TÜRKİYE’de son dönemde iç siyasette yaşanan gelişmeler Avrupa Birliği ile 13 Mayıs’ta Brüksel’de bakanlar düzeyinde yapılması öngörülen Siyasi Diyalog Toplantısı’nı da etkiledi.
Türkiye’nin dışişleri ve AB bakanları tarafından temsil edileceği toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘gündemindeki değişiklik’ nedeniyle katılamayacağının bildirilmesi üzerine toplantı ileri bir tarihe ertelendi. Yapılacağı tarih, haftalar öncesinden belli olan toplantının ertelenmesinde büyük ölçüde ‘iç siyaset alanında yaşanan hareketliliğin’ etkili olduğu belirtiliyor.
Bozkır görüşecek: Çavuşoğlu’nun toplantıya katılmayacağı önceki gün Brüksel’e iletildi. AB kaynakları toplantının ertelenme nedeni konusunda fazla detaya girmezken ‘program değişikliği sorunu’ yaşandığı vurgusunu yapmakla yetiniyor. Çavuşoğlu’nun ‘toplantının en kısa sürede yapılması dileği’ de AB’ye iletildi.
AB yetkilileri toplantının tarihi daha sonra belirlenmek üzere ertelendiğini dün resmen açıkladı.Toplantıda AB kanadını Yüksek Temsilci Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn temsil edecekti. Toplantı yapılamayacak olsa da AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Mogherini’yle Strasbourg’da, Hahn ile Brüksel’de görüşecek. AB ile Türkiye arasında bakanlar düzeyindeki siyasi diyalog toplantıları iki taraf arasındaki ilişkiler ve müzakere süreci olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuların da ele alındığı, işbirliğinin ileri taşınmasının amaçlandığı bir platform niteliğinde. Vize konusunun da toplantıda ele alınması bekleniyordu.
AP VİZEDE GERİ ADIM ATMIYOR
Vize muafiyeti için siyasi onay vermesi gereken kurumlardan olan Avrupa Parlamentosu’ndaki olumsuz hava sürüyor. Bozkır’ın bugün çoğuyla görüşeceği AP’deki siyasi grup liderleri net şekilde, “Türkiye tüm kriterleri karşılamadan onay sürecinin başlamayacağı” mesajını veriyor. AP’den gelen mesajlarda özellikle terörle mücadeleyle ilgili olan kriter öne çıkarılıyor. Başta vize muafiyeti konusu olmak üzere Türkiye’deki son gelişmelerin ele alınması amacıyla bugün AP’de olağanüstü nitelikli bir oturum düzenlenecek. Genel Kurul oturumunda herhangi bir oylama yapılmayacak, karar alınmayacak. Türkiye’nin 72 kriterden kalan 5 kriteri karşılama yönünde adım atmaması, AP’nin de mevcut tavrını sürdürmesi halinde vize muafiyeti için belirlenen 30 Haziran hedefinin tutturulma olasılığı her geçen gün azalacak.
Güven ÖZALP / BRÜKSEL/ HÜRRİYET