TÜRSAB, Mice Turizminde Türkiye’nin Önünde Engel Yok
“Yeni Döneme Hazırız” Mesajı Verdi
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), turizmin en önemli bileşenleri arasında yer alan kongre, toplantı ve etkinlik sektörünü hareketlendirecek adımı İstanbul’da attı. Yeni normal çerçevesinde tüm tedbir ve önlemlerin alınmasıyla Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Convention Center’da gerçekleştirilen “Yeni Dönem, Yeni Bakış” başlıklı panel, pandeminin başlangıcından bu yana dünya genelinde MICE sektörünü bir araya getiren en önemli etkinlik oldu.
TÜRSAB, COVID-19’dan en çok zarar gören turizm segmentlerinden olan MICE turizminin (toplantı, kongre ve etkinlik) toparlanması için önemli bir adım attı. 2 Eylül 2020 Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Convention Center’ın mekan sponsorluğunda gerçekleşen “Yeni Dönem, Yeni Bakış” başlıklı panelde, MICE, konaklama ve havacılık sektöründeki gelişme ve değişimler ele alındı. Turizm sektör temsilcileri, tıp uzmanları ve MICE sektörünü temsil eden 16 derneğin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen panelde, gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasıyla toplantı ve etkinliklerin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebileceği mesajı verildi.
Türsab Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Eker:
“Kongre, Toplantı Ve Etkinliklerin Önünde Engel Yok”
Panelin açılışında konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Eker, MICE sektörünün turizm endüstrisinin aydınlık geleceğini, gelişen yüzünü ve vizyonunu temsil eden özel bir sektör olduğuna dikkat çekti. Hasan Eker, insan sağlığını ve güvenliğini en üst düzeyde tutmak suretiyle kongre, toplantı ve etkinlikleri gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Türkiye’nin ve İstanbul’un 2010-2015 arası dönemde olduğu gibi MICE alanında dünya sıralamasında üst basamaklarda yer alması amacıyla sağlığı önceleyerek, MICE sektörünü harekete geçirecek bir yaklaşımı ortaya koymak istediklerini dile getirdi. Eker, kongre ve etkinlik turizminin gerçekleştirilmesinin önünde engel bulunmadığının da altını çizdi.
Türsab Mıce Turizmi İhtisas Başkanı Hüseyin Kurt: “Biz Hazırız”
Panel açılışında konuşan TÜRSAB MICE Turizmi İhtisas Başkanı Hüseyin Kurt da kongre, toplantı ve etkinlik alanında hizmet veren turizm sektör temsilcilerinin destek olduğu diğer alanlarla birlikte toplamda 8 milyar dolarlık iş hacmi yarattığını belirtti. MICE endüstrisi, bünyesindeki nitelikli insan gücü ile gerekli sağlık önlemlerini alarak kongre, toplantı, fuar ve etkinlikleri güvenli bir şekilde düzenleyebileceğinin ve faaliyetlerini bu şekilde sürdürebileceğinin altını çizen Kurt, “Biz, MICE sektörü olarak geçmişte olduğu gibi her daim üretmeye, istihdama ve ekonomimize katkı sunmaya önlem ve tedbirlerimizle hazırız” mesajını verdi. Hüseyin Kurt, MICE sektörünün varlığını sürdürebilmesi için resmi makamlardan destek beklediklerini ifade etti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara:
“Alışkanlıklar Kazanılarak Hayatın Sürdürülmesi Önemli”
Panele online olarak katılarak bir konuşma gerçekleştiren T.C. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, MICE sektörü temsilcilerini sağlıklı toplantı kriterleri ile ilgili olarak bilgilendirdi. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemine dikkat çeken Ateş Kara, “Sağlık öncelikli olmalı. Bununla birlikte alışkanlıklar kazanılarak hayatın sürdürülmesi de büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Necmettin Ünal: “Önlemleri Doğru Alırsak Yayılımı Önleyebiliriz”
Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necmettin Ünal, COVID-19’la beraber yaşamaya alışmak zorunda olduğumuzu ifade ettikten sonra gerekli önlemleri alarak, etkinliğin gerçekleştirilmesindeki katkılarından dolayı TÜRSAB’a teşekkür etti. Prof. Dr. Ünal, problemlerin farkında olarak hareket edilmesi gerektiğini ve önlemleri doğru biçimde aldığımız takdirde COVID-19’un yayılımını önleyebileceğimizi ifade etti.
