We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel ÇATOD Başkanı Aydeğer: ‘Kimsenin Dayanacak Gücü Kalmadı’

ÇATOD Başkanı Aydeğer: ‘Kimsenin Dayanacak Gücü Kalmadı’

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

ÇATOD Başkanı Aydeğer: ‘Kimsenin Dayanacak Gücü Kalmadı’

ÇATOD (Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği) Başkanı Armağan Aydeğer; korono virüsünün turizme büyük etkisinin olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ kapsamında ‘Kısa çalışma ödeneği’ ile ilgili bürokratik mevzuatın çok acil çözüme kavuşturulmasını istedi. Çalışan kimsenin dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

ÇATOD Başkanı Aydeğer

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer

Armağan Aydeğer yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Turizm sektörü tahminlerin üzerinde çok zor  bir süreci yönetmeye çalışıyor. Türkiye genelinde milyonlarca çalışanı olan turizm sektöründeki İşletmelerin faaliyetlerinin tamamı sıfır noktasında, birçoğu faaliyetini durdurdu. Çalışan, işletmeci, yatırımcı herkes ekonomik süreç ile ilgili çok kaygılı.

Birçok işletme geçen kış döneminde zarar veya karsız çalıştı. Yine birçok işletme kış döneminde bu süreçte yatırımları, yenileme çalışmaları, devam eden borçları gibi çok sayıda nedenle banka kredisi kullandı,  sezon açılışı olan mart ortasından itibaren çekler kesti. Günlük zorunlu ödemeler devam ediyor.  Özetle hasta acil kanamalı ve kan kaybediyor, kaybedecek vakit kalmıyor!

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ kapsamında ‘Kısa çalışma ödeneği’ ile ilgili bürokratik mevzuat çok acil çözüme kavuşturulmalı çalışan işveren kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Öneri olarak tüm başvurular olumlu kabul edilerek ödemeler başlatılmalı, inceleme süreci sonradan yapılmalı, yanıltıcı bilgi sağlayanlara geriye dönük işlem yapılmalı”

Turizm Sektörü can çekişiyor!

“Zor geçen kış döneminde dahi devam eden kriz ortamı mart ayında zirve yapmıştır. SGK, STOPAJ vb vergi ödemelerindeki erteleme MART 2020 den itibaren geçerli olmalıdır. Açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ de her şey nisan ayından itibaren ifade edilmiştir ama yangın her yeri ateş altına mart ayında almıştır.”

“Konaklama vergisi uygulaması henüz uygulanmıyordu ve Nisan 2020’de uygulanacakken eylüle  ayına ertelenmesini memnuniyet ile karşılıyoruz. Ama devam eden ve cirodan alınan Turizm Tanıtma Fonu Kesintisinin de aynı şekilde eylül ayına alınması gerekmektedir. Kimse bir kazanç elde edemediği gibi ödeme yapacak gücü de yoktur.”

Uygulamalar acil başlamalı!

“Sektörün bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi ile ilgili bankalar tarafından işletmelere herhangi bir bilgi sağlanmamıştır. Sektör bu konuda hızlı hareket beklemektedir. İşletmeler açısından  zaman kalmamıştır. Bürokratik süreçler pratik hayatta yaşanan acil duruma ayak uydurmalıdır aksi halde sıkıntılar katlanmaktadır.”

“İşletmelerin elektrik, doğal gaz, telefon vb zorunlu enerji kullanım bedellerinde sübvansiyon uygulanması ile ilgili çalışma hayati öneme sahiptir.”

Tedbirlerin acil uygulanması gerekiyor!

“Turizm sektöründeki işletmelere özel 1 yıl ödemesiz uygun faiz koşullarında minimum 60 ay vadeli kredi imkanı sağlanması sektörün yeniden ayağa kalkabilmesi için acil ve  zaruri bir durumdur, bu süreçlerdeki şartların kolaylaştırılması gerekmekte, bunun yanında süreçlerin çok hızlı çözüme ulaşmalıdır. Mevcut durumda gerek bürokratik süreçler, gerek istenen şartlar bu durumu imkan vermemektedir”

“Ödenecek tüm genel ve yerel vergi ödemelerinin, cezaların, ecrimisil vb ödemelerin mevcut koşullar normalleşene kadar ertelenmesi konusu zaruri bir durumdur.”

Haber: Halil ÖNCÜ

GM Dergi’nin Diğer Haberlerini Okumak İçin Tıklayınız!

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.