Avrupa’dan Türkiye’ye İlk Turist Hareketi Ne Zaman Başlayacak?
TÜRSAB TV’de yayınlanan ve Bilgi Teknolojileri, Medya ve İletişim Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış programında bu hafta Suudi Arabistan’ın yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini açıklaması ve Daha Fazlası konuşuldu.Bursa’da başlayan COVID Güvenli Şehir Projesi, Alanya’daki turizm hareketliliği beklentisi, İspanya’nın turizmi canlandırmak için attığı adımlar ve Almanya’dan turist akışı sağlamak için yürütülen çalışmalar gündeme getirildi.
“Hac Ve Umre Acentalarına Devlet Desteği Gerekiyor”
Suudi Arabistan, dün yaptığı resmi açıklama ile haccı bu sene için sadece yurt içinde kısıtlı sayıda kişiyle yapacağını açıkladı. Türkiye’de hac ve umre organizasyonu yapan bin civarındaki seyahat acentasını ilgilendiren bu açıklamayla ilgili TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Diyaeddin Şahin, programda bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Şahin, “Her yıl hac için 2,5 milyon kişi Suudi Arabistan’a gidiyor. Orada yaşayanlarla birlikte yaklaşık 4 milyon kişi hac yapıyor.
Ülkemizden 83 bin kişi bu yıl hacca gidecekti. Endonezya, Hindistan, Malezya gibi ülkeler daha önce hac organizasyonuna katılmayacaklarını ilan ettiler. Bizim de bu yönde hazırlığımız vardı. Salgın tüm dünyada sıfırlanmadığı için risk devam ediyor. Dün beklediğimiz açıklama geldi. Bu haberi bekliyor olsak da meslektaşlarım ile buruk bir ruh hali içindeyiz, dokunsanız ağlayacak haldeyiz. Duamız önümüzdeki sene daha sağlıklı daha fazla hacıyla Kabe’de bulunmak, Beytullah’a yeniden kavuşmak” dedi. “Hac ücretlerinin iadesi ile ilgili karar verme yetkisi Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu’nda. TÜRSAB da bu kurulun üyesi“ diyen Diyaeddin Şahin, hacca gitmek için gerekli her şeyi yapmış kimsenin ve seyahat acentalarının mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi.
Seyahat acentalarının 27 Şubat itibarıyla salgın nedeniyle sonlandırılan umre ile ilgili hava yollarına yaptıkları ödemeleri halen alamadığına dikkat çeken Diyaeddin Şahin, hac umre organizasyonu yapan seyahat acentaları için devletten destek beklediklerini ifade etti. “Normal şartlarda haccın ardından eylül ayında umre başlardı ancak benim görüşüm uzunca bir süre umre olmayacağı yönünde. Bu nedenle hac ve umre turu yapan seyahat acentalarının ayakta kalmaları çok zor. 15 bin çalışanı olan ve en az 70-80 bin kişinin ekmek yediği sektörümüzün devletin direkt dokunuşuna ihtiyacı var. Hac ve umre acentaları, KGF kredilerinden faydalanamıyor, onlara farklı bir uygulama getirmeleri gerekiyor. Teminat mektuplarımız var, çok ciddi rakamlar. Bunların alınmaması yönünde bankalarla görüşmeler yapıyoruz. 2021 için Suudi Arabistan’nın kriterleri henüz belli değil” sözleriyle yaşanan sıkıntıları özetledi.
“Bursa’da Covıd Güvenli Şehir Projesi İçin Harekete Geçtik”
Programa Bursa’dan canlı bağlanan AK Parti Millletvekili Dr. Mustafa Esgin, sağlık turizminin önemine değindi. Milletvekili Esgin, “Normalleşme sürecinde ilk adım sağlık turizminde atıldı. Medikal, termal, yaşlı, engelli bakımı, dental turizm yeni başlıklar olarak ön plana çıkıyor. Salgınla mücadeleyi başarıyla tamamlayan ülkeler için yeni bir alan oluşturuyor. Türkiye bu konuda avantajlı bir ülke. COVID güvenli ülke, COVID güvenli turizm. Bu anlamda Bursa için çalışıyoruz. Bursa salgında vaka sayısında diğer şehirlerin altında kaldı. Sağlık turizmi temsilcileri, TÜRSAB ve diğer STK’lar ile çalışmalar yapıyoruz. Bursa, farklı alternatif turizm çeşitleri açısından zengin bir şehir. Kış, tarih, inanç, doğa, kültür ve sağlık turizmini, hem medikal hem de termal olarak gerçekleştirebileceğiniz başka bir şehir yok. Turizm alışkanlıklarının değişeceği bu dönemde önce Bursa’yı tarih, inanç, doğa, kültür ve sağlık turizminde yeniden tanımlanmış bir şehir yapma konusunda kararlıyız” sözleriyle pandemi sonrasında Bursa turizmini kalkındırmak için atılan adımları anlattı.
