We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel Turizmin Gelecekte Söküğünü Kim Dikecek ?

Turizmin Gelecekte Söküğünü Kim Dikecek ?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Turizmin Gelecekte Söküğünü Kim Dikecek ?

Side Noble Palace Hotel  Genel  Müdürü Haydar  ÇETİN Turizmin Gelecekte Söküğünü Kim Dikecek ?  kaleme aldı.

 

 Geçmişten adam hisse kaparmış. Ne masal şey! Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? “Tarih”i “tekerrür” diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? Üstat Mehmet Akif Ersoy ne güzel ifade etmiş. 2021 yılında Binayı tekrar yapar veya satın alabilirsiniz fakat kaybettiğiniz değerleri geriye nasıl kazanabilirsiniz.

turizm

Pandemi sezon dönemi  öncesi mağdurları diye işten çıkartılan, askıda olan ve işletmelerin terke bıraktıklarına kulüp kursanız, katılımı tahmin bile edemezsiniz. Yıllarını işletmeye ve mesleğe adayarak, sahiplenmiş insanları görmezden gelemeyiz. Devletin verdiği hak edişinin, ne sigortasından, ne kısa çalışma ödeneğinden, nede işsizlikten fayda sağlayamayan lar çoğunlukta. 2020 sezonunda mağdur ettiklerimizi, sezon açılışında kalifiye insan bulamayınca 2021 yılında işe çağıracaksınız. Sonrada çalışandan verim, başarı, sadakat, ahde vefa, meslek aşkı, hizmet kalitesi, işletmeyi sahiplenme, hasep, iso, holidaycheck, tophotels, tripadvisor vs. de işletmeyi yarınlara taşıyacak ve kurumsallıktan bahsedeceksin. Evet, işletmeyi dünya devi nasıl yapılır örneğindeki anlamı araştıralım isterseniz.

haydar çetin

 Ford Otomotiv’in Kurucusu Henry Ford; “Fabrikalarımı alabilirsiniz; Binalarımı yıkabilirsiniz, fakat çalışanlarımı geri verirseniz bu işi aynen geri kurarım” demiştir.

Ünlü sanayici ve işadamlarımızdan rahmetli Sakıp Sabancı yeni kurdukları modern bir tesisi gezdirirken yanındakilere şu ifadeleri kullanıyor : “Burayı kurarken Avrupa‘dan dönemin son model makinelerini getirttik. Tesise ve makinelere büyük yatırımlar yaptık. Fakat üretime geçtikten sonra ürettiğimiz ürünün kalitesi bizi memnun etmedi. Araştırdık gördük ki, o makineleri kullanacak çalışanlara yatırım yapmayı unutmuşuz. Çalışanlara eğitim vermemişiz. Bir kez daha anladık ki; insana yapılan yatırım en büyük yatırım dır.

Demem o dur ki; Dünya turizminin durumu her milletin kendine münhasırdır. Bizim ülke turizminin geleceğine dair projeler üretip, tecrübelerin bir arada toplanması gerekir. Sürdürüle bilir turizmin destinasyonlarına zaman harcanmak zorunluluğu hâsıl olmuştur. Yarını belirsizlik olan değil, aksine turizmin her zaman yarını belli olan bir meslek kuruluşudur. Sadece olumsuzlukları olumluya çevirecek, acil eylem planı gerekmektedir. Mesleği hala benimsemiş ve vazgeçilmezi olmuş turizmcilerin, tecrübesinden faydalanmasını bilmek gerekir.

Turizm pandemi eleğinden, çalışanlarda sökülen düğmelerin deliğinden geçmeye çalışmakta.

