Jankovec, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri tarafından düzenlenen Airport Exchange 2015’in açılışında yaptığı konuşmada, İGA Havalimanı İşletmesi ile ortaklık yaparak yeni havalimanı projesinde işbirliği yaptıklarını belirterek, projenin heyecan verici olduğunu ifade etti.
Jankovec, Avrupa’daki gelişmeler hakkında yaptığı sunumda Avrupa hava sanayinde yüzde 5,4 yolcu sayısı artışı olduğunu ve toplamda 1,82 milyar yolcu sayısına ulaştıklarını bildirdi.
YOLCU SAYISI İKİ KATINA ÇIKTI
Türkiye’deki hava yolu gelişmelerine de değinen Jankovec, “Geçen sene Atatürk Havalimanı 10’uncu sıradan 4’üncü sıraya yükseldi. 2008-2014 arasında yolcu sayısı iki katına çıktı. Sabiha Gökçen Havalimanı ise yolcu sayısı açısından 2008’de 81’inci sıradayken şimdi 14’üncü havalimanı oldu” dedi.
AB ekonomisinin toparlandığının altını çizen Jankovec, “Rus ekonomisi yüzde 4 küçüldü. Rusya havalimanı trafiğinde kayıp yaşıyor. ABD ekonomisinin iyiye gitmesi iyi bir gelişme. Avrupa olarak endişemiz jeopolitik konularla ilgili. Paris’teki olay Paris ve Brüksel’i etkiledi. Bu da tüketici güvenini etkiledi” değerlendirmesinde bulundu.
YEREL HAVA YOLU ŞİRKETLERİNDEN ATAK
Jankovec, yerel taşıyıcıların piyasalarının genişlemesi ve yerel trafiğin artmasına değinerek, “Yerel hava yolları uçuş filolarını genişletiyor. Yerel hava yolu şirketleri, filoları için 918 yeni uçak ısmarlamış durumda” diye konuştu.
Eurolot ve Kıbrıs hava yollarının iflası gibi bazı risklerin bulunduğunu da kaydeden Jankovec, “AB havalimanlarının yüzde 60’ı hala zararda ve 80 milyar dolarlık bir borç söz konusu. Son yıllarda açılan hat sayısı azalmakta. Yerel havaalanlarına bakarsak bu yaz yüzde 13 düşüş oldu” ifadesini kullandı.
ACI Asya Pasifik Direktörü Patti Chau, özellikle Asya Pasifik bölgesindeki havalimanlarının daha büyük tesisler kurduklarını belirterek, “Havalimanları arasındaki rekabet günlük işleyişimizde farklı farklı zorluklar çıkarıyor. Stratejilerimizi yeni baştan gözden geçirip yeni perspektifler geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
ASYA PASİFİK YOLU TRAFİĞİ BÜYÜDÜ
2015’in ilk dokuz ayında Asya Pasifik’teki yolcu trafiğinin yüzde 8,3 büyüdüğünü kaydeden Chau, “Önümüzdeki 15 yıl içinde yolcu trafiği 2 katına çıkacak. O yüzden havalimanları bunun için bir şeyler yapmalı. İstanbul için de Türk hükümeti kendisi için bir vizyon belirlemiş. Hükümetler bu sektöre destek veriyor ama kaynakları sınırlı. Özelleştirme yoluyla özel sektör de devreye giriyor. Suudi Arabistan’da petrolfiyatlarının düşmesinden dolayı özelleştirme söz konusu. Suudi Arabistan Riyad’daki havalimanını 2016 yılının ilk çeyreğinde özelleştirecek” değerlendirmesinde bulundu.
Chau, insan sermayesinin en önemli faktör olduğunun altını çizerek, “Dünya çapında havacılık sektörü 58,1 milyon istihdam sağlıyor. 8,7 milyon insan doğrudan hava yollarında çalışıyor. İnsan kaynağımız uygun eğitimi almalı. Gerekli ödüllendirmelerin yapılması gerekiyor. Hava yolu şirketleri daha fazla yolcuyu yönetmek zorunla kalacak. Güvenlik açısında çok önemli işbirlikleri var. Smart Security uygulamasını devreye sokacağız” ifadelerini kullandı.
142
Uluslararası Havalimanları Konseyi (Airports Council International – ACI) Avrupa Direktörü Olivier Jankovec, Atatürk Havalimanının yolcu sayısını iki katına çıkararak havalimanları sıralamasında 10’uncu sıradan 4’üncü sıraya yükseldiğini ifade etti.