We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Salgın Sonrası Turizm İşletmelerinde Çalışanların Motivasyonu!

Salgın Sonrası Turizm İşletmelerinde Çalışanların Motivasyonu!

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Salgın Sonrası Turizm İşletmelerinde Çalışanların Motivasyonu!

Profesyonel otel yöneticisi Erçin Yalçın’ın kaleme aldığı “Salgın Sonrası Turizm İşletmelerinde Çalışanların Motivasyonu” adlı yazıyı sizler için paylaştık.

ercin yalcin

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksel Okulu öğrencilerimiz ile iucsbmyo resmi hesabından dijital platformda buluştuk, dijital seminere konuşmacı olarak katıldım. Ayrıca çok kıymetli öğrencilerimize ‘Turizm Yazıları’dijital kitabımı söyleşi sonrası gönderdim. Bizlerden bayrağı teslim olacak gençlerimiz,öğrencilerimiz çok ama çok kıymetli benim için,her biri  ayrı bir değer. Bu akademik seminer’de beni konuşmacı olarak davet eden Fettah Turan Hocam’a çok teşekkür ederim.

Maddi olmayan motivasyon ipuçlarını sizler için derledim

Her çalışanın bir insan olduğunu, kendisinin ve sevdiklerinin sağlığını her şeyin önüne koymasından daha olağan bir şey olmadığını söyleyerek başlayalım. Her zaman özellikle Pandemi dönemi çalışanlarımızın motivasyonunu artırmak için uygulayabileceğiniz maddi olmayan motivasyon ipuçlarını sizler için derledim;

Saygılı ve nazik olun:

Yöneticilerin sabah ofise geldiklerinde çalışanları selamlaması, «teşekkür ederim» ve «lütfen» gibi kelimeleri kullanması, çalışanların kendilerini daha huzurlu veya önemli hissetmelerini sağlayarak motivasyonlarını arttırmaktadır.

Takdir edin, ödüllendirin:

Çalışanlara görev aldıkları bir projede çok iyi iş çıkardıklarını veya görevin gerektirdiklerinin ötesinde bir iş başardıklarının söylenmesi motivasyona olumlu etki eden bir diğer faktördür.

Sosyal aktiviteler düzenleyin:

Sosyal aktiviteler düzenlemek çalışanların sosyalleşmesini ve birbirleriyle bağ kurmasını sağlayarak iş ortamından duydukları memnuniyeti ve aidiyet duygusunu arttırmaktadır.

Net, tutarlı ve sık iletişim kurmaya çalışın:

İletişim işyerinin olduğu kadar herhangi bir ilişkinin de ayrılmaz bir parçadır. Çalışanları ile sık iletişim halinde olan yöneticiler çalışanlarından ne beklediklerini daha iyi anlatırlar ve çalışanların kendilerinden beklentileri konusunda daha net bilgiye sahip olurlar.

Gelişim olanakları sunun:

Çalışanlarınızın kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemek için eğitim olanakları sunmanız çalışanlarınıza kendilerine değer verildiğini hissettircektir.

Çalışanlarınıza iyi ve temiz bir çalışma ortamı sunun:

İyi ve temiz çalışma ortamlarında çalışanlar kendilerine değer verildiğini hissetmektedir. Günün önemli bir bölümünü iş yerinde geçiren çalışanların motivasyonunu artırmak için temiz ve ferah çalışma ortamları ve konforlu araçlar sağlamak gerekmektedir.

Çalışanlarınıza zaman ayırın:

Çalışanınız sizinle görüşmek istediğinde ona vakit ayırın, farklı şeylerle ilgilenmeden tamamen ona odaklanın.

 

Çalışanların fizyolojik ihtiyaçlarının giderilmesi nedir bunlar?

