Almanya merkezli FTI Touristik GmbH’nin geçtiğimiz günlerdeki iflas haberi turizm camiasına bomba gibi düştü. FTI, Türkiye’ye yıllık 1 milyondan fazla turist getiriyordu. Antalya ve Alanya turizminin de ciddi bir şekilde etkilendiği iflas haberi sonrasında turizm dünyası alarma geçti. Hürriyet Gazetesi’nden Salim Uzun’un haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde kriz masası oluşturuldu ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) özel bir operasyon başlattı. Konuya ilişkin basın açıklaması yapan FTI, müşterilerinin ve çalışanlarının iflas dolayısıyla yaşadıkları mağduriyetlerin giderileceği söyledi. Şirket tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili devlet tarafından “geçici iflas yöneticisi” görevlendirildiği, maaş ödemeleri ve müşterilere ücret iadeleri konusunun yönetici tarafından güvence altına alınacağı belirtildi.
İFLASIN TÜRKİYEDEKİ YANKILARI
FTI’nın Türkiye’de 12 oteli bulunuyor ve Akdeniz Bölgesi’ndeki otellere milyonlarca Euro borcu var. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, FTI ile gelen turistlerin mağdur olmaması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. FTI’nın Türkiye pazarında yaklaşık 25-30 milyon Euro borcu bulunuyor.
Merkezi Almanya’da bulunan Kardeş Kentler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, FTI’ın yaklaşık 1 ay önce el değiştirdiğini ve Federal Almanya Sigorta Birliği’nin 30 Haziran’a kadar Türkiye’de tatil yapan turistlerin tüm masraflarını garanti altına aldığını söyledi.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Antalya’ya 1 milyonun üzerinde turist getiren FTI’ın iflasının ciddi mağduriyetler yarattığını ve bu durumun Akdeniz ülkelerinde bocalamaya neden olacağını ifade etti.
GEÇİCİ İFLAS YÖNETİCİSİ GÖREVLENDİRİLDİ
FTI tarafından yapılan açıklamada “FTI Group’un ana şirketi FTI Touristik GmbH, 05 Haziran 2024 – 3 Haziran 2024 Pazartesi günü, iflas ve aşırı borçlanma nedeniyle iflas davası açmak için Münih Yerel Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Yerel mahkeme aynı gün başvuruyu kabul ederek Müller-Heydenreich Bierbach & Kollegen (Münih) hukuk bürosundan yeniden yapılandırma uzmanı ve avukat Axel Bierbach’ı geçici iflas yöneticisi olarak atadı. Bierbach ve ekibi Pazartesi öğleden sonra şirketteki mevcut duruma ilişkin ilk genel değerlendirmeyi yaptı. Yönetim ve kilit paydaşlarla görüşmeler devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.
“DRSF İFLASTAN ETKİLENENLERİ KORUMAKLA GÖREVLİDİR”
Geçici iflas yöneticisi Bierbach, FTI Touristik GmbH aracılığıyla rezerve edilen paket tatiller için yapılan tüm müşteri ödemelerinin DRSF tarafından güvence altına alındığını doğruladı. Bierbach’ın “DRSF, sunulmayan hizmetler için yapılan ödemeleri devralacak, böylece paket tatil müşterileri FTI Touristik GmbH’nin iflası nedeniyle para kaybedeceklerinden korkmak zorunda kalmayacaklar. DRSF ayrıca, bu seyahatlerin gerçekleştirilmesinin mümkün olmaması halinde paket tatil müşterileri tarafından yapılan tüm peşin ödemeleri iade edecektir. FTI’da paket tur rezervasyonlarının oranı yüzde 90’dan fazladır.” dediği ifade edildi.
Geçici iflas yöneticisi Axel Bierbach Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “FTI, DRSF ve ben, etkilenen tatilcilerin şu anda ne kadar zor ve duygusal olarak stresli bir durumda olduklarını biliyoruz ve birlikte, mümkün olduğunca fazla zararı önlemek amacıyla müşteriler için hızlı ve iyi çözümler bulmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En büyük öncelik şu anda bu destinasyonlara seyahat etmekte olan yaklaşık 60.000 tatilciye verilecektir. Yolcuların tatillerini tamamlayabilmelerini ve evlerine güvenli bir şekilde ve zamanında dönebilmelerini sağlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz” dedi.
Sürecin iyi organize edildiğini söyleyen FTI, “Herhangi bir sorunu yerinde çözebilmek için şirketten irtibat kişileri FTI müşterilerinin hizmetindedir; FTI müşteri soruları için bir telefon hattı kurmuştur.” açıklamasında bulundu.
10 HAZİRAN ÖNCESİ REZERVASYONLAR İPTAL EDİLECEK
Geçici iflas yöneticisine göre, varış ülkelerinde sorunsuz bir seyahat süreci garanti edilemeyeceğinden, önümüzdeki günlerde seyahatlerine başlamak isteyen FTI müşterilerinin seyahatlerinin iptal edilmesi gerekecek. Bierbach’a göre bu durum, 10 Haziran 2024 Pazartesi gününe kadar FTI Touristik GmbH aracılığıyla rezervasyonu yapılan tüm seyahatler için geçerli. Bu tarihten sonraki seyahatlerin düzenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için çözüm arayışları devam etmektedir. Bierbach, “Rezervasyonu yapılan seyahatlerin mümkün olan en erken tarihten itibaren diğer seyahat sağlayıcıları tarafından planlandığı gibi gerçekleştirilmesi için tüm olasılıkları araştırmak üzere tüm hızımızla çalışıyoruz” dedi. Müşteriler, bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve nasıl gerçekleşeceği konusunda FTI tarafından mümkün olan en kısa sürede bilgilendirilecektir. Geçici iflas yöneticisine göre, diğer sağlayıcılarla görüşmeler halihazırda devam ediyor. Bierbach, “En geç 1 Temmuz’dan itibaren seyahatler için bir çözüm bulmayı umuyoruz” dedi.