Koray Küçükyılmaz : “ İç Pazar 2020’de Yüzde 15 Oranında Büyür”
Tatilsepeti.com’un Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz ile iç pazar turizmini ve 2020 yılını Gm Turizm ve Yönetim Dergisi okuyucuları için değerlendirdik. Küçükyılmaz, 2020 yılında iç pazarda yüzde 15 büyüme göstereceğini dile getirdi.
İç pazar açısından 2019 yılını değerlendirmenizi istesek bize neler söylersiniz?
2019 yılına bakacak olursak; iç pazar açısından oldukça keyifli geçti demek pek mümkün değil. Senenin başında otel fiyatlarında ciddi fiyat artışları söz konusu oldu. En düşüğü yüzde 30 en yükseği yüzde 100’lere kadar artmış olan fiyatlar iç Pazar müşterisinin seyahat konusundaki talebini ve beklentisini olumsuz yönde etkiledi. Bizdeki veriler, pazarın verileriyle örtüşüyor. Yılın son çeyreğinde Pazar ekim ayından itibaren ivmelenme yaşanmaya başladı.
Peki; 2020 yılının ilk ayını ve gidişatını değerlendirir misiniz?
2020 yılı için beklentimiz, 2019 gibi bir yıl olmayacağı yönünde. 2020 yılı daha güzel bir yıl olacak. 2019 yılında iç pazar pax anlamında 2019 yılında yüzde 15 oranında daraldığını düşünüyorum. Bunu da TUİK ‘in vermiş olduğu geceleme rakamları ortada. Devlet Hava Meydanlarının yurt içi istatistiklerindeki düşüşlerin oranları yüzde 15 oranlarında olduğunu hep birlikte gördük.
Biz 2020 yılında 2019 yılının kaybını kapatarak 2018 rakamlarına ulaşacağını düşünüyoruz. Bunun sonucu olarak iç Pazar 2020 yılında yüzde 15 civarında bir büyüme gösterecektir.
İç pazarın ve yabancı pazarlar arasında denge kurmak zor ama iç pazar için oteller neler yapmalı?
Evet, sonu olarak turizm sektöründeki tesisler birer ticari işletmelerdir. Herkes kendi menfaati açısından olayları değerlendirmek zorunda. Oteller kendi otel doluluklarını sağlayan en yüksek pazardaki misafiri ağırlamak istiyorlar. İç pazarda çok hızlı reaksiyon verdiği için iç pazarı sona doğru atıyorlar. Pazarlardaki müşteriler gelmezse de iç pazara aksiyon veririm, oteli doldururum diyorlar. Ama bu çok sürdürülebilir değil. Bazı oteller bu şekilde davranmıyorlar ama geneli bu şekilde ilerliyor. Tüm otellerin iç pazara belli bir pay ayırması gerek. Fiyatlamalar pazar pazar ayrılmalı. Bunu becerebilirsek düzenli ve sürekli büyüyen bir iç Pazar grafiği yakalarız.
İç Pazar misafiri hangi bölgeleri tercih ediyor, hala fiyat bazlı mı hareket ediyor?
Bu konu da aslında yıldan yıla değişiklik sergiliyor. Yurt dışından gelen misafir sayımızın az olduğu dönemlere baktığımızda ; iç pazar öncelikle fiyat bazlı değerlendirme yapıyor. Gidebiliyor ise Belek’teki tesisler daha güzel ve yeni olduğu için Belek ve Kemer bölgelerini tercih ediyor. Bir dönem Side’yi keşfettiler ki bir dönem hiç bilmiyorlardı. Bunun nedeni de Avrupalı gelmediği dönemde Side otellerinin iç pazara açılmasından kaynaklıydı.
İç Pazar 2019 yılında Alanya’yı keşfetti
Peki; Alanya bölgesi iç pazar için ne ifade ediyor?
Alanya, potansiyel olarak bir nebze aşağıda yer alsa da önemli bir iç pazar destinasyonu. Bu bölgedeki otellerin vermiş olduğu hizmet ve fiyat seviyesi Türk insanının beklentilerine uyan bir yapıda. Ama aynı fiyata Belek’te bir tesis bulursa tabi ki doğal olarak Belek’i tercih edecektir. Geçen yıl Alanya bölgesinde şu durum yaşandı. Bir önceki yıl daha yüksek fiyatlı tesisleri tercih edenler, 2019 da aynı tesislere yüksek fiyatlardan dolayı gidemedikleri için Alanya bölgesine geçiş yaptılar ve iç Pazar Alanya’yı keşfettiler.
GM Derginin Diğer Haberlerini Okumak İçin Tıklayınız.
1 yorum
Merhaba,
Sayın, Koray Küçükyılmaz
Tatil Sepeti ’nin Sayın Genel Müdürü, Ben Berkay KOÇ; 30.05.2020 tarihinde düğünüm olacaktı balayı için Tatil sepetinden İtalya’yı seçtim. Ancak İtalya’da Korona virüs yoğunluk gösterince balayı tarihim için bu sefer Kıbrıs değişikliği yaptırdım. Ancak bu değişiklik için benden herhangi ücrette bir değişiklik yapmadılar. Kıbrıs ta da problem oluşunca balayı için Antalya’yı seçtim benden 600 TL kestiler. Ancak 30 Mayıs 2020 tarihinde yapılamayacak belki yıl sonu belki de seneye kalacak düğünüm sonrası balayı için o zaman geldiğinde duruma göre yine rezervasyon yaptırmayı düşünerek şimdilik mevcut rezervasyonumu iptal etmek ücretimin iadesini istedim. Zira En son rezervasyon değişikliğinde kayıp yaşamamak için son 2 güne kadar ücretinizden hiçbir kesinti yapılmadan geri alabileceğim bir sigorta paketi sundular. Doğal olarak kabul ettim. Ve sigorta bedelini de ödedim.
Ben rezervasyonu iptal edip ücretini geri iade istediğimde; Şirketiniz benden paramın hakkı saklı olarak kalabileceğini pandemi sürecinde olduğunuzu DSÖ’nün pandemi ilan ettiğini öne sürüyorlar ben İtalya ve Kıbrıs seyahatlerimi iptal ettiğim zaman da DSÖ pandemi ilan etmişti. bu hastalığı ama o zaman için haziran da ne olacağını pandeminin ne zaman biteceğini bildirmemişlerdi. Pandemi ile alakalı diyerek benim uçak rezervasyon paramdan kesen Tatil Sepeti şimdi ise bana pandemi sürecindeyiz diyerekten para iademi yapmamaktadır. Ne değiştiğini sorduğumda da hiçbir cevap verememektedir.
Önüme bir sürü yokuş çıkarıyorlar. Ben bu yokuşları çıkamam zira önümü göremiyorum. Olmayan düğünün balayısı olmaz. 184’ü arayıp pandemiyi soracakmışım. Araştıracakmışım bunu sizin müşteri hizmetleri önüme bir yokuş olarak sürüyor ne alakası var Tatil Sepeti’ şirketinin 184 ile alakası kendi çözemiyor mu? Ayrıca bana tebliğ edilmeyeb bir sürü işlemden bahsediliyor. Bunlar konuşma kayıtlarını baştan sona dinlerseniz sizide müşteri hizmetleri çalışanları nasıl çileden çıkaracağını farkedersiniz. Ayrıca 444 lü numaranızı aradığımızda değişiklik için bir ay önceden arayınız diye mesaj verip kapatıyor. Benim tüm ulaşma yollarımı tıkıyorlar.
Umarım Makamınızı ön planda tutup cevap vermemezlik yapmasınız.
Saygılarımla.