We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Haydar Çetin: “2020 Sükut-u Hayal”

Haydar Çetin: “2020 Sükut-u Hayal”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Haydar Çetin: 2020 Sükut-u Hayal

Amelia Beach Spa Resort Hotel  Genel  Müdürü Haydar Çetin, koronavirüs ile ilgili yazdı. Çetin, koronavirüsün turizmin etkilerine değinerek şöyle dedi:Turizm camiamızın UWNTO destinasyon verileri dahil 2020 hayali sükut.

Dünyada tüm meslek grupları Covid-19 koronavirüs nedeniyle, 2020’de zor zamanlardan geçmekte.  Turizmin 12 aya çıkmasını istediğimiz ve çözüm üretme yarışına girdiğimiz hem de şu dönemde.  Turizm camiamızın UWNTO destinasyon verileri dahil 2020 hayali sükut.

 

Yapay Zeka Dünyasına Hoş Geldiniz 

 

Yeni yüz yılın şekillenen çağı, teknoloji yılı olacağı da tescillenmiş oldu. Dünya ekonomisi deprem yaşarken, dijital dünyada yüz binlerce istihdam sağlanmaya  başladı bile. Yeni dünyada artık trafik lambaları gibi insanlara da mevcut parmak izi kodlar kullanılacak. 18 yaş altı 19 ila 64 ve 65 yaş üstü gibi. Dünyanın neresine giderse gitsin, yüz tanıma kamerası ile anında eşleşecek. İnsanların yeme içme giyinme, barınma ve seyahatleri dahil, doğduğu gün itibariyle değişim evreleri bilinecek.  Güldüğünüzü ve hayal dünyasında olduğumuzu var sayıyorsunuz değil mi, yapay zeka dünyasına hoş geldiniz  merhaba.

 

Ne Kadar Erken Hazmedebilirsek, O Kadar Başarılı  Oluruz

 

Ne var ki içinde bulunduğumuz sektör insan gücüyle evrimini devam ettirerek tamamlamakta. Dünya ne kadar dijitalleşirse dijitalleşsin, insan faktörü daima olmazsa olmazların içinde var olacaktır. Turizmde  çözümsüzlük içinde çözümü, kuralsızlığın bile kuralı olduğu  dönemi yaşıyoruz. Dönüşüm  planlarımızı  içimize sindire sindire özeleştirilerimizi  ve UNWTO destinasyon verilerini  şimdi değerlendire biliriz. Olumsuzlukları olumlu  fırsata çevirmesini bilirsek  eğer, ne kadar erken hazmedebilirsek o kadar başarılı  oluruz.

 

Arz Talep Dengeleri Misafir Portföyüne Göre Değişecek

 

Acentelerin  misafir istek değişimlerini kapsayan değerlendirmeleri, otel yöneticileri  ile bir  platformda tartışmaya açacak. Misafir otele gelmeden acentede konseptlere göre yiyecek  menü seçimlerini görebilecek. Alakart seçeneklerinin çeşitliliği artacak. Sadece soğuk mezeler  ile salata  ve tatlı çeşitlerin olduğu büfeler kurulacak. Çorba, ara sıcak  ve ana yemekler dahil isteğe tabi olacak.İçecekler kesinlikle ekstra olacak kalite anlayışı ön plana çıkartılacak.Turizmin standartlara  bağlı  akredite  prosedürlerini, uygulanabilir  haliyle  eğitimlere  devamı söz konusu. 1995 yılı itibariyle  her şey dahil  sistemi talepleri de   geçiş süreci yeniden  azalacak. Yeni dönemde Mutfak çeşitliliği vegan, diyet, gluten, diyabet, kalori, vejetaryen, G.D.O, değerleri gibi alternatif çeşitlilikleri  devam edecek.  Yemeklerin kalorileri menülere yazılması zorunlu hale gelecek.

 

 

Turizmin sürdürüle  bilir bir meslek olması adına, dernek,  kurum ve kuruluşlar dahil  üniversiteleri ile işbirliği  çalışması başlatılacak. Güncel durumda dernekler ve turizme gönül verenler kah whatsapp hattı, kah facebook ve video bağlantıları ile, sosyal medyada çözüm arayışları yapılmakta. Öncelikli konularımız var bizim temel kurallara dayalı. Personellerin mesleklerini sevdirmeye yönelik adaptasyon uyumu gibi. Robot değil insan gücüne dayalı çalışmalarda, motivasyon programları ile başarı sağlanması gibi. Hijyen programı alan çalışanların, uygulamada  ve denetimde başarılı  olmaları  gibi.

