Antalya’daki Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yapılan restorasyon çalışması ve Kültür Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması iki gündür tartışmalara neden oluyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Başkanı Davut Çetin de konuyla ilgili, “2 bin yıllık tarih adeta hamam mermerleriyle kaplanmış” yorumunda bulundu.
Aspendos Antik Tiyatrosu’nda, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonda kullanılan ve ‘mutfak mermeri’ benzetmesi yapılan taşlara yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın savunması tepki gördü. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Eylül ayı meclis toplantısında, restorasyon konusu gündeme geldi. ATSO Başkanı Davut Çetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyonda kullanılan taşların renginin iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal olan 2000 yıllık taş malzeme ile aynı renge dönüşeceği yönündeki açıklamasını, ‘Garip’ olarak değerlendirdi.
Aspendos’da yapılan restorasyonun, ‘sözüm ona restorasyon’ olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Burada maalesef 2 bin yıllık tarih adeta hamam mermerleri ile kaplanmış. Bu da bizim tarihe ve kültüre bakışımızı ve verdiğimiz değeri göstermektedir. Bu şekilde olunca gerçekten çok kötü bir görüntü ortaya çıkıyor. Böylesine hassas konuda haber yapan medyadaki arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum. Dün bir açıklama yaptı bakanlığımız, o daha da bir garip. Şu andaki mevcut mermerler 2 bin yıllıkmış. Buradaki mermerlerin 2 bin yıl sonra aynı hale geleceğini umuyorlar. Biz de restorasyon çalışmasının artık ne hale geldiğini burada görüyoruz” diye konuştu.
BAKAN TOPÇU: ASPENDOS ELEŞTİRİLERİ İDEOLOJİK LİNÇ
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Aspendos Antik Tiyatrosu’nun restorasyonuna yönelik eleştirilerin ideolojik linç niyeti taşıdığını belirterek, “Burada doğru söz yok bir kere. Cümle kurmaktan aciz insanlar bu işi siyasete alet ederse bu doğru olmaz” dedi.
Bakan Yalçın Topçu, “Yani birilerinin ideolojik bir linç, ’Şuradan ne çıksa da vursam, iktidarı yerle yeksan etsem’ anlayışından vazgeçmesi lazım. Kültür varlıklarımızın korunması kollanması siyasete alet edilecek bir şey değil” diye konuştu.
Restorasyon çalışmalarının bir kurul, teknik heyet denetiminde, belli bir teknik sefahat takip edilerek, hazırlanan raporlar doğrultusunda gerçekleştiğini aktaran Topçu, “Sabah eline kazmayı küreği alan bu işleri yapmıyor. Kimse kendi başına bir şey yapmaz. Bunlar bilinen şeyler. Bunu eleştiri konusu yapanlar da bunu gayet iyi bilir” dedi. Topçu, şöyle devam etti:
“Bakın çok açık ve net söylüyorum. Her şeyi siyasallaştırıyoruz. Bu doğru değil. Siyasetin de bir ahlakı olur. Bir zamanlar söylerdim ’Camiden, kışladan, okuldan bu işleri uzak tutalım’ diye. Şimdi de kültürden uzak tutalım. Kültür hepimizin varlık nedeni. Hayatımızın tamamı. Milletin var olmasını gerektiren varlıklarımız kültür varlıklarımızı küresel marka yapalım. Aspendos’un tadilat ve onarımıyla ilgili bu laflar kimin işine yarar? Bu eleştiriler kimin işine yarar? Antalya’nın turizm sektörünün işine yaramaz, kültür varlıklarımızın işine yaramaz. Burada doğru söz yok bir kere. Bir şey söylüyorsun ya, söylediğinin ne altı, ne üstü, ne tekniği, ne onu ne de bunu var. Bunları oradaki iki üç kişi yapmıyor. Altını çizerek söylüyorum, bunlar teknik meseleler. Cümle kurmaktan aciz insanlar bu işi siyasete alet ederse bu doğru olmaz.”
1 yorum
Kültür ve Turizm Bakanlığı aynen beklediğim açıklamayı yaptı. Zamanla onlarda eskiyecek demişler 🙂
Aspendos Antik Tiyatrosu’nun yapımı MS 180 yılında bitmiştir. Yani o taşlar bu hale 1835 yılda geldi. Yeni taşların o hale gelmesi kaç yıl alacak? Peki varolan taşlar öyle mi kalacak? 1800 yıl sonra eskiyemeyecek mi?
Kültür Turizm Bakanlığından şu açıklamayı bekliyorum;
“Ona da 1800 yıl sonra bakarız. Tabi o zamana kadar kıyamet kopmazsa :)”