Cittaslow International Genel Başkanı-İtalya Asolo Belediye Başkanı Mauro Migliorini, Genel Sekreteri Pier Giorgio Oliveti, Hollanda, İtalya ve Polonya’dan gelen Cittaslow temsilcileri ve Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem Foça’yı ziyaret etti.
Seferihisar’da düzenlenen Cittaslow International Genel Kuruluna katılan temsilciler, Seferihisar sonrasında Foça’ya bir inceleme gezisi gerçekleştirdi.
Foça, Yenifoça, Kozbeyli ve Yeniköy’ün yöresel tarihi, kültürel değerleri ve gastronomi alanındaki zenginlikleri hakkında bilgilendirilen misafir heyet, Cittaslow “sakin şehir” unvanlı Foça’nın Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ile bir araya geldi.
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; “2019 yılında başlattığımız İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliğine üyelik sürecini 2021 Kasım’ında başarıyla tamamladık. İlçemiz için daha bilinçli ve kaliteli bir yaşam biçimi oluşturma yolunda önemli bir adım attık. Cittaslow düşüncesi, sadece doğal güzellikleri korumakla kalmayıp, yerel kültürlerin ve geleneklerin de saygı görmesini teşvik ediyor. Cittaslow International Genel Başkanı Sayın Mauro Migliorini ve beraberindeki heyetin ziyaretlerinden büyük memnuniyet duyduk. İş birliği ve bilgi paylaşımı hizmetlerimiz için bize güç ve ilham verecektir” dedi.
Cittaslow Felsefesi
Cittaslow kelimesi “sakin şehir” anlamına gelmekle birlikte aynı zamanda bir belediyeler birliğinin de adı olma özelliği taşıyor.
Sürekli tüketim ve hız odaklı bir yaşamın insana mutluluk getirmeyeceğini savunan Cittaslow anlayışı; insanların birbirleriyle daha sağlıklı şekilde iletişim kurabileceği, ekolojik dengenin korunarak doğanın tadının çıkarılabileceği görüşünü benimsiyor. 1999 yılında İtalya’da ortaya çıkan Cittaslow hareketinin dünya genelinde birçok üyesi bulunuyor. Nüfusu 50.000’den az olan ve yönetim anlayışı da Cittaslow felsefesiyle uyumlu tüm belediyeler Cittaslow başvurusu yapabiliyor. Birlik tarafından oluşturulan toplamda 72 kriter, 7 başlık altına toplanabiliyor.
*Enerji ve Çevre Politikaları: Hava temizliği, su temizliğinin yasa tarafından belirtilen parametrelerde olduğunun belgelenmesi, biyoçeşitliliğin korunması, trafik gürültüsünün azaltılması.
*Altyapı Politikaları: Kamu binalarına bağlı verimli bisiklet yollarının olması, engellilere yönelik mimari engellerin kaldırılması.
*Şehir Yaşamının Kalitesi Politikaları: Sosyal yeşil alanların iyileştirilmesi, kentin internet ağına sahip olması, sosyal altyapının desteklenmesi, yeşil alanlarda kullanılan beton miktarı.
*Tarım, Turizm, Esnaf ve Zanaatkârlar Hakkında Politikalar: Zanaatların değerinin arttırılması, kırsal bölgede yaşayanların hizmetlere erişiminin artırılması, kamuya ait restoranlarda yerel, mümkünse organik ürünlerin kullanılması.
*Misafirperverlik, Farkındalık ve Eğitim Politikaları: İyi karşılama, sağlık eğitimleri, önemli yönetimsel kararlara tabandan tavana katılım sürecinin sağlanması.
*Sosyal Uyum: Azınlıklara yönelik ayrımcılığa karşı çalışmalar, genç nesle istihdam, farklı etnik kökene sahip insanların aynı mahallede yaşaması.
*Ortaklıklar: Slowfood aktiviteleri ve kampanyaları için destek.