Turizmde istihdamın sağlanması ve mesleğin sürdürülebilir olması için  akredite ve kontrol programları  zorunlu.

A-) Acente,  Uçak,  Dijital  dünyası  ve  Otel ilişkilerinin  belirlenecek olan  standartlara  göre işbirliği.

B-) Dernekçilik ve tanıtım kampanyasında yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinde ne kadar  aktif olduğumuz değerlendirilecek.

C-) Misafirin hizmet sektöründen  beklentileri ve bizim misafirden beklentilerimiz nedir.

D-) Turizmin içeriğindeki sesi hissedebilmek ve  çalışanların kalitesini  uygulamada  başarılarını  sorgulaya bilmek.

E-)Sektörümüzün kontrollü  ve  kontrolsüz  gücünü kimin denetlemesi  gerektiğini  belirlemek

F-) Eğitimin akredite kontrolü  ve yasal süreçteki meslek grupları  ile standartları belirlemek .

G-)  Dünya standardını ortak sertifikasyon sisteminin, hangi  kurum veya kuruluşların  yaptığı  ve  denetimin  kim tarafından  yapacağı.

H-) Sektörümüzün  Bilinen fakat çözülemeyen, fakat çözülmesi zorunlu meslek  gerçeklerinin icrası.

I-) Kötü giden sezon sonrası, acil eylem planı kuruluşun kimlerden oluşacağı.J-) Sektör kriz masasında çalışacak kişilerin devlet destekli devamlılık  esasına  riayet  edilmesi.

K-)Alternatif  turizm  dahil, konsepti  ve sistemi istediğim  gibi  kuralsız  yaparım  anlayışının kaldırılması.

L-) Personel istihdam standartlarının, tüm işletmelerde   öncelikli  düzenlenmesi.

M-)Personele  verilmesi gereken hizmetlerden sonra, verim alabilme programlarının standartlara uygun takibi.

N-)Ekip ruhunun oluşumu  ile özeleştirilerin dozajını ayarlanması ve bakış açısı programları ile   genişletilmesi.

O-) Turizmin  Tanıtımı, Sloganı, Destinasyonu, logosu gibi eksik tıtılların tamamlanması

P-) Konseptlerin yurt dışı otellerle ortaklaşa, personel takası ve değişim tanıtım çalışmaları,

Q-) UWNTO  verilerinin  ve destinasyonların  yerine  getirilmesi.

R-)Hizmet eden ve hizmet alan haklarında, hizmet alanın  hegemonya   sınırlarının belirlenmesi.

S-) Otel konsepti ile belirlenen standartların eşit uygulanılabilirliği. Misafir davranışlarındaki hoş görü veya agresifliğine göre değişen şeklin olmaması.

T-)Misafire  verilecek taviz sınırlarının dijital dünyaya göre değil, hizmet standartlarına  göre  değerlendirilmesi.

U-) Hijyen gıda eğitimlerinde uygulanabilir olmak  için denetim ve kontrol mekanizması ayrı bir birim olmalı.

V-) Hijyen  gıda denetim ekibine, personellere  nasıl davranacağı,  hiyerarşi ve üslup eğitimi verilmesi.

Y-) Gm, departman amirleri ve personeller dahil, uluslar arası akredite belgelendirme sertifikaları alması.

Z-) Kurumsal  olmayan işletme sahiplerinin, kişisel danışma koçlarının  olma  zorunluluğu getirilmesi.

Şimdi Birlikte Çözüm Üretme Zamanı

 

Devlet  ve  millet el ele sloganındaki asıl içeriğin anlamını yaşamalı ve yaşatmalıyız. Kimsenin alınganlık yapıp kendini ulaşılmaz  zannetmemesi. Aksine hizmet kalitesinin yükselmesi adına, bilinçli  hizmete evet demesi gerekmektedir. Zorlu süreçten geçip geleceğe daha güvenli bakabilmemiz adına yazılan ve söylenenlerin uygulanır olanları, icraata geçirmek zorundayız. Bu zorlu süreç dönemlerde birbirimizi destekleyerek birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu göstereceğiz.

