Kastamonu’da, Candaroğulları Beyliği döneminde yaptırılan 600 yıllık tarihi Kurşunluhan’ın Avrupa’nın en eski oteli olarak tescillenmesi amacıyla çalışma yürütülüyor.
Kastamonu Turizm İşverenler Birliği Başkanı ve Kurşunluhan Müdürü Cem Dilimer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurşunluhan’ın kentin önemli ve tarihi yapılarından biri olduğunu söyledi.
Söz konusu yapının 1443 yılında Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırıldığını, günümüze kadar amacına uygun hizmet verdiğini belirten Dilimer, “İsmail bey kendi adına yaptırdığı külliyeye akar olarak Kurşunluhan’ı yaptırmıştır. Bu eser 600 yıldır ayakta” dedi.
Kervanların konakladığı bir şehir hanı olan Kurşunluhan’ın günümüzde de aynı hizmeti verdiğine dikkati çeken Dilimer, şöyle devam etti:
“Karadeniz Otelcilik olarak 2004 yılında restore et-işlet-devret modeliyle Kurşunluhan’ı Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiraladık. Restoresini aslına uygun şekilde tamamladık ve 2008 yılında hizmete açtık. Kurşunluhan’ı hem Kastamonu mimarisi ve eserleriyle buluşturmak hem de yaşayan müzeye dönüştürmek istedik.”
‘Hala otel olarak işletilen dünyadaki ender eserlerden biri’
Dilimer, Kurşunluhan’ın tarihi geçmişiyle dikkati çektiğini vurgulayarak, “Kurşunluhan, konaklama amacıyla yapılan, hala otel olarak işletilen dünyadaki ender eserlerden biri. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye ve Avrupa’nın en eski tarihi oteli. Yapılacak araştırmalar sonucunda dünyanın da en eski oteli olabilir. Yapacağımız başvuruyla Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda araştırması olacak. Yetkililer konuya teknik açıdan bakacak. Dünyada çok eser var ama bunların ne zaman otele dönüştürüldüğü önemli. Kurşunluhan ise yapılış itibarıyla bir otel” diye konuştu.
Dönemin kadılarının tuttuğu raporlarda Kurşunluhan’ın otel olarak kimler tarafından kullanıldığını gösterdiğini bildiren Dilimer, tarihi yapının geçmişinin arşivlerde geçtiğini söyledi.
AA