We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler EMİTT 2019’da 60 Binin Üzerinde Ziyaretçi Ağırlamaya Hazırlanıyor

EMİTT 2019’da 60 Binin Üzerinde Ziyaretçi Ağırlamaya Hazırlanıyor

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

 EMİTT  2019’da 60 Binin Üzerinde Ziyaretçi Ağırlamaya Hazırlanıyor

EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın,  “EMİTT  2019’da 60 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamaya hazırlanıyoruz” dedi.

emitt

Kısa bir süre önce ITE Fuarcılık, adını HYVE Group olarak değiştirdiğini duyurdu. Bu değişiklik hakkında bilgi verir misiniz?

Evet, Eylül 2019 itibariyle ITE Group olan kurumsal kimliğimiz HYVE Group olarak değişti. Küresel bir Fuarcılık Şirketi olarak 14 ülkede 17 global ofisi, 1.200’ü aşkın deneyimli personeliyle yılda 120’inin üzerinde fuar ve konferans düzenlenleyen bir kurumuz. Kurumsal kimliklerin de bir ömrü var. Her alanda olduğu gibi bu alanda da yenilik ve değişim ihtiyacı doğuyor. Dinamik ve büyüyen yapımızı daha iyi temsil edeceğini düşündüğümüz daha genç bir kimliğe kavuştuk.

Öncelikle, bu sene 24’üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT hakkında genel bilgi verebilir misiniz? Yıllar içinde EMITT nasıl bir gelişim ve değişim sergiledi?

Hyve Group olarak organize ettiğimiz Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT’i; 30 Ocak – 2 Şubat 2020 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğiz.

 

Bu yıl fuarımız, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın kurumsal sponsorluğunda, KOSGEB desteğiyle birlikte Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) iş ortaklığında düzenleniyor.

 

Her yıl dünyanın ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden, turizm profesyonellerini, turizm belde ve kuruluşlarını, ziyaretçilerle buluşturan dünyanın en büyük 5’inci turizm fuarı olan EMITT bu yıl turizm alanında trend olan konuların başında gelen dijitalleşme, kişiselleşme, 2000 sonrası jenerasyonunun beklenti ve taleplerini karşılama, bölgesel şehir pazarlaması ve nitelikli personel ihtiyacı başlıklarını değerlendireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklandığı üzere Turizm 4.0 sloganını en kapsamlı şekilde ele alarak Türkiye’nin marka algısını değerlendirme, ülke turizmine yol haritası oluşturma, güncel ve akıllı çözümler üretme konularını enine boyuna tartışacağız.

 

Rekor seviyede yabancı ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlandığımız EMITT, tüm katılımcılar için değer yaratan, birbirinden faydalı içerik ve iş birlikleri ile sektöre yön vermeyi sürdürüyor. Her sene gerçekleştiğimiz hosted buyer (davetli tur operatörü) programında bu yıl Asya, Avrupa, Uzakdoğu ve Latin Amerika’dan davetli tur operatörünü ağırlayacağız.

 

Geçen seneye baktığımızda turizm sektörüne EMITT’in katkısının büyük olduğunun altını çizmemiz gerekir. Bu seneki EMITT’ Fuarı’nda geçen sene gösterdiğimiz başarımızın daha da üstüne çıkacağımıza inancımız sonsuz. 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz EMITT Fuarı’nda 94 ülkeden 5.620 firma ve 57.470 ziyaretçi ağırladık. Bu yıl da 50’nin üzerinde ülkeden (binin üzerinde) binin üzerinde katılımcı ve 60.000’in üzerinde ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyoruz. Türkiye ekonomisine, turizmimize ve ülkemizin bilinirliğine EMITT Fuarı’nın katkısının önemli bir rolu olduğunu söyleyebiliriz.

 

23 yıldır gerçekleştirdiğimiz EMITT’e bu yıl da Avrupa pazarı başta olmak üzere pek çok alternatif pazarlardan katılım talepleri aldık.  Bu durum; bizim doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor ve ülkemize daha da yararlı olmak için çalışmalarımızı hızlandırmaya teşvik ediyor.  Her yıl bir önceki EMITT’te gösterdiğimiz başarının üstüne çıkmayı hedefliyoruz.

 

Fuara en çok hangi ülkelerden talep geliyor? Hosted buyer programına olan ilgi nasıl? 

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da B2B platformumuz ve gerçekleştirilecek görüşmeler, Fuarımızın en hareketli bölgesi olacak. 23’üncü EMITT Fuarında 106 ülkeden 600 yüksek profilli alıcı ağırlanırken, toplamda 7 bin görüşme gerçekleştirilmişti. 30 Ocak 2020’de açılışını gerçekleştireceğimiz 24’üncü EMITT Fuarımızda gerek alıcıların gerekse görüşmelerin sayısında önemli bir artış yaşanacağını öngörüyorum.