 

Hala Niye Belirleyemediğimizi Anlayamıyorum

 

Çözüm sürecindeki turizm bakanının  acil eylem  planından  çıkartılan sonuçları  incelediğimizde, günü, ayı  ve  hatta sezonu  kurtarmak ve mali açıdan geçici çözümlerin olduğunu görüyoruz. Amaç geleceğin sektörünü ayakta tutmak için,  şirket ve çalışanların devletin sorumluluğunda olanların yerine getiriliyor olması niteliğinde. Tabi ki öncelik devletin adımlarında engellerin bertaraf edilmesi ve tökezleme olmaması yönünde. Covid-19 koronavirüs salgınında herkes evinin önünü temiz tutsa, sokak temiz olur atasözü mantığıyla  hareket  ediyoruz.Çözüm sürecinde acil eylem planı  çizgisinin hala niye belirleyemediğimizi anlayamıyorum.

Ülke ekonomisini zarardan kara, yani fırsata çevirmesini  belirlemede, etkili bir yol haritası çizmeliyiz. Acil eylem planında sorun koronavirüse karşı önlemi,ek  bütçeleri ile   yapılacak önlemleri   tartışıp, doğruyu bulmak  zorundayız..

 

Atalarımızın Adetleri Aslında Ne Kadar Da Güzelmiş Değil Mi?

 

Misafire kolonya ve şeker ikramları ile karşılayıp, yemek sonrası eller yıkanır, ağızlar çalkalanırdı. Şimdi özümüze bağlılık aklımıza geldi ve  eskiye dair ne varsa uygulamada  ön plana çıkarmaya  başladık.

1-) Turizm ve hizmet sektörü  işletmelerin, dezenfekte ile uluslar arası prosedürleri kapsayacak, akredite  çalışmalarının krokisi hazırlanacak. Dezenfekte  ve hijyen  adı  altında ek  birim ve bütçeyi devreye alacak.

2-) Yerel yönetimlerin toplu taşıma, cami, hizmet alanları dahil özel ekiple dezenfektasyon çalışmalarını, doğru planlama ile ülke genelinde  sürekli yapmalarına devam edecek.

3-) Öncelik hizmet sektörünün  personelleri  bilinçlendirilmesi ve hijyene karşı eğitimleri tamamlanacak.

4-) Sektör Lojmanı, kantin  ve soyunma odaları, servis araçları dahil, toplu alan  hijyen programını yapacak.

5-) Tedarikçi firmalara düşen asıl görevi ayrıca detaylandırıp yazsak, sanırım kitap yayınlarız. Hizmet sektörünün  bel kemiği üretim ve dağıtım firmalarına  hijyen konusunda çok  önemli görev düşmektedir. Ürünlerinin tamamında akredite belgelendirmelerin yanında, hijyen gıda biriminin vermiş olduğu sertifikalı dağıtımlarını yapmaları zorunlu hale gelecek.

6-) otel ile ilgili birimler : lobiden başlayarak , lejyonerle çalışması Teknik servis + mutfak + restaurant + bar + odalar  (v.d)  güvenlik girişinden sahile kadar, tüm işletmenin genel anlamda  temizlik çizelgesi çıkartılacak.

7-) Ülke genelinde kendi alanlarında hizmet veren sektör birlikleri, ortak çalışmalarla hijyen  çizelgesi hazırlayacak.  Standartlar belirlenecek  ve konsept hazırlanacak. En önemlisi  otokontrol sistemi takibi.

😎 Devlete  sunulan öneri ve talepler  dahil, tüm tavsiye nitelikli  önlemlerin dikkate  alınacağına eminim.

Kronavirüs ile  ilgili bilgilerin detaylı toplanıp, uygulamada akredite birimlerin denetlenecek hale getirilmesi.

9-) Acenteler  misafirlerin hizmet alacağı yerlerin çizelgesini hazırlayacak.

 

 

Güvenilir Akredite Lisanslarını Alan İşletmelerle Çalışacağını Bildirecek

Misafirlere oluşturulacak güven sayesinde gerek oteller, gerekse tüm turizm sektörü  ve hizmet sektörü  rahat bir nefes almış olacak.

Yapılacak olan acil eylem planını haricinde ve değerlerin ötesinde neler var bakalım isterseniz. Bir de madalyonun diğer tarafına çevirelim yönümüzü. Yurt dışındaki ülkelerin koronavirüs mücadelesi devam ederken, tatil düşüncesi kaçıncı plan deriz acaba. Mart ayında gerçekleşen nevruz sezonunu maalesef kaçırdık. Şimdi beklenen nisan ve mayıs ayında bir şey olmayacağı kesinleşti. Nisan ve mayıs ayının koronavirüs bulaşmaması adına evde kal, hayatta kal uyarılarını dikkate alarak geçireceğiz.

