Yeni Mezunlar İş İmkânı İçin Neler Yapmalı ?
Üniversite yıllarında dört yıl boyunca kendinizi tamamen ders çalışmaya adamayla kalmayıp, her yaz farklı şirketlerde ve pozisyonlarda staj veya normal şekilde çalışma imkânı bulduysanız gerçekten geleceğiniz için şanslısınız.
İş arama ve yapılan başvurularda şansınız gerçekten çok demektir. Ne yapmak istediğinizi nerden başlamak istediğinizi nerede hangi pozisyonda çalışmak istediğinizi hangi işlerin size uygun olduğunu kendiniz sentezleyip yol alma imkânına sahipsiniz. Başvuru yaptığınız şirketlerin gözünde de bir kaç adım öndesiniz. Aynı şekilde üniversite yıllarında sosyal sorumluluk projelerinde veya kulüplerde ve çeşitli oluşumlarda aktif görevler aldıysanız bu da sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Yukarıda bahsettiğim konuların hiç birini yapmadıysanız sizin için en önemli şey hazırlayacağınız CV ve akabinde yapacağınız mülakatlarda kendiniz doğru şekilde anlatmak olacaktır. Farklı olmaya ve kendinizi iyi bir şekilde ifade etmek zorundasınız. Ne yapmalıyız nasıl yapmalıyız nasıl konuşmalı ve nasıl hareket etmeliyiz gibi birçok soru işareti oluşabilir
Peki, İşe nereden başlamalıyız?
Eğer hiçbir deneyiminiz yoksa ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, çalışmak istediğiniz sektörlerde alanlarda gözünüze kestirdiğiniz çalışan kişileri bulup onlarla konuşabilirsiniz. Tanışabilir fikir alışverişi yapabilirsiniz. Sektörde gelişen Tüm firmaları takip edebilir, araştırabilirsiniz. Haziran ayında en fazla yeni mezun işe alımı yapan birçok sektör var, Turizm, bankalar, hızlı tüketim, denetim firmaları. gibi eğer bu alanları hedefliyorsanız yeni mezunlar, var ise açılacak sınavları kaçırmamalı. İK gazeteleri, kariyer portalları, şirketlerin web siteleri ve İK danışmanlık firmalarına CV gönderin. Bol bol başvuru yapın. Ama gerçekten istediğiniz işlere başvurun. Mutlaka Linkedin’de bir profil oluşturun.
Gençlerin çoğu holdinglerde ve çok uluslu kurumsal şirketlerde çalışmak ister. Bu şirketlere yüzlerce binlerce kişi başvuru her gün yapıyor. Ancak bunların dışında kalan, örneğin küçük ölçekli işletmelerde de birçok iş fırsatı olduğunu unutmayın. Sizin için önemli olan bir yerden başlamaktır. Tecrübe size doğru karar vermeyi sağlayacak ve kendinize yön vereceksiniz.
Yeni Mezun CV Nasıl Hazırlanır?
CV, sizi işe yerleştirmez CV sizi mülakata davet eder bunu sakın unutmayınız. Güzel cv niz doğru hazırlanmış cv niz dikkat çeker ve size mülakat fırsatı sunar. Mülakat için cv bir davetiyedir. O yüzden CV’ nin doğru hazırlanmış olması ve adayın özelliklerini tam olarak yansıtması çok önemli. Öncelikle her zaman için bir ön yazıyla hedeflerini ve neden bu işe başvurduklarını, bu iş için duydukları istekliliği ifade etmeleri de başvurularında fark yaratmalarını sağlayacaktır. 5-6 satırı geçmeyecek şekilde hazırlanmalı.
CV hazırlarken yazım kurallarına, verilen bilgilerin güncel ve doğru olmasına dikkat edilmeli. Seçilen fotoğraf gerçekten önemli ve yüzünüzü tam gösterecek gülümseyen bir fotoğraf eklemelisiniz. e-posta adresinizde ciddi bir görünüm sergilemeli. e-posta adresiniz İsim soy isim olması oldukça iyi olacaktır. Özgeçmişinizi fazla uzun tutmayın. Sade ve anlaşılır bir şekilde, temel kişisel bilgilerin, varsa kurs, sertifika programı ve staj bilgilerinin yer aldığı, karışık olmayan, maksimum 2 sayfa olacak bir özgeçmiş hazırlamaları yapacağınız başvuruları inceleyen İK çalışanlarının daha rahat seçim yapmasına olanak sağlayacaktır. Staj, iş deneyimi ve eğitimleri sıralarken ters kronolojik sıra ile yazın. Bildiğiniz yabancı dilleri dereceleri ile yazın. Bunun dışında, referansların seçilmesi, iş arama başarısının önemli bir parçasıdır. Adayı iyi tanıyan ve mesleki ve kişisel özellikleri hakkında bilgi sahibi olan kişiler seçilmelidir. (Mesela Okuldan sizi iyi tanıyan hocalarınız) Başta da bahsettiğimiz gibi iş tecrübeleriniz var ise ön yazınızın altında sıralayarak giriş çıkış tarihlerini yazarak mutlaka altında 5-6 satır çalıştığınız yerlerde görevde neler yaptınız nasıl yaptınız bahsedilmeli. Tabi ki de her şey yazılmamalı küçük ayrıntılarla süslenmeli…
Başarılar dilerim.