Lojman-Soyunma odaları-servisler-personel yemekhanesi-pause(cafe break alanı)bu bölgeler alt yapı ve hijyenik açıdan  olarak çok ama çok iyi olmalı!,Personelin güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi(huzur ve güven ortamı mutlak süretle sağlanmalı),Bu dönem özellikle daha fazla sevgiye ihtiyaçları olacaktır,yaptıkları işlerde övülmek,ödüllendirilmek ve korunmak isterler.Saygıya ihtiyaçları vardır,steward-komi-bahçe personeli vd.kim olursa olsun onlarında kişilikleri,karakterleri ve hayaller,idaelleri bulunmaktadır.

 

Turizm,Türkiye’de en yüksek döviz girdisine katkı veren sektördür

2019 senesi döviz girdisi 35 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.2019 yılında 51 milyon 700 bin ziyaretçi ağırladı bu dev sektör. Dünya turizminde önemli yeri olan Türkiyemiz 6.sırada yer almaktadır.Toplam tesis sayımız 12 bin 844’dir,yatak sayımız ise şu an 1 milyon 700 bin kapasiteye ulaşmıştır.2019 yılında yaptığımız geceleme sayısı 211 milyon 300 bin olarak gerçekleşmiştir.Turizm sektöründe çalışan sayısı yaklaşık olarak 1 milyon 240 bin kişidir.Otel doluklar’da Antalya 1.sırada sonrasında İzmir,Muğla,İstanbul ve diğerleri gelmektedir.

Türkiyemiz için internet yorumlarına baktığımızda(800 bin yorum değerlendirmesi)kırmızı olarak işaretlenen olumsuz yazılan otel oda performansları,odalar bakımsız sebebi renovasyon yapan otel sayısı çok az oteller yaşlanıyor,diğer tarafta ise baktığımızda yeşil işaretlenen olumlu yazılanlar ise bizi gururlandırıyor!

Yani çalışanların performansları ön planda,güler yüzlülük,yiyecek içecek servis kalitesi,oda ve genel alan temizlikler ve eğlence çeşitliliği olarak tam not almışız.Sektörün ne kadar büyük olduğunu sizlere sayılar ile anlatmak istedim böylesine büyük sektöre her daim yetişmiş,sürekliliği olan çalışan lazım, bu yönde her bir turizm çalışanı ve bu yolun başında olan ,okul kısmında olan öğrencilerimiz çok kıymetli. Onların moral ve motivasyonları’da sektörün sürekliliği ve ayakta kalması açısından önem arz ediyor.

 

Günümüzde oteller  çalışanlarına sadece ekonomik faydalar, kariyer ve gelişim olanakları sunan oluşumlar değil.Çalışanlarının sağlık ve zindeliklerinden de sorumlular. Sağlık deyince, konuyu bütünsel bir pencereden bakarak bedensel, zihinsel ve ruhsal boyutları ile ele almalıyız.Çalışan sağlık ve güvenliği konuları zaten olmazsa olmaz ve kanunlarca güvence altına alınmış haklardır.

Devletin sağlıkla ilgili sağladığı sosyal güvencelerin ötesinde, otellerin birçoğunun yan haklar kapsamında özel sağlık sigortası olanakları sunduklarını da biliyoruz.

Ülkemizde halen özel sağlık sigortası imkanları sunmayan bir çok Otel  bulunsa da, trend artış yönünde. Bunlar yeterli mi dersek, yanıt hayır olmalı ki, bugün «zindelik» kapsama alanı altında kurumların çalışanlarına getirdiği birçok farklı seçenek mevcut.

Koronavirüs (COVID-19) gibi bir durum söz konusu olduğunda ise bu konvansiyonel çerçevenin dışına taşan farklı bir durum oluşuyor. Böyle resmi olarak ilan edilmiş olan küresel salgınlarda özel sağlık sigortaları sözleşmelerine göre test ve tedaviler karşılanmıyor.

Çalışanlar hasta hissettiklerinde, özel sağlık sigortası doktor muayene ücretini poliçe koşulları kapsamında karşılamakta,ancak COVID-19 tanısını koymak için gereken test ve tanı kesinleştikten sonraki sağlık hizmeti giderleri kamu kaynaklarınca karşılanmaktadır.

