152
Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırma sürecini hızlandıracağını açıklaması, turizm camiasında coşkuyla karşılandı. Vizenin kaldırılmasıyla Avrupa’ya giden Türk turist sayısı 9 milyondan 15 milyona yükselecek.
Milliyet Gazetesi’nde Fehim Genç Haberi’ne göre; Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’ın vize serbestisini hızlandırma konusunda Türkiye ile anlaştıklarını açıklaması, turizm sektöründe bayram havası estirdi. Açıklamadan sonra, Avrupa ülkelerine gitmek için Schengen vizesi sıkıntısı çeken işadamları ve Türk turistler rahat bir nefes aldı.
Sığınmacı krizi gündemiyle toplanan AB Liderler Zirvesi’nde, Türkiye ile AB, vize ve mülteciler konusunda prensipte anlaşmaya vardı. Buna göre, sığınmacılar Türkiye’de kalacak, Avrupa’ya gitmeleri engellenecek, sığınmacılara yönelik mali yardımlar yapılacak, vizelerin kaldırılması süreci hızlandırılacak ve Türkiye’nin AB’ye üyeliği yolunda yeni fasıllar açılacak.
Komisyon Başkanı Juncker, “Türk ortaklarımızla vize serbestisini hızlandırma konusunda anlaştık. Ancak bu, temel kriterlerden uzaklaşacağımız anlamına gelmiyor. Türkiye için başka bir kriter olmayacak. 2016 baharında ilerlemeyi ele alacağız” dedi.
‘Onların menfaatine’
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Türk vatandaşları vizeyi haketmiyor. Bize vize koyanlara gün gelecek biz vize koyacağız” dedi. Ulusoy, şunları söyledi:
“Türk vatandaşlarının Romanya, Bulgaristan, Yunanistan vatandaşlarından ne eksiği var ki vizeye tabi tutuluyor? Bütün vize uygulamalarına karşın Avrupa Birliği üyesi ülkelere yılda 9 milyon Türk vatandaşı gidiyor. Vize kalkar kalkmaz bu rakam yüzde 30 artar. Bir yıl içinde Avrupa’ya iş seyahatine ya da turistik amaçlı gidenlerin sayısı 15 milyona ulaşır. Türkler artık iyi müşteri. Türkler iyi para harcayan turist konumunda. Vizeleri kaldırmaları onların menfaatine.”
‘Vize şartları ağır’
Prontotour Genel Müdürü Cenk Alptekin, “Vizelerin kaldırılması Avrupa’ya dönük turizm hareketinde en az yüzde 50 artış sağlar. Uzun vadede çok daha fazla etkili olur” dedi. Alptekin, şöyle konuştu:
“Schengen ülkelerinin tamamında vize şartları çok zor. İngiltere ve Amerika’da ayrıca zor. En çok gelir belirleyici belgeler zorluyor. Schengen ülkeleri seyahat edeceklerin yüksek gelir veya garanti gelirlerinin belgelenmesini, hatta bankalarında belli bir miktar paralarının olmasını istiyor.
Vize ücretleri şu anda uygun ama genelde kişi başı 100-120 euro olan vize masraflarının ortadan kalkması yurtdışı seyahatlerini, özellikle kısa kaçamakları artıracaktır. Tur operatörleri ve acentelerin gönlünde yatan ise tabii ki vizesiz bir dünya ve buna bağlı olarak tam seyahat özgürlüğü.”
