We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Sektörel Haberler İşte Konaklama Vergisinin Tüm Ayrıntıları…

İşte Konaklama Vergisinin Tüm Ayrıntıları…

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

İşte Konaklama Vergisinin Tüm Ayrıntıları…

1 Nisan 2020’de başlayacak olan konaklama vergisinin nasıl uygulanacağına dair Bakanlık tarafından açıklık getirildi. Yüzde 2 olarak belirlenmiş olan vergi oranı 2020 yılı sonuna kadar yüzde 1 olacak.

Seyahat Ve Konaklama Şirketlerinin Güvenliği İçin 5 İpucu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğ taslağına göre konaklama vergisinin muhatapları; oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, termal oteller, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampingler olarak belirlendi. Yüzde 2 olarak belirlenmiş olan vergi oranı 1 Nisan 2020 tarihinde başlayacak ve 2020 yılının sonuna kadar yüzde 1 olarak gerçekleşecek.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre; Geceleme hizmeti sunmayan mola noktaları gibi tesislerde konaklama vergisi olmayacak. Devre tatil ve devre mülklerin kullanım haklarının ticari bir organizasyon olmaksızın kiraya verilmesi dolayısıyla sunulan hizmet de verginin konusu olmayacak. Fakat, işletmelerin envanterinde bulunan veya işletmelerce kiralananlar konaklamaya ilişkin hizmetleri sunmak için belirli bir süreliğine kiralanması veya geceleme hizmetlerine tahsis edilmesi vergiye konu olacak. Kişinin uyruğu ya da kişiliği verginin alınmasına etki etmeyecek

Kamplardaki Durum

Geceleme; oda veya yer tahsis etmek, tesiste günlük yatma, barınma, kalma hizmetini kapsayacak. Kişinin gecelemeyi tamamlamadan tesisten ayrılması vergiyi etkilemeyecek. Kampçıların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılayıp karşılamaması veya kampçı ünitesinin çadır, çadır-araba, motokaravan, bungalov gibi ünitelerden oluşması, hizmetin, geceleme hizmetine etki etmeyecek. Geceleme hizmetiyle birlikte satılan diğer tüm hizmetler de vergiye tabi olacak. Geceleme hizmetiyle birlikte konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulacak.

Verginin kapsamında olmayacak Unsurlar; Tesislerde geceleme hizmetinden bağımsız sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri. Hizmetler konaklamayı içerecek şekilde sunulursa, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetlerden de vergi alınmayacak. Bu durumda da vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden gerçekleşecek.

Konaklama Vergisini Örneklendirirsek;

Pansiyon işletmecisi, oda+kahvaltı hizmetini faturada ayrıca gösterir ya da ayrıca fatura düzenlerse, geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu hizmet vergiye tabi tutulacak.

Özel konaklama işleticisi, Kapadokya’daki tesisinde her şey dahil konaklama ile birlikte tesis dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için müşteriye ayrıca fatura düzenlerse, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan hizmetten dolayı vergi olmayacak. Ancak, ayrıca fatura düzenlenmezse, konaklama hizmetine ilişkin düzenlenen faturada tüm hizmet bedeli üzerinden vergi gerçekleşecek.

Tatil köyü işleticisi, tesisin eğlence salonunda verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp müşteriye bedeli mukabili sunulan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmadığından vergi gerçekleşmeyecek. Öte taraftan, müşteriye konaklama bedeline dahil edilerek paket dahilinde sunulan bu türden eğlence hizmetleri konaklama vergisine tabi tutulacak.

Butik otel işleticisi, otelde bulunan lokantada, otelde konaklamayanlara bedeli mukabili yemek hizmeti verilirse, bu hizmet vergiye tabi değil.

Termal otel işleticisi, otelde bulunan SPA ve yüzme havuzunda, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde vergi söz konusu olmayacak.

Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanacak?

Konaklama vergisi 2020 yılı sonuna kadar yüzde 1 olacak. Vergiyi hizmeti alan müşteriler ödeyecek. Tahsilatı yapan işletmeler ise vergiyi beyanda bulunacak. Vergi KDV hariç olarak hesaplanacak.

2020 Yılında Yüzde 1 Uygulanacak

Tebliğ taslağında şu örnek verildi:

1) Apart otel işletmecisi, KDV hariç 1.000 TL karşılığında sunulan geceleme hizmetine ilişkin olarak 1/5/2020 tarihinde düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Konaklama Bedeli (KDV hariç): 1.000 TL

Hesaplanan Konaklama vergisi tutarı

(1.000 TL x 0,01=): 10 TL

KDV matrahı: 1.000 TL

Hesaplanan KDV (1.000 TL x 0,08=): 80 TL

GENEL TOPLAM: 1.090 TL

2021 Yılında Yüzde 2 Uygulanacak

2) Otel işletmecisi, KDV hariç 5.000 TL karşılığında sunulan tam pansiyon konaklama hizmetine ilişkin olarak 17/2/2021 tarihinde düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Konaklama Bedeli (KDV hariç): 5.000 TL

Hesaplanan Konaklama vergisi tutarı

(5.000 TL x 0,02=): 100 TL

KDV matrahı: 5.000 TL

Hesaplanan KDV (5.000 TL x 0,08=): 400 TL

GENEL TOPLAM: 5.500 TL

GM Derginin Diğer Haberlerini Okumak İçin Tıklayınız.

 

 

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.