Aşı Pasaportunu Hangi Ülkeler Başlattı?
Avrupa’da aşı pasaportuyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Romanya, Polonya ve Estonya, aşı pasaportu ile gelenlere karantinayı kaldırdı.
AB’ de ise Yunanistan’ın turizm sezonunu canlandırmak için girişimde bulundu, ancak aşı pasaportu hakkında AB’nin resmi bir kararı yok.
Şubatın başında AB’de görüşülen ancak aşılamanın artmasından sonra karara varılacağı belirtilen uygulamayı, İspanyollar da uygulamaya başladı. Senede 9 milyon Almanın ziyaret Mallorca Adası ile diğer adalara, “Aşısı olmayan Almanların alınmayacağı” belirtildi.
Sözcü Gazetesi’nden Ali Gülen’in haberine göre ise; Almanya ise, aşı yaptırmayanlar için coronavirus yasaklarının kalkmamasını ve tatilin ancak aşı pasaportu olanlar için mümkün olmasını tartışıyor.
Karara gerekçe olarak, tatil yörelerinde hızla azalan corona vakalarının yeniden tırmanmasının istenmemesi gösterildi. İspanya Palma, Alicante ve Costa Brava gibi yerlere ancak aşı olduğunu kanıtlayan belge ile girilebileceğini resmen duyururken, bunun hem tatil hem de güvenli seyahat için bir ön koşul olduğunu bildirdi.
Hangi Ülkeler Başlattı?
Almanya ve AB, yaz aylarına kadar halkın yüzde 54’ünü aşılamayı planlıyor. Henüz kitlesel aşılama olmadan aşı pasaportu şartını getiren diğer ülkeler de var.
Yunanistan, “Seyahat serbestisi için aşı şart” diyor ve AB gecikirse, kendisinin başlatabileceğini söylüyor.
Romanya, Polonya, Estonya; aşı pasaportu olanların karantina yükümlülüğünü kaldırdı.
Türkiye, Fransa ve Hırvatistan ise aşı olanlara henüz ekstra bir hak ya da seyahat özgürlüğü kararı açıklamadı.
İtalya ve Avusturya ise, aşı pasaportuna şu an için gerek duymuyor. İki ülkenin sağlık yetkilileri, “Aşı olanların coronayı diğerlerine bulaştırma riskinin azaldığını henüz bilmiyoruz” diyor.