14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi bu yıl ‘Kolektif Zanaat, Yeni Turizm Çağı’ mottosuyla dünyadan ve Türkiye’den birçok önemli turizmcinin katılımıyla Antalya Nirvana Cosmopolitan’da düzenlendi.
Kongrede İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Dünyada ve Türkiye’de Turizm Ekonomisinin Mevcut Durumu ve Geleceği” adlı bir sunum gerçekleştirdi.
Aran’ın sunumundan konu başlıkları şu şekilde:
“14.’sü düzenlenen, Cumhuriyet temalı bu kongreye sponsor olmaktan son derece memnunuz. Kaan Bey’in sunduğu Karadeniz Vapuru’nun içerisinde İş Bankası şubesinin olduğunu da hatırlatmak isterim. Turizmcilerimiz ne yapıyorsa, o zaman da yanlarında İş Bankası vardı, bugün de var.
Türk lirası faizleri bu kadar yüksek olacaksa biz turizmciler nasıl kredi kullanacağız?” denmişti. Ben de, yabancı para birimleriyle kredi kullanılmasını, değişken faizli olursa faizlerin düşme eğiliminde olduğundan dolayı yüksek faiz mailiyetine daha kısa süre katlanılabileceğini, o yüzden turizm kredilerini yabancı para birimi kredilerle destekleyebileceğimizi” söylemiştim. Bir kaç söz vermiştim; 2 yıl içerisinde turizm sektörüne ilave 1 milyar dolar kaynak ayıracağız ve kredi vereceğiz demiştim, bugün 612 milyon dolarlık bölümünü kullandırmış durumdayız. Kapanan kredilerle birlikte 1 buçuk milyar doları aşmış durumdayız, 500 milyon dolarlık bir bakiyemiz var. Kullandıracağımız krediye değil bakiye artışına 1 milyar dolar demiştim, yarısını 2024 yılında tamamlamış durumdayız. Aynı şekilde 600 milyon doların üzerinde bir bölümünü de 2025 yılında sizlere vermek için dışarıdan daha uygun kaynakla sizlere bulmaya çalışıyoruz.
Ben turizm konusunda yatırım için harcanan paranın hem istihdama olan etkisi hem döviz gelirine olan etkisi nedeniyle ülkemiz için doğru yapılmış bir harcama olarak görüyorum. Enflasyonu etkileyen, alelâde bir kredi genişlemesi olarak değil, dış ticaret açığını kapatmaya yönelik bir adım olarak görüyorum.
İş Bankası olarak, turizm sektörünün nakdi kredisinden aldığımız pay geçen sene bu kongre esnasında yüzde 9,4 idi, bu yıl yüzde 11,2 oranına çıktı. Seneye ise bunun yüzde 12,5 seviyelerine geldiğini göreceğiz. İş Bankası’nın sektöre olan samimi desteğini sizlere rakamlarla göstermiş olacağız.”