EasyBooking Global, altı ülkeden sonra Türkiye online B2B pazarına yeni rezervasyon sistemiyle giriş yapıyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Taylan Karaca, EasyBookingTR ve pazarda oynayacakları rolle ilgili değerlendirmelerde bulundu:
“EasyBooking Global, www.easybooking.com.tr, az, kg, kz, ru, uz, tj gibi farklı IATA numaralarıyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından akredite edilmiş bir rezervasyon ve ürün sistemi ağıdır. 2007 yılından itibaren öncelikle Özbekistan ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerindeki turizm potansiyelini Birleşik Arap Emirlikleri (UAE), Mısır, Tayland ve Avrupa ülkeleri gibi doğru pazarlara aktarma üzerine kurulmuş olup, bu amacını Atlanta Rezervasyon Sistemi ile online network haline getirmiştir. Şimdi ise Türkiye pazarı için oluşturduğumuz, yazılımı tamamen yerli olan B2B rezervasyon sistemi ile pazara giriş yapıyoruz.
Hedefimiz, agresif bir büyümeden öte – ki artık IATA ve NewGenISS gibi regülasyonlar buna fazla müsaade etmiyorlar çeşitlendirilmiş ürünler ve hizmet kalitesi ile düzgün bir ivme yakalayarak yatay ve dikey büyümemizi devam ettirmek olacak.
Sistemlerimizde sunduğumuz teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlarla, rezervasyon sistemlerini global anlaşmalarla entegre ettiğimiz GDS sistem içerikleri, havayolu NDC içerikleri, Low-Cost Havayolu içerikleri ve büyük havayolu tedarikçi entegrasyonları ile zenginleştiriyoruz. EasyBooking’in pazardaki farkı, girdiğimiz pazarları operasyonlarını kendimizin yürüttüğü charter ve blok koltuk anlaşmaları ile desteklediğimiz ürünlerle beslememizdir. Yaz başında Taşkent-Istanbul, şu anda da karşılıklı Samarkand-Istanbul ve Samarkand-İzmir uçuşları ile pazara alternatif ürünler sokmuş durumdayız.
Türkiye B2B pazarının yeni bir oyuncuyu kaldırıp kaldıramayacağı yönündeki soru işaretlerine her zaman iyimser baktık. Çünkü biliyoruz ki her ne kadar B2C satış kanalları pazardaki paylarını büyütüyor olsa da, resmi verilere göre sürekli artan seyahat acente sayısı, pazarın hala derinleştirilebilir olduğunu gösteriyor. Türkiye nüfusunun demografik yapısını ve Türkiye çıkışlı gerçekleştirilen uçuş sayısı ve destinasyonların günden güne artıyor olmasını da göz önünde bulundurursak doğru yer ve konumda olduğumuzu düşünüyoruz.
2011 yılından itibaren online uçak bileti pazarı içerisinde yer almaktayım. Teknolojik olarak uçak bileti entegrasyonu yapan yazılımcılara artık eskisinden daha rahat ulaşılabiliyor ve bu bilgi birikimi yeni nesle de aktarılmış durumda. Bu nedenle havayolu ürünlerine online olarak ulaşmakta ve bunları çeşitli platformlara entegre edip sunmakta bir sıkıntı kalmadı. Buradaki asıl konu, sisteme sadakatin sağlanması , pazarlama ve finansın nasıl yönetileceği konusudur. Seyahat teknolojilerinin ve online yapıların gelişmesiyle birlikte pazardaki oyuncu sayısının günden güne artıyor olması çok doğal. Özellikle Türkiye’de sayıları şu anda 15.000’in üzerinde olan Non-IATA acenteler, B2B sistemler öncesi uçak biletlerini bölgelerindeki lokal IATA acentelerden daha yüksek komisyonlar ödeyerek alırken, B2B sistemlerin sunduğu olanaklarla riske girmeden, daha düşük maliyetlerle bir IATA acentesi gibi hareket edebiliyor, finansını B2B sistemler üzerinden yönetebiliyor ve müşterisine karşı bir kabiliyet kazanmış oluyor. Bu durum, bir yandan B2B rezervasyon sistemlerindeki rekabet nedeniyle komisyon makasının daralmasına ve B2B hizmet sağlayıcılarını sistemlerine yeni ürünler ve fonksiyonlar eklemeye zorlarken, bir yandan da kâr kalemlerini artırmaya dönük olarak havayolu ve sağlayıcı teşvik ve incentive anlaşmalarının ve uçak biletindeki karlılığı artıracak yollar aramanın önemini artırıyor. Ayrıca sistemlerini en ucuz bileti satmaya odaklarken, ancillary servisler ve ilave seyahat ürünleri ekleme yönünde geliştirmeler yapmalarına neden oluyor. Öncesinde satış kanalı olarak sadece B2B acenteler varken, artık API paylaşımı ile büyüyen B2B2B ya da B2B2C satış kanallarına da hitap etmekteyiz ve biz teknolojik olarak bunu yıllardır yapmaktayız.
EasyBooking Türkiye olarak pazarın ihtiyaçlarını iyi analiz ettiğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle pazara sunacağımız yeni nesil B2B rezervasyon sistemimizi bu dinamiklere göre oluşturduk. Sistemin başarısının sadece uygun bir arayüz sunmaktan öte, arka planda verilecek;
• Online destek işlemleri
• Muhasebe destek
• Yazılım geliştirme
• Satış-pazarlama
gibi dört ana operasyonun da önemini iyi biliyoruz. Özellikle online destek ve muhasebe destek operasyonlarını tam otomasyonlarla besleyerek acentenin bize en az ihtiyaç duyarak tüm işlemleri kendisinin gerçekleştirebileceği bir ortam oluşturmayı amaçlıyoruz.
Buna paralel olarak B2B uçak bileti yapılanmasının en önemli sacayağı olan sistem arayüzü – acente (müşteri) ve havayolu üçgeninde havayolları kısmında ise iş ortağı olarak gördüğümüz havayollarının yaklaşımı, büyüme yönünde belirleyici faktörlerden birisi oluyor.
Tüm bu bilgiler ışığında, zaten aşina olduğumuz Türkiye’de ana işimiz olan B2B uçak bileti pazarını derinleştirebileceğimize inanıyoruz.”