Kitapçığa göre, 2017-2019 yıllarında; birden fazla turizm türünü içeren tatil kentlerinin yaptırılması, kongre-fuar turizmi, kültür turizmi, eko turizm, spor turizmi, termal turizm, kış turizmi, yayla turizmi, deniz turizmi, alış-veriş turizmi, şehir turizmi gibi alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi yönünde çaba harcanacak.
Turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında, mağara turizminin geliştirilerek ülkeye gelen ziyaretçilerin daha uzun süre kalmalarını temin amacıyla, özelliği olan mağaraların turizme açılması için gerekli çalışma ve projelerin yaptırılması konusunda maddi katkı sağlanacak.
SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ
Kitapçıkta, reklam faaliyetleri hakkında da bilgilere yer verildi.
Buna göre, global imaj kampanyası çerçevesinde; “sosyal medya”, “seyahat medyası” ve “dijital medya” olmak üzere 3 tür reklam çalışması yürütülüyor.
Kültür-turizm değerlerini ve zenginliklerini dünyaya daha hızlı aktarabilecek facebook, twitter, google+, instagram, youtube, pinterest, linkedin, vine gibi başlıca sosyal medya hesaplarında; Kültür ve Turizm Bakanlığınca üretilen çok sayıda görsel, video ve turistik/kültürel değerleri anlatan içerikler paylaşılıyor. Böylece bireylerle doğrudan iletişime geçilerek, dünya çapında bir çok kişiye ulaşılması sağlanıyor.
Global imaj kampanyası, 6 milyonu aşan sosyal medya takipçi sayısı ve etkileşimde, diğer turizm tanıtım örgütleri arasında dünya genelinde 2. sırada yer alıyor.
Dünyanın en popüler arama motorlarından Google’a ait AdWords ve banner reklamlarıyla seyahat aramalarında ön plana çıkılması, Google Display Network ile Türkiye ile ilgili reklamların dünya genelinde 300 milyondan fazla web sitesi arasından tercih edilenlerde, internet kullanıcılarına kendi dillerinde ulaşılması, en çok ziyaret edilen 4. arama motoru Yahoo ve Arap-Körfez ülkelerinin popüler portalı olan Maktoob ile yerel dillerde kampanyalar yürütülerek, ciddi bir erişim ve görünürlük elde edilmesi amaçlanıyor.
2017 VE SONRASINDA TURİST SAYISINDA ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR
Kitapçıkta, turist sayısı ve turizm gelirlerine ilişkin tespitlerde de bulunuldu.
Turizm hareketleri ve turist tercihlerinin önemli oranda tanıtım, pazarlama, imaj çalışmalarından etkilense de bölgede ve komşu ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlar ile terör olaylarının ülkeye gelen turist sayısını olumsuz etkileyebildiği vurgulandı.
2016 yılının ilk dört ayında turist sayısında yüzde 16,5 azalış meydana geldi, turizm gelirinde de yüzde 16 oranında azalma yaşandı. Bu kapsamda yıl sonu itibariyle 2015’e kıyasla turist sayısı ve turizm gelirlerinde düşüş beklentisi mevcut, ancak çeşitlendirilerek sürdürülen tanıtım-pazarlama ve imaj çalışmaları ile sektöre yönelik destek faaliyetlerinin de etkisiyle 2017 ve sonraki yıllarda artış yönlü gelişmeler olacağı öngörülüyor.