Günümüzün en önemli problemlerinden olan “iklim değişikliği” konusunda teknoloji tabanlı çözümler geliştirmeyi amaçlayan profesyonelleri, girişimcileri, akademisyenleri ve gençleri bir araya getiren Climate Tech Community bu kez İzmir’de buluştu.
HAN Spaces destekleriyle, 27 Nisan’da İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen Climate Tech Community İzmir Buluşması; iklim teknolojileri, yeşil teknolojiler ve temiz teknolojiler üzerine çalışan İzmirli girişimciler ve paydaşları bir araya getirdi.
Sürdürülebilirlik odaklı girişimlerin iş birliği yaparak etkilerini artırmalarını sağlamak ve Türkiye’de iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Werover’dan Beliz ESENTÜRK, Sabancı ARF’dan Övgü Ulun Güngör, MSc ve Blueit’den Hülya Tomak gibi değerli isimler katıldılar. IFITT (Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu) Türkiye Temsilciliğinin de yakından takip ettiği toplantıda, iklim değişikliği ile girişim-özel sektör iş birliği konuları ele alındı ve girişimlerin karşılaştığı zorluklar tartışıldı.
Toplantıda katılımcılar tarafından paylaşılan fikirler şu anahtar başlıklar altında toplandı:
– İklim Teknolojileri oldukça teknik bir alan olduğundan, akademiyi bu alana dahil etmek ve teknik mentörlük mekanizmaları kurmak önemlidir. İklim değişikliği ile mücadele için yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması, sadece girişimcilerin değil, akademisyenlerin de desteğiyle mümkündür.
– Girişimlerin paylaşımlar yapabileceği topluluk mekanizmaları inşa edilmelidir. Bu mekanizmalar, girişimlerin birbirleriyle bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağlayarak, daha güçlü bir topluluk yaratılmasına yardımcı olacaktır.
– Kurumlar ile iş birliğinde girişimcilik kültürü önemlidir. İklim teknolojileri ve sürdürülebilirlik konularında iş birliği yapmak için, girişimcilerin ve kurumların birbirlerini anlamaları ve ortak bir dil geliştirmeleri gerekmektedir.
– Tabandan tavana doğru mekanizmalar inşa edilmeli ve farkındalık arttırılmalıdır. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık arttıkça, daha fazla insan bu alanda çalışmaya ve yatırım yapmaya teşvik edilecektir. Bu nedenle, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin desteğiyle, farkındalık artırıcı çalışmalar yapılmalıdır.
– İklim Teknolojileri odağında girişimcilerin ürünlerini test edebilecekleri daha fazla alan inşa edilmeli ve bu alanlara bütçe ayrılmalıdır. İklim teknolojileri ve sürdürülebilirlik odaklı girişimlerin ürünlerini test etmeleri için uygun alanların sağlanması, bu girişimlerin daha hızlı büyümesine ve yenilikçi ürünlerin piyasaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, girişimcilere destek sağlamak amacıyla, girişimlerin ürünlerini test edebilecekleri alanlar için bütçe ayrılmalıdır.
“İklim değişikliğini birlikte hackleyelim”
Climate Tech Community tarafından basına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Etkinlikte tartışılan konular, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında girişimcilerin iş birliği yapması ve yenilikçi teknolojiler geliştirmesi açısından oldukça önemlidir. Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, girişimcilerin bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına ve daha güçlü bir topluluk yaratmalarına yardımcı olur. Ayrıca, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin desteğiyle yapılan farkındalık artırıcı çalışmalar, daha fazla insanın bu alanda çalışmaya ve yatırım yapmaya teşvik edilmesine olanak sağlayacaktır.
Daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için birlikte çalışarak etki yaratmaya devam edeceğiz. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında çalışan girişimcilerin iş birliği yapmaları, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek için atılan adımların artması açısından oldukça önemlidir.
Sizler de Climate Tech Community’e katilmak ve bu alanda bir fark yaratmak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.”