ABD ile Türkiye arasındaki vize krizinde buzlar eridi. Türkiye’nin bağlılığı vize başvurularındaki randevu kısıtlamasını kaldırdı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği vize sorununun çözüldüğünü duyurdu.
Amerika ve Türkiye arasında yaşanan vize krizi, Türkiye’deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz‘un tutuklanmasının ardından 8 Ekim’de başlamış ve ekonomi başta olmak üzere birçok sektörde etkisini göstermişti.
Şimdi ise vize krizinin tamamen çözüldüğüne dair ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden bir açıklama geldi. Buna göre vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşları randevu kısıtlamasına takılmayacak.
ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada “Türkiye verdiği güvenceye bağlı kaldı. Vize hizmetlerine tamamen yeniden başlanacak. Vize başvurularından randevu kısıtlaması olmayacak” denildi.
Açıklamanın devamında ise “Türk hükümeti, Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın, Türk yetkililerle iletişim dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır” ifadesi yer aldı.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ise konuyla ilgili ABD vatandaşlarına yönelik vize rejimindeki kısıtlamaların eş zamanlı olarak kaldırıldığını duyurdu.
TÜRKİYE UÇMAYA HAZIR KUŞ GİBİ
NTV canlı yayınında konuşan Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, konuya ilişkin şunları söyledi: “İki nedenli bir sürpriz olarak düşünebilir. İlki Kudüs ile ilgili olarak ortaya çıkan gelişmeyle birlikte verilmiş oylarla ABD’nin daha da sertleşebileceğine dair beklentiler vardı. Türkiye’nin de bu konuyla ilgili başı çekmesi iki ülke arasında yeni soru işaretleri ortaya çıkarıyordu. İkincisi ise ABD’nin “güvenlik konusu bizim istediğimiz ölçüde çözümlenebilmiştir bu nedenle vizeleri normale döndürüyorum” şeklinde adım adım bir değişimin ifadesi olarak kabul edilmelidir. Her şeyin ötesinde Türkiye’nin Rusya ve İran ile işbirliği halinde gelmiş olduğu nokta ABD’nin sanki Türkiye’ye karşı endişeli bir tutum içerisine girdiğini düşünüyorum. Dolayısıyla ABD’nin “Türkiye’yi kaybediyoruz. İlişkilerimiz kötüye gidiyor. Türkiye uçamaya hazırlanan bir kuş gibi onu elde tutma zamanıdır. İlişkileri düzeltmek adına iyi niyet göstermeliyiz” şeklinde hareket ettiğini düşünüyorum.”
JOHN BASS İLİŞKİLERİ ETKİLİYOR MUYDU?
Ankara Büyükelçiliği tarafından gelen bu sürpriz haber ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi John Bass’ın görevden ayrılmasıyla ilişkilendirildi.
Büyükelçilik görevinde Türkiye’nin içişlerini ilgilendiren siyasi açıklamalarıyla gündeme gelen Bass, diplomasiden ve medyadan oldukça tepki toplamıştı.
ABD yönetiminin “en iyi diplomatlardan biri” olarak nitelendirdiği Eski Büyükelçi Bass’ın görevini bırakmasından yaklaşık 1 ay sonra vize krizinde çözüme kavuşuldu.
KRİZ BAŞLANGICINDA NELER OLMUŞTU?
Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasıyla gerilmiş, iki ülke daha sonra karşılıklı olarak vize işlemlerini durdurma kararı almıştı.
ABD’ye seyahat etmek isteyenler vize başvurularında sınırlı sayıda randevu durumundan dolayı çok daha uzun bir bekleme süresiyle karşılaşmışlardı.
TURİZME YANSIMALARI
Vize krizinin olumsuz etkileri Türkiye’deki finansal durumun yanı sıra en büyük darbeyi turizm sektöründe yaşandı. ABD’den gelen turist sayısından ciddi oranda düşüş yaşandı.
2016 yılında ABD’den Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 459 bin 493 olarak kayda geçmiş elde edilen turizm geliri ise 462 milyon 965 bin dolar seviyesinde kalmıştı.
ABD’ye ziyaret gerçekleştiren Türklerin 2016 yılındaki oranı 313 bin 654 olarak gerçekleşmişti.