‘Turizmde Dijitalleşen Kazanır’
2019 yılını 51,5 milyon turist ile kapatan turizm sektörü, 2020 yılında 75 milyon turiste karşılık 65 milyar Dolar gelir hedefi koydu.
Kişi başına gelirlerin 700 Dolarlardan 1000 Dolar seviyesine dijitalleşme yoluyla getirilebileceğinin altını çizen CRM Group Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Becer, iç turizmde de sömestre, bayram gibi dönemlerde sektörün dijitalleşmeye doğru şekilde ağırlık vermesi gerektiğini belirtiyor.
90’lı yılların başında hayatımıza giren internetle birlikte dünyanın dijital yolculuğu da başladı. Dijital dünyada, reklam kanallarını kullanan markalara baktığımız zaman yüzde 95’inin global ölçekli olduğu görülmektedir. Tüm dünya dijital dünyaya adapte olmaya çalışırken, online ticarette önemli bir pazar payı elde eden turizm sektörü, dijitalleşme konusunda daha yolun başında. Türkiye’nin ilk ve tek turizm sektörüne ait dijital pazarlama eğitimleri sunan, konuyla ilgili zirve düzenleyen CRM Group Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Becer, “Türkiye, dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi olsa da ülkemizi tanıtım ve pazarlama konusunda hedeflerin gerisindeyiz. Bundan dolayı da her yıl ülkeye gelen turist sayısı artsa da gelirler de 2014 rakamlarının çok gerisindeyiz. Oysa dijitalleşen dünya hem kullanıcılara sonsuz bir seyahat özgürlüğü sunuyor hem de tanıtımı kolaylaştırıyor. Dijitalleşerek kişi başına geliri 2023 yılına kadar 1000 Dolar düzeyine çıkarmamız mümkün” derken, yurt içi turizmdeki dijitalleşme konusunda da şu açıklamalarda bulunuyor:
“Dünyadaki turizm trendlerine baktığınız zaman artık deneyim kazandıran seyahatlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Seyahat etmek isteyen bir turist, artık uçak biletinden konaklamasına, gezeceğe yerlere kadar her bir detayla kendisi ilgilenip seyahatini kurgulamak istiyor. Turizmin bireyselleşmeye geldiği bir noktada, turizm sektörünün hangi kademesinde yer alıyorsa olsun, her kalemin dijitalleşmesi gerekiyor. Dijitalleşme, istenilen kitleye istenilen doğru tanıtımı sunarken, turizmin çeşitlenmesine de imkan sağlıyor. Örneğin; sömestre tatilinde kış destinasyonları ön plana çıkacak. İşletmecilerin bunu fırsat bilerek kendi dijitallerini gözden geçirmelerinde yarar var.”
Ramazan Becer, işletmelere dijitalleşmeleri konusunda ise şu tavsiyelerde bulunuyor:
-Konaklama portallarının tüm dünyada aktif olmasıyla birlikte turistlerin yarısından fazlası otel rezervasyonlarını online yapmayı tercih ediyorlar. Her işletmenin mutlaka bir internet sitesi olup bu internet sitesi üzerinden rezervasyon alabilmeli ve rezervasyonlara call center ile anında geri dönüş sağlayabilmelidir. İnternet sitesinin sürekli güncellenmesi, sitenin cep telefon, tablet, bilgisayar üzerinde kullanılabilir olması gerekmektedir.
-Konaklama önerileri ve satışı sunan platformlara iletişim bilgileri, resimler güncel olmalı, kullanıcılardan gelen yorumlara anında geri dönüş sağlanmalıdır. Bu hem kullanıcıyla ilgilenildiğini hem de hesapların aktif olduğunu gösterecektir.
-Sosyal medya günümüzün olmazsa olmazı. İnternet sitesinde olduğu gibi sosyal medya hesapları da aktif olarak kullanılmalı ve internet sitesiyle bağlantılı olmalıdır.
GM Derginin Diğer Haberlerini Okumak İçin Tıklayınız.