We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Aktüel TURİZM SAHİL GÜVENLİĞİNDE ARTIK ROBOTLAR OLACAK !

TURİZM SAHİL GÜVENLİĞİNDE ARTIK ROBOTLAR OLACAK !

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Maren Robotics tarafından tamamı yerli üretim olan  insansız su altı ve su üstü robotları hakkında detayları  ve kullanım alanlarını firmanın Kurucu Ortağı Utku Atay’dan dinledik.

Kendinizden bahseder misiniz?

1985 Antalya doğumluyum. Elektronik mühendisliği  alanında eğitimimi tamamladıktan sonra çeşitli  firmalarda iş geliştirme mühendisi ve yöneticisi  olarak çalıştım. 2011 yılında ise teknoloji alanında  ilk girişimimi kurdum. Deniz teknolojileri alanındaki  faaliyetlerimizi birleştirdiğimiz Maren Robotics’in  de kurucu ortağı olarak çalışmalarıma devam  etmekteyim.

Üretimini yaptığınız deniz robotlarını tanıtır mısınız?

SAGA ve SAGAPRO adını verdiğimiz insansız  denizaltı(sualtı) robotları ve FASTY adını verdiğimiz  insansız cankurtaran robotu üretimlerimiz  bulunmaktadır. Bu iki deniz robotunu da TÜBİTAK  ve Avrupa Birliği’nin AR-GE fonlarıyla geliştirdik  ve %75’in üzerinde yerlilik oranı ile üretimlere  devam ediyoruz. Sualtı robotlarımız; 300 metre derinliğe kadar dalış yapabilmekte ve süre sınırı  olmaksızın arama, keşif ve gözlem faaliyetlerini  gerçekleştirebilmektedir. Görüşün olmadığı sularda dahi sonar teknolojisi ile gözlem yapma kabiliyetine  sahip robotlarımız, robot kolu vasıtasıyla su altında  bulunan nesneleri su üstüne çıkarabilmektedir.  Cankurtaran robotumuz, boğulma tehlikesi geçiren  kazazedelere hızlı ve güvenli müdahale şansı  sağlamaktadır. 500 metre mesafeye kadar uzaktan  kontrol edilebilen Fasty, sahip olduğu görüntüleme  sistemi ile deniz üstünde gerekli gözlem ve teşhis  görevlerini gerçekleştirmektedir. Deniz robotlarımızı;  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik  Komutanlığı, Jandarma Komutanlığı ve Deniz Polisi  gibi kurumlar arama kurtarma faaliyetlerinde etkin  bir şekilde kullanmaktadır. Özel sektörde de çeşitli  deniz araştırmaları yürüten firmalar cihazlarımızdan  faydalanmaktadır.

Gelecek için proje ve planlarınız nelerdir?

Tarih boyunca yüksek AR-GE bütçeleri ve uğraşları  gerektiren teknolojik ürünler askeri kullanımlar ile  olgunlaştıktan sonra özel sektörde yaygınlaşmaya  başlamıştır. Bizler de şu anda, deniz robotlarımızın  özel sektörde daha aktif ve etkin kullanılması için  çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, deniz turizmine  önemli katkılarda bulunacağına inandığımız farklı deniz  araçları üretimi için de AR-GE çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.