CHP’den Turizm Yatırımcıları İçin Koronavirüs Önlem Tavsiyesi
Cumhuriyet Halk Partisi, siyasi partilere koronavirüs raporu yolladı. Turizm yatırımcıları için de önerilerde bulunan CHP’nin raporda yer alan maddeleri şu şekilde;
– Salgına sağlık çalışanlarının da bulaşması nedeniyle, yeni sağlık personeli ihtiyacı olabileceği, bu amaçla atanamayan personelin hemen görevlendirilmesi, KHK ile görevden uzaklaştırılanlardan haklarında kesin hüküm bulunmayanların göreve çağrılması, ortopedi, cildiye, göz gibi personel ile son 3 yıl içinde emekli olmuş hekimlerden çalışmaya uygun olanların da göreve hazır olmaları için hazırlık yapılmalıdır.
2 Bin TL Ödeme Yapılmalıdır
– Çok zor koşullarda görev yapan sağlık personelinin ve ailelerinin beklenmedik masrafları çıkacaktır. Bu masrafların karşılanması, moral ve motivasyonlarının yükseltilmesi amacıyla salgın boyunca tüm sağlık personeline çift maaş ödenmeli, yol, yemek ve konaklama masrafları – Yaşanan daralmanın aşılması ve sosyal adaletin sağlanması amacıyla tüm yurttaşlarımıza nakit yardım yapılmalıdır. Aile Yardımları Sigortası ile tüm ailelere salgın süresince aylık en az 2 bin TL ödeme yapılmalıdır. Borç nedeniyle halkın su, elektrik ve doğalgazı kesilmemelidir.
3 Ay Faizsiz Ertelenmelidir
– Salgın süresince bir gıda krizi ile karşılaşmamak ve çiftçinin üretime devamını sağlamak için, borçları yapılandırılıp, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir. Turizm Tanıtma Fonu ve Konaklama Vergisi yürürlükten kaldırılmalıdır. Kapatılan veya kapanmak zorunda kalan iş yerlerinin kira harcamaları (AVM’ler hariç) devletçe karşılanmalı, bu iş yerlerinde çalışan işçilerin ücretleri asgari ücret olarak ödenmeli ve kredi kartı ile tüketici kredi borçları 3 ay faizsiz ertelenmelidir.
216 Sayfalık Rapor
Kılıçdaroğlu’nun liderlere gönderdiği 216 sayfalık raporda önemli uyarılar yer aldı. “Krizle karşı karşıyayız” tespiti yapılan raporda, “Türkiye ekonomisinin salgın hastalıktan çok öncesine dayanan kırılganlıkları hastalığın yarattığı ekonomik baskılarla birleşince ülkemiz bir de ekonomik ve sosyal kriz yaşama riskiyle karşı karşıya kalmıştır” denildi.
Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Salgın hastalığın yarattığı ekonomik ve sosyal krizle mücadele edebilmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı ve toplantılara düzenli devam edilmelidir. Ülkemizde yetersiz test yapılması dolayısıyla vakalar zamanında tespit edilip karantina altına alınamamış ve hastalık daha hızlı yayılmaya başlamıştır.” (Sözcü)