We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel Bora Genç : “Online Kanallarda %110’luk Bir Artışımız Var!”

Bora Genç : “Online Kanallarda %110’luk Bir Artışımız Var!”

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Bora Genç : “Online Kanallarda %110’luk Bir Artışımız Var!”

Odamax.com Online Otel Yönetim Müdürü Bora Genç ile GM Turizm ve Yönetim Dergisi olarak keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Genç, “Türk tüketicisinin hizmetine sunduğumuz 100 – 150 bin otelimiz var. İnsanların yurt dışında veya yurt içinde daha rahat otel bulmalarını sağlıyoruz” dedi. Genç, GM Dergi okurlarına Odamax olarak bu yıl yüzde kaç artış hedeflediklerini ve iç pazar müşterilerinin ne tür beklentilerde bulunduklarını anlattı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

ETS Group’ta 17 yıldır çalışıyorum, 10 yıldır ise yönetici pozisyonundayım. Son 3 yıldır da Odamax ETS’nin online kanallarını yönetiyorum.  2020 yılının 2019’dan yılından farklı bir şekilde geçmeyeceğini düşünüyoruz. Yurt dışı açısından otellerin daha iyi doluluklara sahip olacağını ön görüyoruz. Katıldığımız yurt dışı fuarlarında yabancıların Türk turizmine ilgisinin çok büyük olduğunu gözlemledik. Siyasal anlamda dünyada sulh olduğunu gördük.  Komşularımız ile artık daha iyi geçindiğimizi söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu durum Türkiye’ye olan bakış açısını oldukça değiştiriyor.

Odamax olarak 2020 yılında yüzde kaç artış hedefliyorsunuz?

2019’da yaşanılan kur artışları 2019’da fiyatlara yansımıştı. 2020 yılında Türkiye turizminin lokomotif bölgelerinde %10 gibi bir artış var. Ancak bazı oteller belli bir doluluk oranını yakaladıklarında fiyatlarını artırmaya başlıyorlar. Türkiye’ye belli bir Avrupa satışı oldu. Şimdi de Rusların satışları başladı. Rusların satışları da turizme son şeklini verecektir. Pazarda bir daralma olacağını düşünmüyoruz.  Ancak müşteriler için oda ve fiyat bulmak kolay olmayacaktır.

Ciro anlamında ve sayısal olarak 2020 yılından beklentiniz nedir?

2020 yılında şirketimizde bir düşüş öngörülmüyor. Ancak ciroda bu artış daha fazla olacaktır. Ama kişi ve oda sayısında %10 artış bekliyoruz. Ocak ayında olmamıza rağmen şimdiden hedeflerimizin yarısını başardık.  ETS ve Odamax’ın online kanallarında %110 gibi bir artışımız var.

“Dijital Bir Gelecek Kaçınılmaz”

İç pazar müşterileriniz beklentileri hakkında bize bilgi verir misiniz ?

Parasını harcayan tüketici öncelikle konfor arıyor. Konfor, şuanda herkesin ceplerinde bulunan telefonlarda. Dolayısıyla insanlar artık telefonlarından her şeye ulaşmak istiyorlar. Dijital bir dünya ve gelecek kaçınılmaz. Bugün dijitale ayak uyduramadığı için kapanan çok iyi operatörler olduğunu söylemek mümkün. Bizim bütün yatırımlarımız şuanda dijital dünya üzerine.

 Otellerden bununla ilgili ne beklentileriniz nedir?

Otellerin elinde yüksek teknolojili paneller var. O panelleri dinamik bir şekilde kullanıyorlar. Eski alışkanlıktan kurtulup yeni alışkanlıklara geçmelerini öneriyoruz. Türkiye’nin büyük şehirleri bu tarz dijitallere ayak uydurmuş durumdalar.  Antalya ve Ege o sejour bölgelerde. Buralar biraz daha gelenekçi bölgeler. Ancak o gelenekçilik değişmek zorunda. Oteller de artık bunu görüyor. Oteller bütün yatırımlarını dijitalleşme üzerine yapmaya başladılar.  2020’de online dünyanın çok hızlı bir şekilde büyüyeceğini düşünüyoruz.  Otellerin de dijitalleşmeye ayak uydurarak pastadan büyük bir pay alacağını düşünüyoruz.

Yurt dışı seyahat Türk tatilcilerin tercihleri nedir?

Hem organize turlar hem de bireysel olarak online yurt dışı tatilleri satmaktayız. Online’ı kullanan müşteriler tatilden ziyade iş için yurt dışına çıkıyorlar.Daha çok şehir otel seçtiklerini ve Avrupa’yı tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Ancak küresel entegrasyonlarımız var. Dışarıya sağladığımız ürünler 400 binleri bulacak. Şuan Türk tüketicisinin hizmetine sunduğumuz 100 – 150 bin otelimiz var. İnsanların yurt dışında veya yurt içinde daha rahat otel bulmalarını sağlayacağız.

GM Dergisinin Diğer Haberleri İçin Tıklayınız!

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.