Süreç hiç de kolay değil

Yeni iş yeri ve çalışan sağlığı kural ve uygulamalarına uyum (örnek: Karantina vb.), kurallara uyulmama durumunda karşılaşılacak yaptırımlar, bireysel tercihlerle kurum politikalarının uyuşmaması vb. durumlar söz konusu olduğunda çalışan deneyiminin nasıl etkileneceğini görmek ve bu süreci en iyi şekilde yönetmek gerekiyor. İşte böyle dönemlerde otellerin  çalışanlarına nasıl ve ne kadar destek olabilecekleri; onların yaşayacakları deneyime ve motivasyonlarına bir hayli etki edebilir.

Bu tarz olağanüstü durumlarda kurumlar çalışanlarının morallerini yüksek tutabilme, onlara psikolojik destek sunma ve onların deneyimlerini en iyi hale getirebilme konularında ellerinden gelenin en iyisini yapmalılar. Çalışanlarına günümüzün “sosyal” şirketleri, bir işverenden öte bu destekleyici tutum ve kapsayıcı bakış açısı ile yaklaşmalılar.

Bir yandan sağlığını, bir yandan da işini kaybetme kaygısını eş zamanlı yaşayanlar mutlaka olacaktır.

Özellikle belirsizliğin çalışanlar üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri en aza indirebilmek adına şeffaf iletişim her zamankinden çok daha önemli olacaktır.

Aksiyonlar ve alınan önlemlerle çalışanlarını gerçekten düşünerek hareket eden Oteller bu süreçte değerlerini daha da çok artıracaktır.

Entegrasyon öncesi süreci en olumlu şekilde atlatabilen çalışanlara sahip Oteller belki de ayakta kalabilecek ve devamlılığını koruyabilecektir. Çalışanların motivasyonunun yüksek tutulabilmesi adına da İnsan Kaynakları Birimlerine her zamankinden daha da büyük görev düşmektedir.İnsan Kaynakları Birimine, sistemlerine ve altyapısına yatırım yapan şirketler burada farklarını ortaya koyacaktır.

 

Turizm çalışanları çok değerli turizm emekçilerdir.

Hepsine selam ve sevgilerimi gönderiyorum,kendilerini sürekli geliştirerek dijitalleşen bu dünyada yarışma’da geri kalmasınlar kendi işleri ile ilgili tüm trendleri ve yenilikleri takip etsinler ve zaman kaldıkça bol kitap okusunlar,ayrıca Turizm istatistiklerini  TC. ve Turizm Bakanlığı sitesinden takip etsinler,çok değerli ve güncel bilgiler var bu sayfada,Ayrıca ‘Horwath HTL Türkiye Zincirler&Oteller  2019 raporunu’da okusunlar internette Google search yaptığınızda bulabilirsiniz.Mutlaka her çalışanımıza iş başı öncesi Covid-19 eğitimleri verilsin ve  her bir çalışanımız sertifikalandırılsın. Turizm Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelgeyi okusunlar,incelesinler Çoğu madde zaten Otellerimizde uyguladığımız konular’a ilave olarak  daha fazla hijyen ve güvenlik,kontrol maddeleri eklenmiş,Dünya’da bir ilk olacak olan sertifikasyon diğer ülkelere’de örnek olacak.

 

Turizm hizmetle gelişir, sevgi ile büyür. Turizm insanları kaynaştıran en kuvvetli sevgi bağıdır. Turizm, kalkınmanın lokomotifidir.Kalkınmayı devam ettirecek olanlarda Turizm çalışanları ve Turizm İşletme okuyan öğrencilerimizdir,Pandemi döneminde tüm çalışanlarımız ile birlikte önce sağlık, hijyen sonrasında sosyal mesafe kurallarına uygun kaliteli hizmet anlayışımız esas olmalıdır.Kalite ve sosyal mesafeyi eylem değil,alışkanlık haline getirmemiz önem arz etmektedir.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.