Kasık fıtığının bebeğin yaşı ne olursa olsun, kendiliğinden geçme şansı olmadığı için tanı konduğunda ameliyat yapılması gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakkı İrgil, “Yaşın küçük olması tedavi için bir problem değildir. Kasıktan yapılan minik bir kesi ile fıtık kesesi bulunur ve çıkarılır” dedi.
Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki duvarda oluşan zayıflık, yırtılma ya da bebeklik döneminden kalma bir açıklık nedeniyle karın içindeki organların bu alandan dışarıya doğru çıkması ve cilt altında şişlik oluşturması olarak tanımlanıyor. Kasık fıtığının yenidoğan bebeklerden ileri yaştaki kişilere kadar her yaşta ve cinsiyette görülebilen bir hastalık olduğunu ifade eden Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakkı İrgil, çocukluk çağında görülme sıklığının gününde doğan bebeklerde yüzde 1-3, prematürelerde ise yüzde 16-25 olduğunu söyledi.
Erkek çocuklarda daha sık görülür Kasık fıtığının bebeklik ve çocukluk döneminde fark edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakkı İrgil, “Kasık fıtığı, erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülen, doğuştan karın zarının kasık kanalı içine doğru yaptığı girintinin kapanmamasına bağlı olarak oluşan ve cerrahi yolla tedavi edilmesi gereken bir problemdir” diye konuştu. Op. Dr. Hakkı İrgil, kasık fıtığının nasıl oluştuğu konusunda şu bilgileri paylaştı: “Erkek çocuklar anne karnındayken testisler, bebeğin karnının içinde böbreğin hemen altındadır. Gebeliğin 28. haftasında testisler kasık kanalından geçerek torbalara doğru iner. Bu sırada karın zarı da kasık kanalından aşağı doğru ilerler. Testisler normal pozisyonuna geldikten sonra, karın zarı yapışarak bu açıklık kapanır. Bu açıklık kapanmazsa, açıklığın genişliğine bağlı olarak kasık fıtığı ya da su fıtığı (hidrosel) oluşur. Fıtıkta bu açıklıktan bağırsaklar dışarı çıkarken, su fıtığında (komminikan hidrosel) karın içi ile sadece sıvının geçebileceği kadar geniş bir kanal nedeni ile torbada şişme olur. Kasık fıtığı doğumdan başlayarak her yaşta görülebilir. Prematüre bebeklerde daha sık görülür. Sağ tarafta görülme sıklığı yüzde 60-70, sol tarafta yüzde 15-20, iki tarafta ise yüzde 10 civarındadır.” Kasıktaki şişme bebek hareketliyken belli olur Kasık fıtığının başlıca bulgusunun kasıkta şişlik olduğunu belirten Op. Dr. Hakkı İrgil, “Bu şişlik genellikle kasıktadır. Kız çocuklarda sıklıkla sadece kasık bölgesinde olan bu şişlik, erkek çocuklarda torbaya kadar uzanabilir. Şişme bebeğin ya da çocuğun daha aktif olduğu dönemde daha çok belli olur. Ancak uyuduğunda ve sakin durduğunda kaybolabilir bu nedenle ailenin muayene sırasında verdiği öykü, bakan kişinin ifadeleri muayene kadar önemlidir” dedi.
Fıtık boğulması tehlikesine dikkat!
Kasık fıtığında ağrının şişme ile oluştuğunun altını çizen Op. Dr. Hakkı İrgil, şöyle devam etti;
“Ağrı daha çok ağlamayı tetiklediğinden bu bir kısır döngü olarak ailenin karşına çıkar, devamlı ağlayan kasığında şişme olan bebeklerde eğer çocuğun bitkin düşüp, yorulması ve uyuması ile fıtık geri dönmezse fıtık boğulması oluşur. Bu nedenle, bebek ne kadar küçükse, fıtık boğulması ihtimali o kadar yüksektir. Burada kasıktaki şişlik ve morarma sonucunda bebek kusmaya başlar. Bağırsaklar kasık kanalında boğulursa, bağırsak tıkanıklığı bulguları oluşur. Bunun nedeni, fıtık içine en sık olarak
bağırsakların girmesidir. Kız çocuklarında en sık olarak yumurtalık sıkışabilir. Bu durumlarda hemen tedavi uygulanmalı ve organların korunması sağlanmalıdır.”
Tanı konulduğunda mutlaka ameliyat yapılmalı
Kasık fıtığının bebeğin yaşı ne olursa olsun, kendiliğinden geçme şansı olmadığı için tanı konduğunda ameliyat yapılması gereken bir hastalık olduğunu sözlerine ekleyen Op. Dr. Hakkı İrgil, operasyonun nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı: “Yaşın küçük olması tedavi için bir problem değildir.
Kasıktan yapılan minik bir kesi ile fıtık kesesi bulunur ve çıkarılır. Erken çocukluk döneminde laparoskopik tedavi önerilmez. Bu tip operasyonlar mutlaka bir çocuk cerrahı tarafından, anestezist ve çocuk doktorunun olduğu hastanelerde yapılmalıdır. Çocuklarda her türlü cerrahi müdahale anestezi altında yapılmalıdır. Fıtık operasyonu, diğer kasık kanalı hastalıkları gibi günübirlik cerrahi hastalıklar grubuna girer. Yani müdahale sonrasında çocuk, özel durumlar haricinde eve gönderilir.”