Profesyonel mutfaklar için dijital bir çözüm olan GastroBlue Check APP, gıda güvenliği proseslerini optimize etmek için Bluetooth’lu termometrelerle entegre olarak çalışarak, turizm ve gastronomi sektöründeki işletmelerde dijital dönüşümü sağlıyor. Bu uygulama sayesinde, gıda üretimi ve sunumu yapılan tesislerde, ana gıda güvenliği proseslerinin yanı sıra mal kabul aşamasından başlayarak 5 yeni prosesi daha demo için hazırlık aşamasında.
GastroBlue Check APP 10 Haziran 2024 Çarşamba günü Granada Luxury Hotel Belek’te ikinci kez canlı demosunu yaptı. Gıda güvenliği ve kalite kontrol aşamalarının aktif kontrol edilmesine olanak sağlayan uygulamanın aynı zamanda operasyonel rapor ve grafikler sunması (anlık tüketim) artan demo taleplerini ve işletmelerin uygulamaya olan ilgisini artırıyor.
Uygulama, şu avantajları sunuyor:
– İşgücü tasarrufu: Manuel süreçlere göre %46’ya varan işgücü tasarrufu sağlıyor.
– Bilinçli personel oluşturma: Personelin daha bilinçli olmasını sağlayarak, gıda güvenliği süreçlerine daha fazla hakim olmalarını sağlıyor.
– İşletme verimliliği: Gıda israfını azaltıyor, operasyonları dijital olarak takip edilebilir hale getiriyor ve kağıt kullanımını minimuma indiriyor.
– Karbon ayak izinin azaltılması: İşletmenin çevresel etkisini azaltarak, daha sürdürülebilir bir işletme modeline geçişi destekliyor.
– Yönetim ve raporlama kolaylığı: Yetkili kişilerin anlık olarak veya çevrimiçi raporlar aracılığıyla istedikleri zaman operasyonla ilgili tüm raporlara erişim sağlayarak, kalite kontrolünü etkin bir şekilde yapmalarını sağlıyor. Aynı zamanda çevrimiçi rapor arşivi işe kurumsal hafıza oluşmasını sağlıyor.
– Turquality: GastroBlue Check APP, Turquality süreçlerinde önemli bir dijital dönüşüm sağlamaktadır. İşletmeniz, Turquality programına başvuru aşamasında ya da denetimlerinde işletmenizin dijitalleşme sürecini desteklerken aynı zamanda maliyetlerinizi azaltmanıza yardımcı olur. GastroBlue Check APP raporlarının, grafiklerinin ve dijital sistemlerinin Turquality süreçlerine entegrasyonuyla işletmeniz, hem operasyonel verimliliği artırır hem de uluslararası rekabet gücünü yükseltir. Bu sayede Turquality denetimlerinde başarılı olma şansınızı artırarak işletmenizin büyümesine katkıda bulunabilirsiniz.”
GastroBlue Check APP uygulamasının geliştiricisi Emre Karadeli, uygulamanın serüvenini GM Dergi’ye anlattı.
Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olduktan sonra kariyerime 5 yıldızlı bir otelde devam ettim. Daha sonra dil eğitimi için gittiğim İrlanda’da, profesyonel mutfaklardaki gıda güvenliği kayıtlarının dijital olarak kaydedilmesini ve raporlamasını sağlayan profesyonel mutfaklarda çalışan şeflerin işlerini kolaylaştıran, kalite müdürü, Aşçıbaı ve diğer yöneticilerin mutfak operasyonunu dijital olarak takip edebileceği GastroBlue Check APP isimli uygulamayı geliştirdim.
2020 yılında Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun oldum. 2018 yılından beri 5 yıldızlı bir otelin mutfak ofisinde aşçıbaşı asistanı olarak görev yaptım. Bu süre zarfında görev ve sorumluluklarım gereği gıda güvenliği süreçleri, ISO 22.000 belgelendirme denetimleri ve bakanlık denetimleri gibi birçok denetimle birebir ilgilenme fırsatı yakaladım. Bu denetimlerde manuel olarak tutulan gıda güvenliği kayıtları ile ilgili karşılaştığım zorlukları birebir yaşadım.
Daha sonrasında dil eğitimi almak için İrlanda’nın Dublin kentine yerleştim ve burada 1.5 seneden fazla yaşadım. Bu süreçte Bluetooth’lu bir termometre ile tanıştım ve bu sayede gıda güvenliği kayıtlarının dijital ortamda, kağıt ve kalem kullanmadan, personel hatasını minimuma indirerek tutulabilmesi adına bir uygulama geliştirdim.
Geliştirdiğim uygulamanın tescilini yaptırdım ve yazılım ile sistemin bütün hakları için patent başvurusu yaptım. GastroBlue Check APP olarak adlandırdığım uygulama Ülkemiz turizm ve gastronomisine büyük bir devrim yaşatacağına inandığım bu ürünü ilgisini çekebilecek inovatif işletme yöneticilerine aktarabilmek ve profesyonel mutfaklar için dijital bir sistemin olduğunu fark etmelerini sağlamak istiyorum.
Eylül ayına kadar dolu olan demo takvimi 3 yıllık geliştirme sürecinin sonunda doğru yolda olduğumu ve uygulamanın sektördeki kanayan bir yaraya parmak basarak başarılı olması beni gururlandırıyor. Türkiye’ye dönmemin 1. Senesine denk gelecek 01.09.2024 tarihinde uygulamayı kullanmaya başlayacak olan işletmelerin var olacak olması en büyük hayalim.
Gıdanın İzini Sür sloganı ile çıktığım bu yolda ürün izlenebilirliğini dijital ortamda en baştan sona tek bir çizgide görüntüleyeceğimiz günler çok yakında. Bu sistem bizlere sadece gerekli kayıtların alınmasını ve çevrimiçi arşivlenmesini değil, gıda israfının önüne geçmeyi, kurumsal hafıza oluşturmayı, çoğu iş alanında olan dijital operasyon takibini ve çok daha fazlasını getiriyor.