Türkiye Kruvaziyer Turizminin Yeniden Gözdesi Oluyor
Princess Cruise Türkiye Temsilcisi ve Naviosa Genel Müdürü Tolgar Bıyıklı, Türkiye’de yeniden yükselişe geçmeye hazırlanan ve turizm geliri için önemli bir zincir oluşturan kruvaziyer turizmini değerlendirdi.
Alman, İngiliz, Amerikan ve İtalyan şirketlerinin Türkiye’den dört-beş yıldır gemilerini çekmesi kruvaziyer turizmini yok denecek kadar azalttı. En büyük darbeyi İstanbul, sonra da en önemli ikinci liman olan Kuşadası aldı. Kuşadası’na uğrayan gemi sayısı tamamen sıfıra inmese de Türkiye sıkıntılı bir dönem yaşadı. Sevindirici haber ise 2019’un ikinci yarısından itibaren birçok gemi şirketinin Türkiye turlarına yavaş yavaş yeniden başlayacağını duyurması. İstanbul limanları kruvaziyer turizmini tam olarak karşılayacak kapasitede değil. Bunun için şirketlerin 2020-2021 tarihlerinde Türkiye turlarına Kuşadası’ndan başlayacağı sinyalleri geliyor.
Denizden Gelen Müşteri Daha Çok Gelir Bırakıyor
Dünyada en trend gemi rotalarını belirleyen, altı kıtaya birden yelken açarak 300 liman ve 150 farklı güzergah ile yolcularına tam anlamıyla “dünyayı gezme fırsatı sunan” Princess Cruise da kısa süre önce Türkiye yapılanmasını yenilemişti.
Princess Cruise’un Türkiye temsilcisi ve Naviosa Genel Müdürü Tolgar Bıyıklı, kruvaziyer müşterilerinin deniz-kum-güneş tatili için gelenlere oranla ülke gelirine daha çok katkıda bulunduğunu söyledi. Bıyıklı, her şey dahil sistemiyle gelen müşterinin otele girdikten sonraki bütün hizmetini otel içerisinde aldığını, dışarıya çıkma ihtiyacı duymadığına işaret etti. Buna karşılık kruvaziyer müşterisinin zamanının daha kısıtlı ve değerli olmasından ötürü gemiden çıkarak, rehberinden taksisine, yeme-içme sektöründen perakendeye kadar her kesime turizm geliri bıraktığını ekledi. Üç bin yolcuyla limana yanaşan bir gemideki turistlerin yüzde 10’u içerde kalmayı tercih ediyor. Yüzde 90’ı şehrin içine dalıp ülke ekonomisine önemli katkıda bulunuyor.
Türkiye’den Çekilme Yunanistan’a Yaradı
Bıyıklı, İstanbul’un birkaç yıl evvel kruvaziyer turizminde devre dışı kalmasından sonra bu pastadan fazlasıyla faydalanan ülkenin Yunanistan olduğunu hatırlattı. “İstanbul-Atina aynı parkurlardaki highlight denilen en önemli limanların başında geliyor. Kültürel geçmişleri, yeme-içme kültürü de düşünüldüğünde birçok gemi şirketi için İstanbul’dan başlayan bir turun İtalya veya İspanya’ya kadar kesintisiz sürmesi pozitif bir adım olacak” dedi. Bıyıklı, Türk yolcuların kendi limanlarından çok başka ülkelerin limanlarını görmeyi tercih ettiğini, yabancıların ise bizim limanlarımızı görmeyi istediklerini ekledi.
Princess Cruise, Prestijli Hizmete Uygun Fiyat Sunmasıyla Segmentinde Öne Çıkacak
Princess Cruise, dünya çapında deniz seyahatlerinde tanınmış bir lider. Her yıl 3 günden 144 güne kadar konuklarına tüm dünyadaki kıtaları görme imkânı sunuyor ve yılda 1 milyon 700 bin misafir taşıyor. Uygun fiyatlarının yanı sıra prestijli bir hizmet sunmasıyla Türkiye’deki kruvaziyer turizmine üst sıralardan girmeyi hedefliyor.