İspanya’nın en büyük ikinci kenti olan Barselona’nın merkez nüfusu 1.6 milyon, kırsal kesimle birlikte metropolitan nüfusuysa 3.2 milyon. Ancak şehre her yıl gelen ziyaretçi sayısı, özellikle Türkiye ve Mısır’daki terör eylemleri ve istikrarsız sosyo-ekonomik durum nedeniyle oralardan kaçan turistlerin de kısmen eklenmesiyle, 30 milyonu aşmış durumda. Bu misafirlerin yarattığı kalabalık, kargaşa, gürültü, pahalılık ve kirlilik Barselona halkını o kadar bıktırmış ki anketlere göre “turizm”, kentin sorunları listesinde “işsizliği” bile geride bırakarak ilk sıraya oturmuş.
GELECEK AYDAN İTİBAREN YENİ OTEL AÇILMAYACAK
Sosyal demokrat Ada Colau başkanlığındaki Barselona belediyesi soruna çare bulmak üzere yeni bir kent poitikası hazırladı ve meclisten geçirdi. Buna göre, Şubat ayından itibaren şehrin merkezinde yeni otel açılamayacak. Turizmin patlaması yüzünden ucuz toplu konut projeleri de zarar gören Colau, bu yolla 2017’de toplam 8 bin toplu konuta da yer ayırmayı planlıyor.
Airbnb ve Homeaway gibi şahısların evlerindeki fazla odaları veya bizzat evlerini kısa sürelerle turistlere kiraya vermelerine imkan veren mesken pazar yeri sitelerine de göreve geldiği 2015 yılından bu yana sınırlamalar getiren Colau, yeni kararnameyle bu tip lisanssız ama yerel kiralarda artışa neden olan aracılara da işlem sınırı getirecek. Bu rakamlar daha sonra açıklanacak.
OTELCİLER DERNEĞİ KARARA KARŞI
“Turizme karşı değiliz ama kurallara ihtiyacımız var” diyen bir meclis üyesi, kent halkını rahatsız eden aşırı turizme bazı engeller getirilmesinin ekonomiyi kötü etkilemeyeceğini söylüyor. Ancak Barselona’nın otelciler derneği aynı kanıda değil. Kent meclisinin kararına karşı çıkan turizm dernekleri, yeni kararların kentin en önemli gelir kanallarından birini tıkamak olarak nitelendiriyor.
Turizm 2015 rakamlarına göre Barselona ekonomisinin yaklaşık yüzde 13’ünü sağlıyor. Şehirde 10 bini özel şahıslara ait oda ve evlerde olmak üzere toplam 160 bin yatak kapasitesi bulunuyor ve bunların çok büyük kısmı merkez bölgelerde yer alıyor.
İspanya dünyada en çok turist alan üçüncü ülke. Kenti ziyaret eden turistlerin 2015’te yaptığı harcama toplam 57 milyar doları buldu.