İşler: Otellerimiz Sağlık Ordusunun Emrinde
İzmirli turizmciler, gerekli önlemlerin alınması, donanımın sağlanması ve eğitimlerin verilmesi durumunda tesislerini sağlık çalışanlarına seve seve açacaklarını söyledi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Tesislerimiz, yeni tip koronavirüs salgınıyla savaşta ön saflarda mücadele eden sağlık ordusunun emrindedir” dedi.
Hızla yayılarak neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanları, virüsü yakınlarına bulaştırma endişesiyle evine gitmek yerine bir konaklama tesisinde kalmak isteyebiliyor. Kimi sağlık çalışanları, iş yerine gidiş gelişlerde kolaylık sağladığı için çalıştığı sağlık kurumuna yakın tesislerde konaklamayı tercih edebiliyor.
Sağlık Çalışanlarına Hizmet Vermeye Hazırız
İşler, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile iletişim halinde olduklarını, ancak bugüne kadar kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyledi. İşler, biri Ege Üniversitesi kampüsüne yakın bölgede, ikisi Konak ilçesinde olmak üzere üç otelin talep gelmesi durumunda sağlık çalışanlarına hizmet vermeye hazır olduğunu dile getirdi.
Konaklama tesislerinin kamuya hizmet verdiğini, dolayısıyla kamu malı sayılacağını belirten Mehmet İşler; “Otelciler olarak tesislerimizi yatlarını ortaya koyarak, canla başla görev yapan sağlık çalışanlarından esirgememiz söz konusu olamaz” dedi. Ancak ilk kez karşılaşılan böyle bir durum karşısında cevap bulması gereken bazı sorular bulunduğunu anlatan İşler; “Bu sorulara yanıt bulunabilir ve talep gelirse, tesislerimizin kapılarını sonuna kadar açar, sağlık çalışanlarına seve seve hizmet veririz” diye konuştu.
İşler, virüsle, enfeksiyonla, salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının otellerde normal bir misafir gibi ağırlanamayacağını belirtti. Yetişmiş otel personelinin bu konuda deneyim sahibi olmadığını söyledi. İşler, “Şu an tesislerimiz kapalı. Müşteri yok, odalar boş, personel evinde. Tesislerimizde yalnızca güvenlik personeli görev yapıyor. Evde kalmaları önerilen çalışanlarımız pek çokları gibi korku ve tedirginlik içinde. Çağırdığımızda korkup gelmek istemeyebilirler. Onları zorla getiremeyiz, buna gücümüz yetmez” dedi.
Otel Personeline Eğitim Verilmesi Gerekiyor
Tesislerin kapılarının sağlık çalışanlarına açılmasının fiziki önlemlerin alınması, özel giysiler ve donanımın sağlanması, görevlendirilecek personele gerekli eğitimin verilmesiyle anlamlı olacağını belirten Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pandemi konusuyla ilk kez karşılaşıyoruz. Otel personeli kişisel güvenliğini nasıl sağlayacağını ve sağlığını koruyacağını bilmiyor. Enfeksiyonla mücadele ve virüse karşı otelde ne tür önlemler alınacağı, kat temizlik hizmetlerinde, oda servisinde hangi ekipmanın ve malzemenin kullanılacağı bilinmiyor. Otel personeline tümüyle virüsün kol gezdiği ortamda hizmet veren sağlık çalışanlarına en iyi hizmetin nasıl ve hangi koşullarda verileceğine ilişkin eğitim verilmesi gerekiyor.”
İşler, tesis yöneticilerinin yanı sıra otel personelinin yanıtını aradığı soruları da şöyle sıraladı:
“Yarın bir gün çalışan kişi virüsle karşı karşıya kalırsa, bu insanların tazminat hakları olacak mı? Tazminat haklarını kim karşılayacak? Can kayıplarıyla ilgili doğabilecek hukuksal süreçte işveren mi yoksa devlet mi sorumlu olacak? Salgından sonraki süreçte, salgın atlatıldıktan sonra bu yerler korona virüslü oteller olarak algılanır mı? Böyle algılanmaları durumunda muhtemel ticari kayıplarından kim sorumlu olacak? Kayıpları kim, nasıl tazmin edecek? “
Ne koşulda olursa olsun, İzmir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’ın başkanlığında oluşan il pandemi kurulundan talep edilmesi durumunda tesisleri sağlık çalışanlarının hizmetinde olacağını söyleyen İşler; ” İşler, “Tesislerimiz, yeni tip koronavirüs salgınıyla savaşta ön saflarda mücadele eden sağlık ordusunun emrindedir” dedi.
GM Dergisinin Diğer Haberleri İçin Tıklayınız!