Geçtiğimiz yıllarda turizm sektörü epey geriledi. Peki, 2017 yılında nasıl gelişmeler yaşandı? Bu yılın turizm verilerine gelin kısaca bir göz atalım…
-1) Dünyanın en çok turist çeken rotalarından biri olan Türkiye’de 2014 yılından itibaren gelen turist sayısında ciddi bir azalma gerçekleşti.
2007’den 2014’e kadar yabancı turist sayısının düzenli bir şekilde, yılda ortalama 1,9 milyon kişi arttığı ülkemizde özellikle 2015 ve 2016 yılında turizm sektöründe ciddi sıkıntılar kaydedildi. Artan terör olayları, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve özellikle Rusya ile dış politikada yaşanan gelişmeler Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin ilgisini oldukça azaltmıştı.
2) 2017 yılında ise turizm istatistiklerinde önemli iyileşmeler kaydedildi.
Ocak – Haziran döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %14,05 oranında artış gösterdi. Öyle ki, en büyük artış da, %43’lük oranla Haziran ayında gelen yabancı sayısında yaşandı. 2017 yılı 2. çeyrekte gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %18,3 artarak yaklaşık 9 milyon kişi oldu.
3) 2017 yılının 2. çeyreğinde gelen turistlerin %86,6’sını yabancılar, geri kalanını ise yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları oluşturdu.
4) Ülkeye giriş yapan ziyaretçilerin artmasıyla turizm gelirlerinde bir önceki seneye göre bir artış gözlendi.
Turizm geliri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,7 artarak 5 milyar 413 milyon 48 bin dolar oldu.
5) Öte yandan daha fazla yabancı ziyaretçi gelmesine karşın ekonomiye katkıları azalma eğiliminde oldu.
Gelen turist sayısında bir önceki yıla göre artma olsa da döviz kurundaki artışa bağlı olarak gelen ziyaretçilerin yaptığı harcamalarda aslında azalma oldu. Artan ziyaretçi sayısına rağmen yıllar içinde yapılan harcama miktarı da giderek azalıyor. Örneğin, 2016 ikinci çeyrekte gelen bir turist kişi başı ortalama 665 dolar harcama yaparken 2017 ikinci çeyrekte ise kişi başı ortalama harcama 611 dolar olarak kaydedilmiş. Ancak gelen yabancı turistlerin ortalama harcamaları, gelen yurt dışı ikametli Türk vatandaşlarının ortalama harcamalarından yaklaşık 275 dolar daha az oldu.
Ayrıca 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptığı illerimiz İstanbul ve Antalya oldu.
6) Türkiye’ye gelen Rus ziyaretçiler %820,48 artarken OECD ülkelerinden gelen yabancı ziyaretçiler % 17,26 oranında azaldı.
Gelen ziyaretçi profilinde de değişiklikler yaşandı. 2017’nin ilk beş ayında Türkiye’ye turist gönderen ilk 15 ülke arasında artış hızı bakımından en büyük artış %820,48’lik artışla Rus ziyaretçilerde yaşandı. OECD ülkelerinden gelen yabancı ziyaretçi sayısında da genel olarak %-17,26 oranında bir düşüş var. Gelen turist sayısındaki en büyük düşüş ise sene içerisindeki diplomatik gelişmelere bağlı olarak beklendiği gibi ABD, Hollanda ve Almanya ülkelerinden gelen yabancı ziyaretçilerde oldu./ ONEDİO