“Almanya’nın Türkiye’ye Yönelik Seyahat Yasağını
Kaldırmak İçin Dava Açmaya Hazırlanıyoruz”
Avrupa Türk Seyahat Acenteleri Birliği CEO’su (COOP TRR) Cumhur Sefer, programda Almanya’nın ve Avrupa’nın Türkiye’ye uyguladığı seyahat uyarılarını kaldırmak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sefer, “Tüm seyahatlerin Avrupa içinde olması isteniyor. Vaka ve ölü sayıları daha fazla olmasına rağmen İtalya ve İspanya, Fransa ve İngiltere’ye gitmek serbest. Biz bunu Türkiye’ye yönelik büyük bir haksızlık olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle imza kampanyası başlattık. 5 bin civarında imza topladık. Seyahat acentaları olarak Düsseldorf ve Köln şehirlerinde protestolar yaptık. Bazı Alman politikacılarla görüştük, onları da kendi tarafımıza kazandık. Şu an avukat bürosuyla görüşüyoruz, uyarının kaldırılması için dava açmaya hazırlanıyoruz. Almanya’da 11 bin seyahat acentası var bunların çoğu paket turizmde Türkiye satıyorlar. İçlerinde binin üzerinde Türk kökenli seyahat acentası bulunuyor. Burada paket turizmde Türkiye çok daha önde. Bu uyarı kalkmazsa buradaki seyahat acentaları için Türkiye biraz zor görünüyor. Almanya’da 3,5 milyon Türk kökenli insan yaşıyor. Bunlar illaki Türkiye’ye gidip dönecek. Gitmişken bir hafta tatilini yapmak isteyenler var. Seyahat uyarısı hızlı bir şekilde kaldırılırsa sezonu kurtarabiliriz. Seyahat uyarısını kaldıramazsak, Türkiye’ye gitmek isteyenleri kaçıracağız ve sezonu kaybetmiş olacağız” dedi.
“İspanya 2021 Turizm Sezonu İçin Çalışmaya Başladı”
Anadolu Ajansı İspanya Temsilcisi Şenhan Bolelli, pandemiden ciddi yaralar alan ülkede turizmi canlandırmak için atılan adımları anlattı. 2 gün önce salgına dair olağanüstü hal uygulamasının kaldırıldığını söyleyen Bolelli, ülkede bazı şehirlerde ikinci dalga riski yaşandığına dikkat çekti. Bolelli, Dünyanın en çok turist çeken ikinci ülkesi olan İspanya’ya bu yıl gelecek turist sayısında yüzde 85’e yakın ile turizm gelirinde ise 124 milyar euro civarında azalma öngörüldüğünü belirtti. İspanya’da salgın nedeniyle yaşanan ekonomik kriz nedeniyle turizm sektöründe kısa çalışma ödeneğinin sona ermesiyle 1,2 milyon kişinin işsiz kalmasının beklendiğini belirten Bolelli, devletin kayıpları önlemek için 4,2 milyar euroluk bir kurtarma paketi açıkladığını anlattı. Bolelli İspanya’nın turizm imajını kaybetmemesi adına 2021 turizm sezonu için çalışmalara başlandığına da dikkat çekti. “Dünyada önemli bir turizm destinasyonu olma meselesi İspanya’da en üst düzey olarak gündemde. Turizmin ekonomiyi kalkındırmak için en etkili silah olduğu biliniyor. Bu nedenle kayıplar telafi etmeye çalışılırken bir yandan da turizmde gelecek seneye yönelik çalışmalara hız verildi” dedi.
“700’e Yakın Otelin Bulunduğu Alanya’da Otellerin
Yüzde 10’u Sezona Hazırlanıyor”
Özellikle yurt dışından gelen turistlerin büyük ilgi gösterdiği Alanya’nın Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de programın konukları arasındaydı. “Bir turist demek bin turist demek” diyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Şehrimizde 124 ülkeden 31 bin 500 yerleşik yabancı yaşıyor. Alanya çeşitli dinlerin, dillerin medeniyetlerin ve kültürlerin yaşadığı bir şehir. Bölgemizde yok denecek kadar az vaka ile bu süreci çok iyi götürdük. 2020 turizminden bölge ve ülke olarak çok büyük beklentiler içindeydik. Esnafımız salgın sürecinden çok fazla etkilendi. 700’e yakın otelimiz var. 23 otel güvenli turizm sertifikasını aldı, 43 otel daha sertifika için başvuru yaptı. Kısa çalışma ödeneği uzatılmazsa turizm sektöründe çalışanlar başka sektörlere kayacak. Yetişmiş insanları kaybedeceğiz ve yeniden yetiştirmeye zorlanacağız. Bugüne kadar verilen emeklerin boşa gitmemesi için turizmci, esnaf KGF’ler ile desteklenmeli. Türkiye turizmi en iyi yapan ülkelerden birisi. Alanya’da ikinci konutların sayısı da çok fazla. Tarifeli seferlerden Alanya’ya ufak tefek gelişler başladı” sözleriyle bölgede yaşanan son gelişmeleri aktardı.