Madem ateş düştüğü yeri yakar, peki bizim ateş nereleri ve kaç işletmeyi yaktı. Kurumsalız diyenlerin gerçeklilik payı ne olacak! İşletmelerinin 2021 yılında açılmasıyla hayallerini nasıl süsleyecek. En önemlisi çalışanların başarısı ne olacak. Yeni işletmelere başlayacak çalışanların geçmişten kalan yaralarını, yeni işletmeler mi saracak. Çalışanların manevi inançları ve duygularını hangi işletmenin psikoloğu düzeltecek. Her şey para değil de, para ve iyi niyet göstergesi. Çam sakızı çoban armağanının faturasını, girdiği işletmeye mi ödetecek. Mesleğe kırgın ve küskün turizmcilerin farklı sektörlere yalken açtığının sanırım farkındayız. Turizmde 2020 yılı tozpembe bir tablo çizilmedi. İşletmelerde çalışanlarla ekmeğini bölüp paylaşamasa da, kırıntılarıyla bile idare edilecekken, Çoğu işletmelerin duyarsızlığına anlam vermek mümkün değil.

Çünkü; Turizm pandemi eleğinden, çalışanlarda sökülen düğmelerin deliğinden geçmeye çalışmakta.

 2021 yılı ve sonrasındaki turizm yatırımlarının karşılığı ne olmalı.12 ay sezonu açmadan, 81 ilin turizmini konuşmadan önce, fizibilite çalışmaları yapılmalı. Turizmin dişlileri insanla çevrilir. Turizmin gerçek kaybı kalifiye elemanların gidişi olarak bakmadığımız sürece, sanırım çözüm üretip fikir beyanı beyhude olur. Sahillerde ardiye deposu olmuş, eşyaların vitrininde bakılıyor algısı var dünya turizminde. Turizm okullarında okuyan bayrak yarışında sıra kendine gelmesi için, antrenman yapan gençler var. Peki geleceğin turizminden beklentileri neler. Öğretmen turizmin sürdürülebilirliğini, gerçekten motive edebiliyor mu. Okulda öğretmenin anlatımlarıyla,  dışarıdaki turizmcilerle uyum sağlıyor mu. Elbette öğrencilerinde kafası karışık ve yarının güvencesinde turizmi meslek seçilir mi sorgulamasını yapmakta. Okulu bitirmiş olanların fikirleri ne kadarı turizmde önemseniyor. Gerçekten turizmden başka bir şey yapmam ve meslek olarak devam diyen kimler. Sadece 2020 yılına bakılarak turizm değerlendirmesi yapılması yanlış algı uyandırır. Elbette turizm sürdürülebilir bir meslektir. Elbette hayatın bir parçası olarak devam ettirilebilir. Profesyonellerin bile nasıl yani dediğini hissedebiliyorum. İşletmelerin yanlış mantık algılamalarını nasıl değiştiririz. Ortak çalışmalarla bulmamız gerekir. Turizmde anlık ve sezonluk kazançlarının, turizme fayda sağlamayacağı iyi anlatılmalı işletmecilere. Patronun kimse parasına ortak olamaz fakat, daha fazla kazandırmanın ve karşılığında 12 ay iş güvencesinin çareleri aranabilir.

 “Akıllı insanlar başkalarının tecrübelerinden yararlanır, inatçı insanlar her şeyi kendileri denemek ister.” (John Lubbock)

Turizm deneyimlerimden kazandığım iki kelimede tarihte tecrübenin sesi olsun isterim;

İşin bitinceye kadar işletmeye insan değil, işi ehline bırakabilecek insan yetiştirmelisin. Kazandır kazan felsefesini her işe girene iyice anlata bilmelisin. İnsan kaynaklarının dengeleri hassas tutmada ne kadar başarılı olduğu 2021 yılında ölçülecek

Dünya ekonomisinde en güçlü ve sağlam temellere oturtulmuş değer turizmdir. Nice badirelerden her seferinde daha da güçlenerek çıkmıştır. Yine turizm güçlenerek hayatımızdaki eski yerine alacaktır. Huzur ve güvenin ülke ekonomisinde yansımaları daha iyi olması dileğiyle

 

Sevgi ve saygılarımla,

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.