maid personeller, maske ve siperlikle temizlik yapıyor.
“7 Temmuz’dan itibaren dış pazardan gelişler başlar”
Genelgeye göre hazırlıkların tamamlayan çoğu Otel genelgenin yanında ek tedbirler’de aldı.Planlama doğrultusunda Pandemi sürecinde bir olumsuzluk yaşanmaz ise 7 Temmuz’dan itibaren’de Dış Pazar’dan gelişler başlar Ege’ye beklentimiz bu yönde.
“Tedbirler fiyatları arttırmadı”
Hijyen Costlarını 4 kat arttıran tedbirler konaklama fiatlarını yükseltmedi.Ege’de Bu sezon Ağustos-Eylül-Ekim,ayları geçen yıllara göre daha yoğun geçmesini bekliyoruz.Konaklama fiyatlarında bu süreçte artış yapılmadı.
Ege Bölgesi Antalya’ya göre daha avantajlı,Okullar kapandıktan sonra İç Pazar’ın tercih edeceği tek Adres ‘Ege olacak.Önümüzdeki yıllarda ise Çeşme projesi’de devreye girince Turizmin yeni başkenti İzmir(Ege)olacak.
Tatil yapmak isteyen herkes gönül rahatlığı ile Egede’ki tesislerde Tatillerini yapabilirler,Rotanız Kuzey ve Güney Ege Olsun.
Erçin YALÇIN