Alman Mahkemesinden Türkiye İçin Merkel’e Şok Karar
Karantina ve corona Testi uygulaması kararı Almanya’yı ikiye böldü. Hükümet AB dışından gelenlere ve Türkiye’ye yönelik karantina uygulaması ve test yapılması yönünde karar almıştı. Alman yüksek idare Mahkemesi bu kararı doğru bulmadı ve iptal etti.
Almanya, Türkiye’den gelecek herkesi karantinaya alacağını söyledi ve Türkiye’nin korona testlerini tanımayacağını bildirdi. Alman Yüksek İdare Mahkemesi ise, “Herkesi rastgele karantinaya almak yanlış en azından kuvvetli şüpheli durum gerek” diyerek yasayı iptal etti.
Sözcü Gazeetesi’nden Ali Gülen’in haberine göre; Türkiye’ye karşı bu tavır ve AB dışından gelecek herkese karşı karantina şartı ise mahkemeden döndü. Yani hükümet ile yargı, bu konuda ikiye böldüyse de karar mahkemeden döndü. Türkler’in yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Yüksek İdare Mahkemesi, 72 saatten fazla AB dışı bir ülkede kalıp sonra Almanya’ya gelenlerin “otomatikman ev karantinasına alınmasının” yasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Hangi Durumda Karantina Uygulanacak?
5 Haziran tarihli Oberverwaltungsgericht NRW (OVG- Beschl. V. 5.6.2020, Az. 13 B 776/20.NE) kararı, başka ülkedeki virüslü sayısının ya da yüksek hasta sayısının, otomatikman karantina için geçerli olamayacağını belirtti.Mahkeme, eyalet hükümetine yasayı düzeltmesi ve “Hangi durumlarda karantina uygulanacağının belirlenmesi için” süre tanıdı. Ancak bu karara dayanarak insanlar döndüklerinde, kendileriyle ilgili bir şüphe olmadığı gerekçesiyle karantinada kalmak zorunda değil. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin aldığı kararın bir benzerini bir süre önce Aşağı Saksonya Eyalet Mahkemesi de benzer yönde bir karar almıştı.
O yükümlülük Kalktı
Almanya’da yaşananlar sonucunda Türkiye’den Almanya’ya dönüş yapanların karantina altına alınmasının da önüne geçilmiş oldu. Örnek olan bu kararla, insanlar örneğin Türkiye’den geldiklerinde karantina yükümlülüğünden kurtulabilecek. Üst mahkeme kararı, diğer mahkemeler için de emsal teşkil edecek.