Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Unkapanı’ndaki tarihi Bozdoğan Kemeri’ne asılan AK Parti’nin dev pankartı nedeniyle, Koruma Bölge Kurulu, İlçe Seçim Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu.
Unkapanı’ndaki tarihi Bozdoğan Kemeri’ne AK Parti’nin dev pankartı asıldı. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, pankartın kaldırılması için Koruma Bölge Kurulu, Fatih İlçe Seçim Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu.
Aksaray-Taksim yolu üzerindeki tarihi Bozdoğan Kemeri’nin her iki tarafına asılan ve üzerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun resmi bulunan “Türkiye’nin kararı büyümenin devamı” ve “Birlikte daha güçlü” yazılı dev pankart arkeologların tepkisine yol açtı.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul 4 No’lu Koruma Bölge Kurulu, Fatih İlçe Seçim Kurulu ve Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, pankartın fiziksel tahribata neden olduğu, su kemerini propaganda aracına dönüştürdüğü ve kentin kültürel mirasının önemli bir parçasını örterek gizlediği gerekçesiyle, pankartın kaldırılmasını istedi.
Dernek, sosyal medya üzerinden de açıklama yaparak, şu görüşleri belirtti:
“Su kemerinin iki cephesini neredeyse tamamen kapatan pankartın yapıya çok sayıda vida/çivi benzeri metal araçlarla sabitlendiği, vida/çivilerin doğrudan taş bloklar üzerine çakıldığı gördük. Pankart yapı üzerinden fiziksel olarak tahribata neden olduğu gibi, kentin kültürel mirasının önemli bir parçasını da örterek gizlemekte, kültür varlığının algılanmasını olumsuz etkilemektedir. Üstelik her kültür varlığı gibi evrensel bir değer olan ve kamuya ait Valens su kemerini propaganda aracına dönüştürmektedir. Bu konuda ilgili koruma bölge kurulu, yüksek seçim kurulu il başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli başvuruyu yaptığımızı belirtir, kültür varlıklarının korunmasına dair beklenen hassasiyetin seçim sürecinde de geçerli olduğunu tüm siyasi partilere hatırlatırız.”
VATANDAŞ DA ŞİKAYET ETTİ
Bir vatandaş, “Seçimler… Buraya çivi çakmakla bir şey olur mu? Zarar göreceğini sanmıyorum” derken, Yasin Alpay Coşkun adlı vatandaş ise pankartla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’ne ve Tarihi Eserleri Koruma Kurulu’na şikayette bulunduğunu belirtti. Coşkun, “Bu yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Reklam Talimatı’na da aykırı. Orada diyor ki, ‘Tarihi eserin görüntüsünü kapatacak bir şekilde sabit reklam konulamaz.’ Ama bu ikinci sefer oluyor. 1 ay geçmesine rağmen bir sonuç alamadım” dedi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İstanbul I Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu İstanbul İl Başkanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’ne yapılan başvuruda şu sorular yöneltildi:
- Söz konusu afişleme, ilgili koruma bölge kurulunun bilgisi ve izni dahlinde midir? İzin dahlinde ise karara teşkil eden bilimsel raporun tarafımızla paylaşılması,
- İzin dahlinde değilse sorumlular hakkında yasal işlem yapılmış mıdır?
- Söz konusu afiş yüksek seçim kurulunun izni dahlinde midir, izin dahlinde ise bu izin verilirken ilgili koruma bölge kuruluna başvurulmuş mudur?
- Seçim çalışmaları kapsamında yapılacak her türlü afişleme, yazılama vb. çalışmadan kültür varlıklarının korunması hususunda bir düzenleme var mıdır?
TARİHİ KEMER
Orijinal adı “Valens Su Kemeri” olan ve Romalılar tarafından şehrin su rezervini sağlamak için inşa edilen yapının tarihi MS. 4. Yüzyıl’a kadar uzanıyor. Tarihi kemer, Ortaçağ’da İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan en önemli su kemerlerinden biri olarak kabul ediliyor.
- DHA / CNN Türk