We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Slide Turizmin Geleceğinde Neler Yaşanacak?

Turizmin Geleceğinde Neler Yaşanacak?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Side Noble Palace Hotel  Genel Müdür Haydar Çetin: Turizmin Geleceğinde Neler Yaşanacak?

başlıklı yazısıyla önemli tespitlerde bulunarak, gelecek hakkında ön görülerini paylaştı.

turizmin geleceği

Otellerde erken rezervasyon taleplerine bakarak gelecek sezon hakkında karar verme dönemi neredeyse durma noktasına geldi. 2020 sezonu belirsizliğine net tavrı olup açılmayan oteller oldu. Açan otellerin hizmet kalitesi ve çalıştırdığı az elemanla, çok iş anlayışı tartışılır bulundu. Öyle ki son günlerde otellerin % 80 dolulukla tamamladığını belirtilen tesislerde oldu. Dünyada Türkiye turizmde 2019 yılında 6. cı sırada tamamladı. Türkiye dünya turizminde, çevre ödülü Mavi Bayrak’ta 2.ci defa İspanya ve Yunanistan’ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3’üncü ülkesi ilan edildi. Ödüllü plaj sayısını  23 ilave ederek 486 ya çıkarttı.

turizmin geleceği

2020 yılı turizmde belirli sayıda açılan otellerin başarıları, yıl sonunda mutlaka değerlendirilecek.

Zincir otellerin bir araya  topladığı misafirlere az otel açması, yüksek doluluğa ulaşmasına sevinmekte. Bölgelere göre otel fiyatlarının yerli ve yabancı misafirlere sunulan değişimleri, fazla gündeme gelmedi. Çalışan personel sayısı ve hizmet kalitesi konuşulmadı. Kış dönemi (KÇÖ) ve işsizler ordusunun akıbeti belirtilmedi. Tabi ki önceliğimiz misafir getirebilmek ve istikrardı. Her ne kadar moral ve motivasyon olması için işletmelerdeki doluluklardan bahsetsek te, ciddi turizm kayıplarının herkes tarafından bilinen gerçekleri, gün yüzüne çıktı. Devletin turizme karşı destek paketlerinin en büyüğü ise, bu günlerde yayınlanarak can suyu niteliğinde, turizmi sürdürüle bilir kılmaya çalışmakta. Yararlanıcı başına kefalet üst limiti 32 milyon TL ve kredi üst limiti 40 milyon TL olacaktır. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacaktır. “Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacaktır.

Turizm 2021 yılında dijital teknolojinin çağ atlamada, bir numara olacağında hem fikiriz.

Tur operatörleri raise bürolarında satış elemanları ve ikna etmeye çalıştığı bölge otelleriyle uğraşmayacaklar. Home ofis teknolojileri daha yaygın olacak. Rusya çalışanların % 30 u home ofis olarak kullanacakları evde olmalarını yasallaştırdı. Bu demek oluyor ki, taşıt, ulaşım, enerji ve boşa giden emeklerin yerine konması demek. Bankacılık sektörünün dijitalleştirdiği, insanların bankaya gitmeden işlemlerini yaptırdığı, teknolojiyi kullanmayan neredeyse azınlıkta. Turizm yeni trend teknolojisi dijitalleşmede artık telefonlarımızda olacak. Dünya teknolojilerinin en üst seviyede olacağı, buna bağlı olarak ta tehlikelerinde beraberinde getireceği bilinmekte.

 

Demem odur ki teknolojinin faydaları ile zararları da güvenle bertaraf edilebilmeli.

Her ne kadarda güvenli dijital kullanıma dikkat etsek te, işletmelerin güvenliğini, daha rahat sorgulayabileceğiz. Fuarlar sanal olmaya ve ikili görüşmelerin, görüntülü anlaşmalarla yapıldığı bir sunum yeri. Teknolojinin ilerlemesiyle çeyrek asırlık fuarlarımızda yenilikten nasiplerini almakta. 2021 yılı ülkemizin turizm tanıtımlarına daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Değişen çağın hizmet anlayışındaki gereksinimlerin farklılığı yansıtmaya çalışılmakta. Öyle ki ihtiyaçlar hiçbir zaman sağlığın önüne geçmesi söz konusu olamadı. Çağımızı değiştiren önce sağlık, sonra ekonomi olma önceliğimiz devam etti. maalesef ekonominin ve gelişen teknolojiyi yakalayarak ulaşılmak istenen tanıtım önceliklerimiz sağlık engeline takıldı.

Turizm hizmet kalitesinde yapmış olduğumuz başarıların, dünya medyasında ve parlementolar da örnek gösterilmesi, turizmin doğru yolda ilerlediğimizin işaretleridir.

Ülkemizin ve ülkelerin sağlık ve barış sorunlarına çare bulmuş, 2021 yılı itibariyle istikrarın hat safhada olduğu bir dünyamız olması en büyük temennimiz.

Saygı ve sevgilerimle

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.