Kazakistan’ın başkenti Astana’ya bağlı Akmola bölgesinin Ereymentau kırsalında 2024 yılı yaz mevsimi başlarında heyecan verici bir arkeolojik saha keşfedildi.
Bu keşif; L.N. Gumilyova Avrasya Ulusal Üniversitesi Arkeologları tarafından kayda geçirildikten sonra bilim adamları ve arkeologlar bölgedeki incelemelerini derinleştirdi. Kazılardan elde edilen kalıntıların gerekli incelemeleri yapıldıktan sonra, bu alanın Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’ın sonlarına kadar olan çeşitli tarihi dönemlere ait eşsiz anıtlar içerebileceği sonucuna vardı. Öyle ki; Sakalara ve eski Türklere ait bulunan mezarlar, burada erken Demir Çağı’ndan Orta Çağ’ın sonlarına kadar insanların yaşamış olabileceğini kanıtlar nitelikte.
28.08.2024 tarihinde bölgeye gerçekleştirilen ziyarette; L.N. Gumilyova Avrasya Ulusal Üniversitesi Rektörü Erlan Sydykov ve Pegas Touristik Kazakistan Genel Müdürü Anıl Aksema bir araya gelerek karşılıklı iş birliği anlaşmasına imza attılar.
Rektör Sydykov, “Üniversitemizde arkeoloji ve turizm bölümleri hızla gelişiyor. Bu bölümleri ortak bir hedef doğrultusunda birleştirmek ve keşiflerin dünya turizmine kazandırılması için Türkiye’nin engin turizm tecrübelerine sahip Tur Operatörü Pegas Touristik ile ortak bir proje başlatık. Temel amacımız ülkemizde arkeoloji ve turizminin bir arada geliştirilmesidir. Kazılarda bulunan bir eserin, ister Taş Devri’nden, ister Tunç Devri’nden, ister eski Türkler döneminden olsun, geleceğe miras bırakılmasını ve turizme katkı sağlamasını hedefliyoruz. Arkeoloji ve Turizm aracılığıyla topraklarımızın değerini tüm dünyaya göstereceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Ayrıca Rektör Yardımcısı ve Turizm Bölümü Başkanı Profesör Lyaylya Mutalieva şunları kaydetti: “Bozkırın doğal peyzajındaki anıtların kapsamlı bir araştırmasının yapılıp gün yüzüne çıkarılması, kültürel mirasın bir açık hava müzesine dönüşmesine vesile olacaktır. Ayrıca; bu saha, öğrenciler, ders verecek uzmanlar ve arkeologlar için bir labaratuvar vazifesi görecektir.’’
Pegas Touristik Kazakistan Genel Müdürü Anıl Aksema ise şöyle dedi:
“Pegas Touristik ailesi olarak tüm dünyada 30. yılımızı kutluyoruz. Bu gurur verici süreçte, tüm dünyada çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor ve global anlamda turizm sektörüne kalıcı miraslar bırakmayı hedefliyoruz. Turizmin sürdürülebilirliği için bu gibi çalışmalara daha çok önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Arkeologların yaptığı keşif ve üniversite yetkililerinin sunduğu teklif hepimizi heyecanlandırdı. Böylesine önemli bir projeye destek vermek için gelen teklifi memnuniyetle kabul ettik. Kazakistan gerçekten bakir ve keşfedilmesi gereken bir coğrafya. Böyle önemli keşiflerin gün yüzüne çıkması, turizmin geleceği ve sürdürülebilirliği için şart.”
Karşılıklı protokol imzalayan taraflar, daha sonra çalışmaları yerinde incelemek için arkeoloji öğrencileri ve öğretim görevlileri ile birlikte sahadaki kazı çalışmalarını izleyip istişarelerde bulundular.