Bakan Ünal, ITB Berlin Fuarı’na yaklaşık 3000 metrekarelik bir alanda Türkiye’nin tanıtımını yapmak için bulunduklarını söyledi.
Dünyanın en büyük turizm fuarlarından ITB Berlin 50. kez kapılarını açtı. Stand açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, konuşmasına sektör temsilcilerine teşekkür ederek başladı.
Bakan Ünal, ITB Berlin Fuarı’na yaklaşık 3000 metrekarelik bir alanda Türkiye’nin tanıtımını yapmak için bulunduklarını söyledi. Fuarın bu yıl ki temasını 23 Nisan’da başlayacak ve 6 ay boyunca devam edecek EXPO 2016’nın çiçek ve çocuk temasından aldıklarını ifade eden Ünal, sözkonusu mesajın son derece önemli olduğunu vurguladı.
Telafi edici tedbirler anlamında geçtiğimiz günlerde turizm destek paketini açıkladıklarını dile getiren Mahir Ünal destek paketini ise şu sözlerle değerlendirdi: “24 Kasım’dan itibaren bakanlık olarak biz 3 şeyin üzerine odaklandık. Önleyici tedbirler nelerdir, telafi edici tedbirler neler olmalıdır ve Türk turizminin önümüzdeki süreçten itibaren 2023’e yönelik yapısal dönüşümü nasıl gerçekleştirilmelidir. Bizler bakanlık olarak bu konuda çalışmalar yapacağımızı hatırlarsanız sizlere söylemiştik. Bunun içinde bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde 9 maddelik bir paket yayınladık.”
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ UMUT VERİYOR
Turizm sektöründeki istihdam ve çalışma hayatı ile ilgili küçük bir paket hazırladıklarını da ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, pazartesi akşamı konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile çalıştıklarını dile getirdi. Bakan Ünal konuşmasında şunları söyledi: “Sektör temsilcilerinden inanılmaz güzel enerjiler alıyorum. Açıkçası onlardaki umudu ve heyecanı gördüğümde moral motivasyonumda artıyor. Bu enerji ve motivasyon, girişimci güç ile ülkenin sektörel anlamdaki geleceğini de parlak görüyorum. Son 10 yıl içinde bu enerjiyle değişim ve gelişim sürecine girdik. Dolayısıyla bugün burada somut olarak gördüğümüz potansiyeli ortaya çıkarttık.”
DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MERKEZİ
Kısa vadede önümüzdeki 5 yıl, uzun vadede ise 10 yıl içinde Türkiye’nin ürün çeşitliliği açısından dünyanın en önemli merkezi olacağını söyleyen Ünal, ülkelerin kendilerini artık tek bir bölge olarak tanımlamaya başladıklarını ifade etti.
Ürün çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke olduğumuzun da altını çizen Bakan Ünal, bu zenginliği koruyup artırarak, 2023 hedeflerimizi gerçekleştireceğimizi de sözlerine ekledi. 50 milyon turist hedefini gerçekleştirmenin hiçte uzak olmadığını söyleyen Ünal konuşmasına şu sözlerle devam etti. “Öncelikle ihtiyaç duyduğumuz herşeye sahibiz. Sektör temsilcileriyle gerçekleştireceğimiz yüksek işbirliği ile gerçek anlamda hedeflediğimiz yere ulaştıracağız.”
ÜRÜN YELPAZESİNİ ARTIRACAĞIZ
Açılışın ardından basın mensupları ile bir araya gelen Mahir Ünal, kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Gerek Almanya ile gerekse de Almanya’dan Türkiye’ye seyahat etmeye çalışan kesimle kurulan bir ilişkinin olduğuna değinen Kültür ve Turizm Bakanı konuşmasında şunları kaydetti. “Bu kesimin Kapadokya’dan Antalya’ya, Muğla’dan İzmir’e kadar kurmuş olduğu güçlü ilişki var. Bizler bundan sonraki süreçte Almanya’da bugüne kadar hizmet verdiğimiz kesimin ötesinde yeni segmentlere yönelmeyi hedefliyoruz. Kültür, sanat, sağlık, spor, yürüyüş yolları açısından oldukça zengin bir ülkeye sahibiz. Likya yolunu önümüzdeki dönem inşallah başlatmış olacağız. Geniş yelpazede ürün çeşitliliği planlamaktayız. Ürün çeşitliliğini artırırken de Almanya’dan herhangi bir düşüş beklememekteyiz.”
GÜVENLİK SORUNU YOK
Güvenlik konusuna da vurgu yapan Mahir Ünal, bunun sadece Türkiye’ye ait bir sorun olmadığını, bütün dünyada bir güvenlik sorunun bulunduğunu söyledi. Ünal, son dönemde güvenlik tedbirleri konusunda ülke olarak gerekli önlemleri aldıklarının da altını çizdi. Türkiye’nin turizm açısından bir güvenlik sorununun olmadığını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı ne yazık ki bazı dış güçler tarafından o şekilde gösterilmeye çalışıldığımızı belirtti.
Mülteci sorununun tüm Avrupa’nın ortak sorunu olduğunu dile getiren Ünal şunları söyledi. “Mülteci sorunu sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda tüm Avrupa’nın ortak sorunudur. Bunu sadece Türkiye’nin sorumluluğu olarak görmemek lazım. Bu Yunanistan’ın, Fransa’nın, Almanya’nın ortak sorunudur. Mülteci sorunu bir güvenlik sorunu değil, insanlık sorunudur. Bu konuda Avrupa Birliği müttefikleri ve Türkiye gerekli hassasiyetleri göstermektedir. Türkiye mülteci sorununa şu ana kadar 9 milyar dolar harcamıştır. Ancak biz işin rakamsal boyutunda değiliz. İnsanın sözkonusu olduğu yerde rakamlar değil, sorumluluklar konuşur. Bunu insani bir sorumluluk olarak görmemiz gerekmektedir. Bu konuda sayın Merkel’de büyük bir sorumluluk örneği göstermektedir.”