TÜROB Başkanı Müberra Eresin: “Etkinlik Ve Kongrelerin Dönüşü Pozitif Yansıyor”
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Türkiye’deki konaklama sektörünün pandemiye karşı uyguladığı hijyen kriterleri ile dünyada örnek gösterildiğini belirtti. Otellerde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarının sıkı bir şekilde uygulandığını dile getiren Eresin, MICE sektörünün de konaklama sektörü açısında büyük önem taşıdığını dile getirdi. Eresin, “Bir şehirde MICE sektörü altyapısı varsa o şehir turizm alanında daha fazla gelişecektir. Büyük etkinlik ve kongrelerin ilerleyen yıllarda doluluk anlamında pozitif bir şekilde geri dönüyor. Turizm sektörüne inanıyoruz, el birliği ile bu süreçten çıkacağız. Maske, mesafe ve hijyen kuralına uyulduğu takdirde bir sorun yaşanmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. M. Temel Yılmaz: “Kongreler Tıp Camiası Açısından Büyük Önem Taşıyor”
Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, hekimler olarak TÜRSAB tarafından düzenlenen bu toplantıyı çok önemsediklerini dile getirdi. Tıp alanında gerçekleştirilen kongrelerin bilimsel tartışmalar için önemli bir platform oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, bu yönüyle kongrelerin tıp dünyası açısından çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Maske kullanımının pandeminin yayılmasını önleme noktasında çok önemli bir husus olduğunu söyleyen Yılmaz, maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi tedbirlerin alınması ile gerçekleştirilecek olan kongre ve toplantılarda COVID-19’un yayılma riskinin olmadığını ifade etti.
TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane: “Mıce Seyahatleri Önümüzdeki Süreçte Artacak”
TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane, MICE sektörünün turizmin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirerek; “Özellikle düşük sezonlarda doluluk sağlamak ve destinasyon çeşitliliği sağlamak açısından MICE sektörünün çok önemli bir rolü bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
İş seyahatlerinde önümüzdeki süreçte azalma yaşanacağının öngörüldüğünü söyleyen Mehmet Nane, tatil amaçlı seyahatler ve MICE alanındaki seyahatlerin ise pandemi sonrası süreçte yükselişe geçeceğini ifade etti.
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu:
“Pandemi Sonrası Süreçte En Hızlı Toparlanacak Sektör Turizm”
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise pandeminin seyrinin ekonomilerin gidişatını belirleyecek ana unsur olacağını dile getirdi. Dünya ekonomisinin pandemi dışında da sorunları olduğunu dile getiren Aslanoğlu, pandemi ile birlikte küresel ekonomideki sorunların daha da büyüdüğünü ifade etti. Aslanoğlu, aşı çalışmalarının ve tıp dünyasındaki gelişmelerin olumlu bir şekilde seyretmesi durumunda 2021 yılı ilkbahar aylarında toparlanma sürecinin başlayabileceğini söyledi. Aslanoğlu, zorlu sürecin geride bırakılması durumunda Türkiye’nin turizmdeki başarısı ile bu süreci en hızlı biçimde toparlanan sektörler arasında atlatacağını vurguladı.
Aslanoğlu, “Yeni dönemde teknolojiye uyumluluk, sürdürülebilirlik, iklim duyarlılığı MICE sektörü için de öne çıkacak. Hibrit toplantı modelleri revaçta olacak. Ancak bir taraftan da şunu fark ettik ki; bu süreçte seyahat etmenin önemini daha da fazla anlamış durumdayız. Kongreler, şehirleri tanımak ve network oluşturma konusunda fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.
Sıte Global Başkanı Jenıffer Glynn: “Türkiye’nin Mıce Turizmi Potansiyeli Yüksek”
Dünyanın önde gelen MICE turizmi kuruluşları arasında yer alan SITE Global Başkanı Jeniffer Glynn ise online bağlantı ile Kanada’dan katıldığı panelde kurum olarak sosyal sorumluluk faaliyetleri ve sürdürülebilirlik konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin pandemiyle başarılı mücadelesinden övgüyle bahseden Glynn, SITE Global olarak Türkiye’nin MICE turizmi alanındaki potansiyeline de dikkat çekti.
“Tedbir ve Önlemler ile Kongre, Etkinlik ve Toplantı Yapmak Mümkün” temasıyla düzenlenen panelin, sağlıklı toplantı kriterleri kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan ödül törenlerinin nasıl yapılması gerektiği ile sona erdi.