 

2020 Sezonu Sancılı Ve Sıkıntılı Geçecek

 

İçinde bulunduğumuz durumda önceliğimize  bakacak olursak eğer, hijyenle  korunmak ve hayatta kalabilmek . Dünya genelinde var olan virüs nedeniyle  2020 Sezonu sancılı ve sıkıntılı  geçecek. Ancak biz üzerimize düşen görevleri yaparsak eğer, önümüzde hazır olacak pazardan pay alabilmemiz kaçınılmaz olur. Ne var ki turizmin 2020 % 10 ila %15 artarak  pazarlanması fikrinin başka bahara kaldığı da bir gerçek. Pazar piyasası sanırım 2016 dönemindeki rakamları yakalaması, ancak kış turizmin olması halinde  yaklaşabilir.

Krizlerin daha çok işsizlik ve ekonomik  anlamında ciddi zararlar verdiği de  bir gerçek. Şimdiden Haziran sonunu bekle gör politikasını izlememiz gerekmekte.

Hizmet sektöründe  Bizlerden istenen ise, üzerimize düşen görev ve sorumluluklarımızın  farkına varmamız..  ülkemiz adına hijyen  güvenliğimizin ön planda olduğu gerçeğini, uygulamada ve uluslar arası arenada anlatabilmeliyiz.

 

Hijyen Demek.Sağlık Ve  Güven Demek

 

Hijyen demek, sağlık ve  güven demek olduğu anlaşılacak ve sloganımız ( Hijyen demek.sağlık ve  güven demekse, işte uluslar arası standartlarda  bizim işletmemiz  güvenilir anlayışı ön plana çıkartılacak.

Yerel yönetimlere  hijyen  kontrol sisteminin uygulanmasında, zorlu  bir  süreç  başlamıştır . Önceliğimiz nasıl bir plana bağlı kalınacağı ve uygulamada nelerin kontrol edileceği hakkında bilinçli personellere ihtiyaç  duyulacaktır.Akredite  hijyen sektörü  firmaların,  acil eylem planında  en büyük desteğimiz olacak. İşletmenin  kontrol mekanizmada,  lokomotif  vazifesi  yapacaklardır. Doğru meslek gruplarının standartlara bağlı görevlendirilmesi halinde aşılamayacak sorun yoktur.

 

 

Şu an görülen lüzum üzerine dünya  Sağlık örgütü (UNWTO)’nun koronavirüsteki durumu ‘Pandemi-Salgın’ olarak tanımlamasıyla ‘Force Majeure-Mücbir sebep’ ilan edilmesinin zemini oluştu: ‘PANDEMİ ilanıyla durum ‘FORCE MAJEURE’E GİDİYOR. Türkçede kullanılan hali ile ‘Mücbir sebep’ Yani : yükümlülük veya borcun yerine getirilmesini ya da bir hakkın kullanılmasını geçici olarak durdurması.”

07.01.2020 TARİHİ İTİBARIYLA BAKANLIK  BELGELİ KONAKLAMA    TESİSİ İS TATİSTİKLERİ

 

İşlBelgTes İşl  Bel  Oda İşlBelgYtk Yat Bel Tes Yatk Bel Oda Yat  BelgTes
Toplam 4 038 473 447 992 034 723 84 172 180 852

07.01.2020  TARİHİ İTİBARIYLA  BELEDİYE   BELGELİ     KONAKLAMA  TESİSİ İSTATİSTİKLERİ

Şehir Belediye Belgeli Tesis Sayısı Belediye Belgeli Oda Sayısı Belediye Belgeli Yatak Sayısı
Toplam 8 081 236 115 542 222

 

Turizm  denince akla;  Hizmet  sektörünün baş  tacı, misafirperverliğin, örf adet ve törelerimizin yaşatılmasından kaynaklı enerjisi gelir aklımıza. Uygulamada da  bu enerjinin yansımasını görürüz son noktada.

