We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel 22 MİLYON AVROLUK ZARAR: HAVAYOLU ŞİRKETİ İFLASIN EŞİĞİNDE

22 MİLYON AVROLUK ZARAR: HAVAYOLU ŞİRKETİ İFLASIN EŞİĞİNDE

Beste GÜÇER

Havacılık sektöründe önemli bir yol kat eden ve hem yolcu hem de kargo hizmeti sunan dev havayolu şirketi iflasla karşı karşıya geldi.

Filosunda Airbus A330-900neo, Airbus A330-200ceo, Boeing 747-8F, Airbus A330-243F gibi uçaklar bulunan dev havayolu şirketi Air Belgium (KF) iflasın eşiğinde. Detaylar belli oldu.

Yaklaşık bir yıllık alacaklı korumasının ardından Belçika merkezli havayolu firması, yolcu uçuşlarının durdurulmasının ardından gelirinde önemli bir düşüşle karşı karşıya kaldı – %40 düşüş. Şirket, 22 milyon avroluk yıllık bir zarar ve 69 milyon avroluk negatif bir öz sermaye ile boğuşuyor ve çöküşü önlemek için en az 18 milyon avroluk finansmana ihtiyaç duyuyor.

İlgilenen bir yatırımcı ortaya çıkmış olsa da, faaliyetlerine devam edebilmesi hükümetin ek desteğine bağlı ve bu pek mümkün görünmüyor. Şirketin kilit hissedarı olan Valon Bölgesi, halihazırda önemli miktarda yatırım yapmıştı. Ancak daha fazla yardım için pek umut yok.

2022’de, Brüksel Havalimanı’nda (BRU) bulunan tarifeli ve charter taşıyıcısı, personel maaşları ve yakıt gibi giderlerdeki artışları gerekçe göstererek 44,6 milyon € (49 milyon ABD $) tutarında tam yıllık bir zarar bildirmişti. Haziran 2023 itibarıyla FK’nin kümülatif zararı yaklaşık 92 milyon € (100 milyon ABD $) idi.

YOLCU UÇUŞLARINI SONLANDIRMIŞTI

Havayolu, Ekim 2023’te yolcu hizmetlerini sonlandırdıktan sonra odağını charter ve kargo operasyonlarına kaydırdı, ancak mali durumunu istikrara kavuşturmak için daha fazlasına ihtiyaç vardı. Geçtiğimiz yıl beşinci yıl dönümünü kutlayan havayolu, hissedarlarının Aralık ayında havayoluna 7 milyon avro kredi vermesini sağladı, ancak bu yeterli değildi.

L-Post gazetesinin haberine göre, yeni bir yatırımcı maksimum 14,4 milyon avro enjekte etmek ve %49 hisse satın almak için kesin bir teklifte bulundu. Ancak bu teklif, taşıyıcı için yeni bir stratejinin kabul edilmesine ve ilgili makamların onayına tabiydi.

Air Belgium, Guadeloupe, Martinique, Punta Cana ve Curaçao gibi Karayipler’e kârsız rotaları bıraktı. Bu süre zarfında yönetim, KF’nin yolcu, kargo ve ACMI operasyonlarına odaklanarak 2023’ün 3. çeyreğine kadar kârlılığa geri dönebileceğine inanıyordu. Taşıyıcı ayrıca Amerika Birleşik Devletleri ve Asya’ya yeni uçuşlar başlatmayı planlıyordu.

Ne yazık ki havayolunun rota planlamasındaki tutarsızlığı ve tarifeli yolcu seferlerinin sık sık iptal edilmesi, 2024’te zayıf performansa ve düşük doluluk oranlarına yol açtı.

Sichuan Airlines’ın (3U) erken ilgisine rağmen, sonunda geri çekildi, isimsiz yeni bir yatırımcı potansiyel gösterdi ve havayoluna 19 Eylül’e kadar kısa bir süre uzatma sağladı. Ancak, KF’nin geleceği ek hükümet desteği veya yeni sermaye olmadan belirsizliğini koruyor.

İki hafta içinde ne olacağı henüz belli değil, ancak KF’nin zorlukları, geçmişteki operasyonel tutarsızlıklar ve kötü rota seçimleriyle daha da karmaşıklaşıyor ve hayatta kalma şansını daha da tehlikeye atıyor.

 

Kaynak: Airwaysmag.com Derleme: Ekonomim.com

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.