We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler Kızıltan: “Yerli Turiste Odaklanılmalı!”

Kızıltan: “Yerli Turiste Odaklanılmalı!”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Kızıltan: “Yerli Turiste Odaklanılmalı!”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Güman Kızıltan : “2020 yılında turizmcilerin yerli turiste odaklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gözlem Gazetesi’ndeki köşesindeki yazı ise şöyle;

“…2020 turizm sezonu için hava son derece bulanık durumdadır

“Yerli turist” piyasasının ciddiyetle ele alınıp üzerinde çalışılması, konaklama sektörü için en makul hedef gibi görünmektedir.

Gelin iç turizmdeki rakamlara şöyle bir göz atalım.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına göre seyahat harcamalarının gidişatı, son beş yılda artış göstermiştir. 2015’de 24,56 milyar lira iken 2017’de 35,3 milyar liraya, 2019’da 48,9 milyar liraya yükselmiştir.

Son beş yılda sektöre iç turizmin katkısı, toplamda 176,9 milyar lira olmuştur.

Yapılan kişisel harcamaların yüzde 50’den fazlası, yeme-içme ve ulaşıma ayrılmıştır. İki kalemin toplamı 105,15 milyar liradır. Yurtiçi turist vatandaş, 2015-2019 arasında toplam 373,6 milyon seyahat gerçekleştirmiştir.

Dolayısıyla bu yıl için de en yazın pazar, turizmde “iç pazar” turist akışı olacak gibi görünmektedir.

Dünya ekonomisi de bu arada sarsılmıştır ve bunun müsebbibi olan virüs salgınının da bir anda durması mümkün değildir. İnsanlar korku içindedir. Peki, turist hiç mi gelmez? Böyle bir durum da söz konusu değildir; ancak tahminim, şartlar iyileşirse ve Türkiye 2019’da çektiği turistin yarısını çekebilirse, bunun bir “mucize” olacağı yönündedir.

Bence turizm sektörü, kendisini “salgın sonrası şartlara” göre hazırlamaya ve uyum sağlamak için ne yapması gerektiğini düşünmeye başlamalıdır. Yerli turiste önem verilmeli, tanıtım çalışmaları devam etmeli ve yabancı sermayenin Türkiye’de tesis ve işletme yatırımı için yürüttüğü çalışmalar yakından takip edilmelidir. Bu sonuncusu, muhtemel bir hamle olarak gözden kaçırılmamalıdır.

Hedef, 2021 sezonunda Pazar ülkelerimizden gelecek muhtemel istek ve düzenlemelere intibakta gerekli “elastikiyeti” kazanmaya odaklanmaktır.

Sonuç olarak; turizm sektörü krizlere alışıktır, tecrübelidir. Tesis sahiplerinin, işletmeciler, lojistikçilerin, acentaların ve tur operatörlerinin “müşterek akılda” birleşerek sözünü ettiğim gereklilikler çerçevesinde en iyi çözüme odaklanmalarını ümit ediyorum.

Umarım öyle olur. Ümitsizliğe kapılmak gibi bir hakkımız ve lüksümüz yoktur.

Bununla birlikte unutulmamalıdır ki 2020 sezonu, gelecek yıllarda turizmde “değişimin ve dönüşümün” başlangıcı olarak hatırlanacaktır.”

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.