 

Vermeyince Mabut , Neylesin Mahmut

 

Mesele koronavirüs virüs olmasına da, kazandır kazan mantığıyla  yaşıyoruz  bu coğrafyada,  Vermeyince mabut , neylesin Mahmut anlayışı hüküm sürmekte. Ekonomiyi değerlendirecek beyinler çoğalmaz ise eğer, bu mantığa bağlı çalışanların vay haline. Devlet millet el ele meselesi bundan ibarettir. Kazananın yatırımlarına  desteğimiz tam olmak zorunda, Hakkı ile veya haksızlığı ile adı her ne olursa olsun, kazanması gerekenler kazanmadıkça, sıkıntılara mahkumiyetimiz  bitmez  bizim.

 

Asimilize Edileceğini Tartışmaya Başlasak İyi Olur

 

Kampanyalarımız vardı iptal etme ertele, % ..indirimlerimizden yararlanın.Tatil evde kalmanın psikolojik baskısından kurtulma yolunda ilk akla gelen olacaktır. Kesinlikle inanıyorum ki 2020 kış turizmi uzun soluklu olacak. İşletmelerde yapılan tadilatlar ve tamiratlar virüs nedeniyle yarım bırakıldı. Zamanı gelince yine yapılmaya başlanacaktır. Şimdilerde kırgın ve küskün personellerin nasıl mesleğe geri çağrılıp tekrar asimilize edileceğini tartışmaya başlasak iyi olur. Meslekte uzun yıllarını verenlerin artık güven sorunları varken,  yeni neslin nasıl bir yol izlemesi gerekir tartışarak çözüm üreteceğiz. Turizm her iki veya üç yılda bir gel gitlere maruz kaldığı dönemlerde, acil eylem planlarının devreye  alınarak çözümü hazır durumda olması zorunludur.

 

Ne Var Ki Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Olmayacak

 

Mağdur esnafların otel bölümü  ve  turizme bağlı çalışanların sorunları devam etmekte. Mevcut  2020 sezona dair herkesin taksit veya peşin ödediği kiraların son durumu, tamamen iyi niyet oluruna mı bırakılacak. Sanırım en sorunlu kısmı da vergiden düşmek için düşük gösterilen kiralar sorun olacak. İşletmelerin iyi niyetle çözeceğine inanıyorum. Ne var ki hiçbir şey göründüğü gibi olmayacağını, korona öncesi ve sonrası diye ayrıldığını göreceğiz. Virüs sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacağı şimdiden aşikâr.

 

 

Peki turizmde virüs sonrası nasıl sloganlar olabilir sizce. Türklerde, yolcu Abbas bağlasan durmaz. Ruslarda votka ve Türkiye bir arada Avrupa’da : Kötü gün dostu Türkiye ilk gidilecek ülke. Asya ve balkanlarda, baltık ve orta doğuda ise Misafirperver  ülke denince akla, ilk gidilecek ülke  Türkiye.Arz talep dengelerinin oluşumunu şimdiden acentelerle yapılacak toplantılarla belirlenmelidir.Artık deniz güneş doğa kültür reklamlarından farklı bir reklam yılı olacak. Ülkemizin reklam başlıklarını artık gelecek olan turistler belirleyecek.

 

Hayırlısı İle Bu Zorlu Zamanları Da Atlatacağız

 

2020 kış turizmine hazırlıklar şimdiden  programlanması  ve Personeller ile yöneticilerin dirsek temaslarını kaybetmemeleri gerekir.

2020 sezonundaki gibi nice  zor zamanlardan, birlik ve beraberlik içinde aştığımızın   şarkılarını, başarı için çalar ve söyleriz. Hayırlısı ile bu zorlu zamanları da atlatıp, tecrübemize bir sahife daha eklemenin keyfini süreriz. İyi  zamanlama  ve planlama ile  TURİZM   VE  HİZMET   SEKTÖRÜNDE  HİJYEN   DEMEK,   SAGLIK   VE   GÜVEN   DEMEK  (2020  ve  2021   SLOGANIMIZ ) ile pazarda yerimizi alırız. Allah camiamızın ve  ülkemizin ve  tüm dünyanın yardımcısı olsun

Turizmin fedakârlığı külfetli, hizmeti zahmetli fakat yorgunluğu hafif bir meslek olduğu bilinciyle, 2020 ve gelecek yıllarda ki sezonlarla beraber,  hayırlı  sezonlar  dilerim.

Sevgi ve saygılarımla
Haydar ÇETİN

GM Dergisinin Diğer Haberleri İçin Tıklayınız!

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.