Turizmdeki gerileme, darbe girişimi gibi gelişmeler Türkiye’ye gelen zengin turistleri etkilemedi. Zorlu Center’da geçen yıl 150 milyon TL’lik alışveriş yapan turistler bu yıl da peformanslarını düşürmedi. Bu yılın 8 ayında vergi iadesi alan turistlerin yaptığı harcama 57 milyon TL’yi geçti.
Gazete Vatan’dan Necla Dalan’ın haberine göre; Türkiye’de son dönemde turizmdeki gerileme, darbe girişimi ve bölgesel gelişmeler yüzünden yaşanan sıkıntı alışveriş için gelen yabancı turistleri etkilemedi.
10 Ekim’de 3’üncü yılını kutlamaya hazırlanan Zorlu Center’da geçen yıl 150 milyon liralık alışveriş yapan turistler bu yıl da peformanslarını düşürmedi. Bu yılın 8 ayında tax free yani vergi iadesi alan turistlerin yaptığı harcama 57 milyon TL’yi geçti.
Araplar vazgeçmiyor
Geçen yılın tamamında bu rakam 65 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu yıl da vergi iadesi almayan yabancılarla birlikte geçen yılın üzerinde bir rakama ulaşılması bekleniyor. Alışverişte öne çıkan ziyaretçiler ise Suudi Arabistan, Kuveyt veKatar’dan gelenler oldu.
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın, turizmde düşüş olmasına rağmen Raffles Otel’de yüzde 78 doluluk oranı olduğunu, alışveriş merkezinde yabancıların payının yüksek olduğunu söymedi.
Aydın, “Türkiye; Fransa, ABD, Çin ve İtalya gibi ülkelerle birlikte dünyada alışveriş turizmi için tercih edilen ilk 10 ülke arasında yer alıyor ve İstanbulTürkiye’de alışverişin merkezi. Zorlu Center’da tax free alan turistlerin harcamalarına baktığımızda her geçen yıl yükselen bir trend var. Ocak- Ağustos rakamlarına baktığımızda 2014’te 24.7 milyon TL, 2015’te 48.8 milyon TL, 2016’da ise 48.8 milyon TL’lik bir harcama söz konusu. Yabancılarda Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’dan gelen ziyaretçilerimiz ilk üç sırada” diye konuştu.
Aydın, yabancıların ölçülebilir harcamalarına bakıldığında ise cironun yaklaşık yüzde 10’unun yabancı alışverişlerinden kaynaklandığını ifade ederek, “Yabancıların alışverişlerinde sepet ortalaması 2 bin 351 TL” dedi.
Avrupa hedefi var
Yurt dışından daha fazla ziyaretçi getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Aydın, “Destinasyon pazarlama stratejisi ile insanların İstanbul’a gelip Zorlu Center’ı görmelerinden ziyade Zorlu Center’ı görmek için İstanbul’a gelmesini sağlayacağız. Özellikle bölge ülkeleri ve Avrupa’yı hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Bekleme listesi uzun
Alışveriş merkezinden çıkmak isteyen marka olmadığını belirten Didem Aydın, birçok yeni markanın da ilk mağazasını burada açmak için talepte bulunduğunu anlattı. Aydın, “Uzun bir bekleme listemiz var. Özellikle 4 marka ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların 3’ü lüks segmentte. Onlara yer açmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Apple ve Louis Vuitton hariç 1.3 milyar TL ciro
Zorlu Center’ın 3 yılını da değerlendiren Aydın, şöyle devam etti: “Zorlu Center; 36 ayda 36 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. Aylık 1 milyon ziyaretçi hedefimizi yakaladık. İlk yıl 800 milyon, ikinci yıl 1.1 milyar TL ciro yaptık. Buna cirolarını paylaşmayan Apple ile Louis Vuitton ve birkaç mücevher markası dahil değil. Bu yıl 1.3 milyar TL ciro hedefliyoruz. 2017’de de ciroda yüzde 20 büyüme planımız var. 2016 yılını 13 milyon ziyaretçi ile kapatmayı öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl aylık ziyaretçi sayısını da 1.5 milyona çıkarmak istiyoruz.”