 

Asya, Avrupa, Uzakdoğu ve Latin Amerika ülkelerinden firmalar EMITT’e yoğun ilgi gösteriyor ve programımıza başvuruda bulunuyor. En çok başvuruyu şu an için Uzakdoğu’dan aldığımızı söyleyebilirim. İlerleyen günlerde programla ilgili detayları paylaşıyor olacağız.

 

Geride bıraktığımız yılla kıyasladığımızda EMITT içeriğinde ne gibi farklılıklar ya da yenilikler göreceğiz? Fuarla eş zamanlı gerçekleşecek etkinlik programı kapsamında öne çıkacak konular nelerdir?

 

Sosyal, ekonomik ve teknolojik değişimlerin çarpıcı şekilde gerçekleştiği bir on yılı geride bırakırken, EMITT 2020, yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. 24 yıldır sektöre hizmet veren ve sektörü büyütmek için çalışmalar yapan EMITT’te yine kapsamlı bir konferans programıyla turizm ekonomisini, önemli trendleri ve önümüzdeki on yıla damga vuracak teknolojik inovasyonları gündemimize taşıyacağız.

Bu yıl da TTYD, TÜROFED, TÜRSAB gibi sektöre yön veren kurumları ağırlayacağımız Başkanlar Forumu ile başkanlar, beklentilerini, öngörülerini ve önerilerini paylaşacak. Sorumlu ve sürdürülebilir turizme dönüşümün nasıl gerçekleşeceğini, yeni çağda bizleri nelerin beklediğini masaya yatıracağız.

Fütürist Cem Kınay, Marka Mimarı Ömer Şengüler ve Şef Vedat Başaran gibi isimlerle ülke tanıtımı ve markalaşması yolunda aktörlerin atması gereken adımları tartışacağız. Dijitalizasyon konusunda ise dijital satış kanallarının performansı, influencerların turizme katkısı, Y kuşağından sonra atılıma geçen Z kuşağının dinamikleri ele alınacak konular arasında yer alıyor. Bu sene geliştirdiğimiz VR Deneyim Alanında, turizm profesyonelleri sanal gerçekliğin turizmde nasıl etkili şekilde kullanılabileceğini ilk elden deneyimleyebilecekler.

Destinasyon pazarlamasına yönelik olarak cruise turizmi, outdoor turizmi, sorumlu turizm gibi yıldızlaşan alternatif akımları inceleyecek, belediye başkanlarını davet ederek yeni dönemde planladıkları turizm hamlelerini, örnek teşkil eden çalışmaları öğreneceğiz. Sinema, müzik, gastronomi, mimari gibi farklı alanların kesişiminde turizme nasıl katma değer yaratılacağını uzmanların yönettiği bir vaka etüdüyle ele alacağız.

Uluslararası katılımcılarımızı etkinlik programımıza dahil ederek odağa aldığımız yeni pazarları ve rotaları bizzat ilgili ülkelerin profesyonelleri ile tartışacağız.

 EMITT’in tatilciler açısından baktığımızda önemi ve anlamı nedir?

EMITT, Hyve Group’un Türkiye’de gerçekleştirdiği en etkili ve büyük fuarlarından bir tanesi. EMITT, sektöre ciddi katkıları olan bir fuar. Bundan 23 sene önce ilk EMITT’i yaptık. Türkiye’de “tatil” kavramı bu kadar gelişmiş değildi. EMITT’le birlikte daha çok insan, tatilin bir kültür olduğunu fark etti. En doğru tatili nerede, nasıl ve hangi planla yapacağını ve uygun fiyatlı tatil seçeneklerini, farklı tatil türlerini yerli turiste anlatmak konusunda, EMITT’in önemli bir eğitim işlevi olduğunu düşünüyoruz. EMITT gerek turizm sektörüne gerekse de tatil tüketicisine çok şey kattı. Turizm profesyonelleri tüketicilerine kendilerini nasıl anlatmaları gerektiği ve ürünlerini nasıl oluşturacakları konusunda geliştiler. Kazanan tüm sektör oldu ama asıl olarak yerli turistimizin tatil anlayışına büyük katkıları oldu.

EMITT turizm sektörünü ve farklı turizm türlerinin gelişimine nasıl bir katkıda bulundu?

