We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel ALANYA, İNİŞLİ ÇIKIŞLI BİR SEZON YAŞADI

ALANYA, İNİŞLİ ÇIKIŞLI BİR SEZON YAŞADI

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

GM DERGİ ÖZEL – HABER

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili’nin açıklamaları şöyle:

 Burhan Sili9

Alanya’da turizm 2014 yaz sezonunda inişli-çıkışlı bir seyir izledi. 1960’lı yıllarda ev pansiyonculuğuyla turizme adım atan ve Akdeniz çanağında turizmin öncülüğünü yapan Alanya, bugün apartından beş yıldızlısına, 600 tesisi ve 160 bin yatak kapasitesiyle Antalya turizminin yüzde 30 kapasitesini oluşturan bir bölge.

Son yıllarda tüm Akdeniz çanağında artan kapasiteyle birlikte Belek, Kundu gibi bölgelerin devreye girmesiyle nitelik ve müşteriye yönelik fiziki imkanların artması noktasında Alanya, tesis kapasiteleri ve imkanlar açısından rekabette zorlanmaya başladı. Yatırımcı ve işletmeciler bu sorunu aşabilmek adına daha az kar marjlarını göze alarak yenileme yatırımlarına yöneldiler. Bu ve benzeri bir takım faktörlerle birlikte daha da zorlaşan rekabet koşulları çerçevesinde geldiğimiz 2014 yılında ise;

–         Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlar,

–         Ukrayna krizi,

–         Yatak kapasitesinin hem bizde hem de rakibimiz olan diğer ülke ve destinasyonlarda artıyor olması,

–         Turist gönderen ülkelerin iç turizme yatırım yapmaları ve bunun olumlu sonuçlarını kendileri adlarına almaya başlamaları,

–         Küresel ısınma nedeniyle güneşli havalarda potansiyel tatilcilerin, tatil satın alma taleplerindeki düşüş,

–         Yine ekonomik nedenlerle seyahate çıkış sıklığının ve süresinin (gün sayısı) azalması,

–         Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeniyle İsrail pazarındaki dalgalanma,

–         Suriye’nin içinde bulunduğu durum nedeniyle bu pazarın talebinin neredeyse sıfırlanmış olması,

–         Artan yatak kapasitelerine ilaveten residence’lerin ve ikincil konutların ciddi talep görmesi

gibi daha birçok nedenle ve yaz başında düşük doluluklarla başladığımız 2014 sezonunu ancak mayıs sonları hatta haziran başlarında Alanya turizmi olarak toparlayabildik. Sonrasında da özellikle temmuz ayında, tüm sahil bölgelerinde olduğu gibi Alanya’da da iç turizm desteğinin Ramazan dolayısıyla azalmış olmasından dolayı tam kapasiteyle çalışma yapılamadı. Ağustos ve eylül ayları hem iç turizmdeki talep artışı hem de tüm talep gösteren pazarların tatil dönemleri olması nedeniyle ciddi oranlarda doluluk yakalandı. Eylülün son haftası itibariyle ekim ayı da bu sene çok rahat geçeceğe benzemiyor ki şimdiden talebi arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmış durumda.

Konaklama sektörü açısından perspektifini vermeye çalıştığımız bu durum, yatak kapasiteleri artışının bu ivmede devam etmesi ve bugün hitap ettiğimiz pazarlar dışında yeni pazarların devreye girmemesi durumunda ve normal koşullarda önümüzdeki senelerde çok da fazla değişmeyecek gibi görünüyor.

 

Rusya pazarının ikili hanelerde artmaya devam ediyor olması, İran pazarının hızlı bir artış göstermesi gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra özellikle Alanya açısından önemli bir kazanım olan Alanya-Gazipaşa Havalimanı bu sene iki kez revize edilmiş artış oranı ile sene sonunda 750 bin yolcu kapasitesine ulaşmış olacak ki bunlar da Alanya açısından sevindirici.

 

Sonuç olarak hem Alanya hem de tüm sahil kesimi açısından yeni pazarlara yönelinmesi ve yatak artış hızının azalması ve hatta belirli bir noktada da durması kişi başı elde edilen gelirler açısından olumlu olacaktır. Tüm turizmcilerimize bol misafirli ve bol kazançlı sezonlar diliyorum.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.