We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler Turizmde Dünyanın Kapılarını Aralamak

Turizmde Dünyanın Kapılarını Aralamak

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Turizmde Dünyanın Kapılarını Aralamak

“Turizmde dünyanın kapılarını aralamak” adlı yazıda”2023 Turizm Master Planını gerekli kılan durum”, “Destinasyon bazında durum” ve “İngiltere farkı” konularına değinildi.

AKTOB’un yaptığı araştırmaya göre;

2023 Turizm Master Planını gerekli kılan durum

Türkiye 2016 krizinden bu yana, turist sayısında 3 önemli rekor kırdı. 2016’da 30,9 milyona düşen yurtdışından gelen ziyaretçi sayısı, izleyen 3 yılda; 37,9 milyondan 46,1 milyona ve 2019’da da 50 milyonu aştı. Hedef 2023’te 75 milyon ziyaretçi. Yani izleyen 4 yılda 25 milyon ziyaretçi artıracağız.
Ancak, bu sayısal iyileşme, turistik merkezler ve pazarlar bakımından ciddi farklılıklar yarattı ki, geceleme başına gelirin artırılması ile 65 milyar Dolar gelir hedefi 2023 planını daha da önemli yapıyor. Yabancı ziyaretçi bakımından ele alındığında durum şudur: 2016’da 25,3 milyona düşen ziyaretçi sayısı, izleyen 3 yılda; 32,4 milyondan 39,5 milyona ve 2019’da da 45 milyonu aştı.

Destinasyon bazında durum

Türkiye’ye gelen yabancıların geneli; Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir illerinde yoğunlaşıyor. Ancak, çok bilinen bu gerçek; detayda yapısal değişime uğruyor. Hatta Antalya ve İstanbul son yıllarda diğer illlerden önemli miktarda ayrıştı. 2016’dan bu yana bazı destinasyonlar AYNILAŞTI. Bazıları ise daha fazla geri plana düştü. Rusya pazarında durum Bu pazarda turist sayısı, 2019 sonunda, kriz öncesinin çok üzerine çıktı. Bu toparlanma; ağırlıklı olarak Antalya ve Muğla’da oldu. Ülke içi dağılımda talebin Antalya’da daha fazla kümelendiği, diğer illerin paylarında bir değişim olmadığı gözlendi. Bu bağlamda; Bakanlığımızın, Rusya talebini Ege ve diğer bölgelere kaydırma tespiti çok yerindedir. Keza, Rusya’dan gelenlerin % 90’i Antalya’ ve İstanbul’da kümelenmiş durumda. Bu oran 20 yıl önce de aynı idi ancak Antalya 11 puan artarken İstanbul da aynı oranda düştü. Benzer eğilim Almanya pazarında da görülüyor.


İngiltere farkı

Öte yandan son yılların toparlanan pazarı İngltere’de durum farklı. Bu pazarda turist sayısı, 2019 sonunda, yeniden kriz öncesi 2,6 milyonluk seviyesini yakaladı. Ancak hala 2010 seviyesinin altında. Bu toparlanmaya rağmen; ülke içi dağılımın değiştiği görülüyor. Bu dört ilin payları birbirine kaydı. Bu süreçte, Muğla’nın ağırlığı azalırken, Antalya ve İstanbul pay artırdı. İzmir ise yerinde saydı.

Diğer illlerde durum

Diğer yandan; Hollanda, Belçika gibi merkez Avrupa pazarlarında da durum, Antalya ve İstanbıl lehine dağılım gösteriyor. Turistlerin, iller arası dağılımında görülen bir diğer değişiklik de yeni gelişen Orta ve Doğu Avrupa pazarları ile Ukrayna, Belarus gibi BDT ülkelerindeki kümelenme. Özellikle Antalya ve onu İzleyen İstanbul’un dışında; hacimsel olarak, bu pazarlarda diğer illerimz önemli bir varlık gösteremiyor. İşte bu gerçekler; 2023 Turizm Master Planı’nı gerekli kılan ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.