EMITT olarak başından beri Türkiye’de turizm nasıl gelişmeli, farklılaşmak için neler yapılmalı diye kendimize sorduk ve deniz, kum ve güneşten ibaret bir ülke olmadığımızı savunarak hareket ettik. Biz kültür, tarih ve doğal güzellik bakımından çok zengin değerlere sahip bir ülkeyiz. Türkiye’de yeri geldiğinde her bir köy bir turistik destinasyon olarak kendini konumlayabilir. Bu bilinçle, her bir ilimizin, ilçemizin ve köylerimizin kendilerini tanıtabildiği alanlar sunduk ve fikir önderliği yaptık. Böyle düşündüğünüzde “turizm” genel başlığı altında gastronomi turizminden, karavan turizmine, kültür turizminden, din turizmine kadar birçok yeni alan, hep EMITT Fuarı’nda gündeme geldi.

Türkiye’nin sahip olduğu değerlerin aslında birer ürüne dönüştürülebileceğini ve bu ürünlerin de EMITT gibi önemli bir fuarda pazara sunulup markalaşabileceğini herkese öğrettik. Farkındalık yaratmak çok önemliydi, bizler bunun peşine düştük. EMITT’te imkansızı başardığımızı söyleyebiliriz.

Katılımcı olarak fuarımızda yer alacak ülkeler bu yıl da renkli etkinlikler ile ülkelerini tanıtmaya çalışacak. EMITT Türkiye’nin tüm bölgelerinin kültürel zenginliklerinin de tanıtıldığı bir platform. Biz de kendi yörelerimize özgü etkinliklerle ülkemizin tüm bölgelerini Dünya’ya bir kez daha tanıtacağız.

Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un kısa bir süre öncesinde yaptığı açıklamalara ilişkin yorumlarınız nelerdir?

Sayın Bakanımızın verdiği rakamlar turizm sektörü açısından son derece olumlu. Yılın ilk 8 ayında 33 milyon turist aldığımız için, yıl sonuna kadar 40 milyona ulaşan bir turist saysısı bekliyoruz ki, bu rakam Türkiye’nin birkaç yıl önce girdiği durağan dönemi aştığını gösteriyor. Bu olumlu durum turizm ve turizmin alt sektörleri için ve Fuarcılık sektörü gibi uluslararası çalışan sektörler için de oldukça olumlu bir mesaj.

Ülke turizminin gelişimine yönelik bir sektörün uzmanı olarak sizin mevcut durumla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Dünyadaki rakamları Türkiye ile kıyasladığımızda şu tablo karşımıza çok net bir şekilde çıkıyor: Türkiye’nin turist çekme ile ilgili bir sorunu yok ancak turist başına gelir olarak baktığımızda rekabet halinde olduğumuz ülkelerin biraz gerisinde olduğumuz görülüyor.

Örneğin; en çok ziyaret edilen ülkeler listesine baktığımızda Fransa, ABD, İspanya, Çin ve İtalya’nın ardından Türkiye 6’ıncı sırada yer alıyor. Ancak bu sıralamaya gelir tarafından baktığımızda Türkiye 12’inci sıraya geriliyor. Dolayısıyla turist sayısındaki dönemsel artış ve düşüşlerden çok sektör olarak turizm gelirlerimizi nasıl daha yukarı çekebileceğimize dair kafa yormamız gerekiyor.

Sizce kış turizminde popüler olabilecek destinasyonlar neresidir? Türkiye’nin bu alanda alması gereken aksiyonlar nelerdir?

Pist ve tesis kalitemiz giderek gelişiyor. EMITT Fuarına da yeni kış turizmi destinasyonları katılmaya başladı. Bu alana dönük altyapı çalışmalarının kazandığı ivme ile, Türkiye’nin sadece yerelde değil, globalde de tercih edilmeye başlayan bir destinasyon olduğunu söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi Palandöken, the New York Times gazetesi tarafından dünyanın en iyi 18’inci kayak merkezi olarak gösterilmişti. Palandöken’in 5 ay boyunca kış sporlarına elverişli olması önemli bir detay. Uludağ, Erciyes, Kartepe de yine kış turizmi için gerek yerelde gerek globalde öne çıkan destinasyonlarımız arasında yer alıyor.  Bildiğiniz gibi ülkemizde termal turizmi de özellikle son yıllarda önemli bir ivme kazandı. 2020 için de Nevşehir, Afyonkarahisar ve Denizli’nin yanı sıra Bolu’nun da termal turizminin önemli adresleri arasında yer alacağını düşünüyorum.

Son tüketici için EMITT’ten tatil satın almanın avantajları konusunda bilgi verebilir misiniz?

Kesinlikle çok önemli avantajları var. Uygun fiyatlı ve uygun ödeme seçenekleri bulunan avantajlı tatiller satın alma imkanı vermesi en önemlisi. Diğer yandan  farklı tatil türlerinden seçenekleri bir arada görmek, bilmediği destinasyonlar hakkında bilgi sahibi olmak için de benzersiz bir platform.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.