ABD merkezli araştırma şirketi Gallup dünya çapında bir mutluluk araştırması yaptı. Birleşmiş Milletler tarafından bugün kutlanan “Uluslararası Mutluluk Günü”nde yayımlanan, 143 ülkenin yer aldığı araştırmada oldukça şaşırtıcı sonuçlar çıktı. Şiddet olaylarıyla nam salan Kolombiya, Honduras, El Salvador gibi Latin Amerika ülkeleri listenin ilk sıralarında yer aldı. Geçtiğimiz yıl Ebola virüsünün kırıp geçirdiği Liberya da şaşırtıcı şekilde pek çok ülkeyi geride bıraktı. Savaşların ve iç karışıklığın sürdüğü Ukrayna, Afganistan, Yemen gibi ülkelerde de beklentilerin üzerinde sonuçlar çıktı. Türkiye ise 54 puanla listede sondan üçüncü oldu.
Araştırmaya göre Latin Amerikalılar 2014’te dünyanın en mutlu insanları oldu. Ancak bu sonuçlar oldukça şaşırtıcı zira anket sonuçlarına göre en mutlu olan ülkeler geçtiğimiz yıl yüksek oranda şiddet olaylarına ve sosyal problemlere sahne oldu.
İlk 10’da yer alan beş ülke, Birleşmiş Milletler’in verilerine göre dünyada en çok cinayet işlenen ülkeler listesinin ilk 10’unda yer alan Honduras, Guatemala, El Salvador, Venezuela ve Kolombiya oldu.
Bunun yanı sıra Venezuela ekonomik krizin getirdiği hayat pahalılığı ve politik çalkantılarla boğuşuyor. Listenin ilk 10’u içinde yer alan Nikaragua ise kişi başına düşen gayri safi hasılaya göre dünyada 166’ncı sırada yer alıyor.
Gallup raporunda savaştan büyük zarar gören ülkeler Afganistan ve Ukrayna ile Ebola’ya çok sayıda kurban veren Afrika ülkesi Liberya’nın Türkiye’den üst sıralarda olması gibi pek çok ilginç ayrıntı bulunuyor. Geçtiğimiz yılın en mutsuz ülkesi Suriye ise bu sene ankette yer almadı.
Sonuçların bu kadar şaşırtıcı çıkması Gallup’un kullandığı metodolojiye dayandırılabilir. Anket kapsamında 143 ülkeden yetişkin bireylere “bir gün önce ne kadar güldükleri, bir gün önce ne kadar iyi dinlendikleri, insanlar tarafından saygıyla karşılanıp karşılanmadıkları” ve “bir gün önce ilginç bir bilgi öğrenip öğrenmedikleri” soruldu. Araştırma kapsamında, her ülkeden 1000 kişiyle yüz yüze ya da telefonla görüşüldü. Mutluluğu ölçmenin oldukça zor ve karmaşık olmasının da sonuçları etkilemiş olma ihtimali bulunuyor.
Listenin son 10’u:
1.Sudan – 47
2.Tunus – 52
3.Türkiye – 54
4.Sırbistan – 54
5.Bangladeş – 54
6.Bosna Hersek – 55
7.Gürcistan – 55
8. Litvanya – 55
9. Nepal – 55
10. Afganistan – 55
Listenin ilk 10’u:
1.Paraguay – 89
2.Kolombiya – 84
3.Ekvador – 84
4.Guatemala – 84
5.Honduras – 82
6.Panama – 82
7.Venezuela – 82
8.Kosta Rika – 81
9.El Salvador – 81
10.Nikaragua – 81