‘Yurtdışı deyince Avrupa’
Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “Bir yıldır Avrupa Birliği’ne gidişlerde vize sorunu yaşanmıyordu. Bir yıl öncesine kadar vize işlemleri bir aya kadar uzarken, son bir yıldan bu yana bir haftada, hatta 2-3 günde vize alınır hale geldi” dedi. Tekin, şunları söyledi:
“Avrupa tarafından yapılan açıklamalarda vizelerde kolaylık sağlanacağı ifadeleri turizmin gelişmesi açısından çok olumlu. Vize ücreti konusunda bir gelişme olacağını zannetmiyorum ama belki daha az evrak istenmesi sözkonusu olabilir. Vizelerin kalkması en büyük isteğimiz. Mesela son dönemlerde Balkanlar’a dönük turlara inanılmaz bir talep var, çünkü bu ülkeler vize istemiyor. Öte yandan yurtdışına giden Türklerin yüzde 80-90’ı Avrupa’ya gidiyor. SadeceFransa’ya her yıl Türkiye’den 1 milyon giriş oluyor. Eğer vizeler kalkarsa yurtdışına dönük turizm hareketi ilk etapta yüzde 100 artış gösterir.”
‘İşlem süresi kısalmalı’
Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı, Avrupa’ya yönelik turizm hareketinin yeni vize uygulamasına göre değişeceğini belirterek, “Vize olur ama süreci kolaylaşırsa turist sayısındaki artış tahmini olarak yüzde 15 civarında olur” dedi. Lanacı, şöyle konuştu:
“Vize alımında, SSK’da kaşe, bordroda kaşe, orijinal banka dökümü, tekrar istenen evraklar, faaliyet belgesinin orijinallerinin istenmesi en çok sıkıntı çekilen noktalar. Vize, aracı kurum ve konsoloslukların belirledikleri harç ve masraflara göre sunulan bir hizmet. Eğer vize veren ülkeler bir indirime giderse, vize hizmeti fiyatları da tabii ki revize olabilir. Vize uygulamalarında randevuların hızlı alınması, kotaların artırılması, işlem süresinin azalması beklentisindeyiz.”
‘Parmak izi olumsuz etkiledi’
Setur Turizm Müdürü Gökhan Dedeoğlu, Schengen’de parmak izi uygulamasının başlamasıyla seyahate çıkanların vizesiz ülkelere yöneldiğini söyledi. Dedeoğlu, şöyle konuştu:
“2013’te Schengen vize başvurusunda yüzde 16.75 artış olurken, 2014’te parmak izi sebebiyle şahsi başvuru gerektiren biyometrik sisteme geçişin sonucunda Schengen vize başvurularında sadece yüzde 4.6’lık bir artış gerçekleşti. Bu durum yurtdışı seyahatlerdeki trendin vize gerektirmeyen ülkelere kaydığını göstermektedir. Vize işlemlerinin kolaylaşması turizme olumlu olarak yansıyacaktır. Vize alımında en çok, vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı, banka hesabı dökümü, protokol yazısı, barkodlu SGK hizmet dökümü, konfirmeli otel rezervasyonları, voucher ve şirket banka hesabının istenmesi sıkıntı yaratıyor.”
Sınırda 26 ülke Schengen vizesi istiyor
Beş AB ülkesinin 1985 yılında imzaladıkları Schengen Anlaşması’yla iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması yönünde ilk adım atıldı. Sonraki yıllarda AB ülkelerinin çoğunluğu ve AB üyesi olmayan bazı ülkeler bu işbirliğine katılarak Schengen Bölgesi’ni oluşturdu. Schengen’e katılan ülkelerin birbirleriyle paylaştıkları sınırlarda sınır kontrolü yapılmıyor. Bu sayede insanlar pasaport kontrolünden geçmeden bir Schengen ülkesinden diğerine serbestçe geçebiliyor. Türkler isebu ülkelere Schengen vizesi alarak girebiliyor.
Fransa’dan ekspres vize
Bu arada, Fransa Türk vatandaşlarına 48 saatte ekspres vize vermeye başlayacağını duyurdu. Schengen vizesi isteyen ülkeler, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya,Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein,Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya,İspanya, İsveç, İsviçre olarak sıralanıyor. AB’nin yeni üyeleri Bulgaristan, Romanya, Hırvatistanve Kıbrıs Schengen’e henüz dahil değil. 70 ülke, Türklere vize uygulamıyor. Schengen kalkarsa Türklere vize uygulamayan ülke sayısı 100’e yaklaşacak.