Turizm Tanıtım Ajansı’nda Kabul Edilen Değişiklik Önerileri
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasına yönelik 11 maddelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Teklifte küçük değişiklikler yapıldı.
İşte TBMM’de görüşülen Turizm Tanıtım Ajansı’nıın en önemli maddeleri…
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasına yönelik 11 maddelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda dün gece geç saatlere kadar görüşüldü. İki bölüm halinde görüşülen teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler gece geç saatlerde tamamlandı. Teklifin tümüyle ilgili görüşmeler ise bugüne bırakıldı. Turizm sektörünün ve muhalefet partilerinin istediği ana değişikler yapılmazken AK Parti Milletvekillerinin önergeleriyle bazı küçük değişikliklere gidildi. TBMM’de yapılan değişiklikler şöyle:
Yönetim Kurulu Üye Sayısı 13’ten 15’e Çıkarıldı
Kanun Teklifi’ndeki en çok tartışılan maddelerden biri Ajans’ın Yönetim kadrosunun yer aldığı 3. maddeydi. AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önergeyle Ajans’ın Yönetim Kurulu üye sayısı 13’ten 15’e çıkarıldı. Böylece her bölge Kabul edilen maddeye göre Ajans’ın yönetim kurulu başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı yapacak. Yönetim Kurulu’nda Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısı, Bakanlık Tanıtma Müdürü, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı, havalimanlarını temsilen bir üye, Marmara ve Akdeniz Bölgesindeki turizm işletme belgeli konaklama tesislerinden ikişer üye, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki turizm işletme belgeli konaklama tesislerinden birer üye ve seyahat acentası işletmecilerinden seçilecek bir üye yer alacak.
Turizm Payında Değişiklik
Kanun Teklifi’nde en çok tartışılan ve muhalefetin de sert eleştiriler getirdiği düzenlemelerden biri Ajans için turizmcilerden alınması öngörülen paylardı. Muhalefetin vergi, haraç, yağma olarak adlandırdığı MHP’nin de düşürülmesini istediği turizm paylarıyla ilgili AK Parti Milletvekilleri’nin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.
Otellerden Binde 7.5, Acentelerden On Binde 7.5
Kanun teklifinde turizm payı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli yeme içme tesisleri ve Bakanlık belgeli deniz turizmi araçlarından yüzde 1, seyahat acentelerinden ve hava yolu şirketlerinden binde 1 ve özel şirketlerin işlettiği havalimanlarından binde 2,5 olarak alınması öngörülüyordu. AK Parti Milletvekilleri’nin önergeleriyle kabul edilen değişiklikle otellerden ve Bakanlık belgeli yeme içme tesisleri ile deniz turizmi araçlarından binde 7,5; acentelerden ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 ve özel işletmedeki havalimanlarından binde 2 oranında alınması kabul edildi.
Kış, Sağlık, Kırsal Ve Spor Tesislere Yüzde 50 İndirim
Önergeyle ‘’Kış termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından desteklenmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde 50 indirimli olarak uygulanır’’ ibaresi de eklendi.
‘Turizm Yatırımlarına Ortak Olabilir’ İfadesi Çıkarıldı
Kanun Teklifi’nde en çok tartışılan ve muhalefetin de sert eleştiriler getirdiği düzenlemelerden biri Ajans’ın gerekli görülen turizm yatırımlarına ortak olabileceğine yönelik ifadeydi. Teklif’in 1. maddesinin 1.ci fıkrasında yer alan ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmesi uygun ve gerkeli görülen turizm yatırımlarının gerçekleştirilmesi’ ibaresi AK Parti milletvekillerinin önergesiyle tekliften çıkarıldı. Genel Kurul’da kabul edilen önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: ” Önergeyle, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının, kanun teklifinin genel amacı doğrultusunda, sadece ülkemizin tanıtımına yönelik faaliyetleri yürütmesi; buna karşın, yatırımlara iştirak etmemesi amaçlanmaktadır.”
Tanıtım Bütçesi Yüzde 70’ten Yüzde 85’e Çıkarıldı
Muhalefet partilerinin eleştirdiği maddelerden biri de Ajans’ın gelirlerinin yüzde 70’inin tanıtım için kullanılmasını öngören 5. maddeydi. AK Parti milletvekillerinin verdikleri önergeyle Ajans’ın gelirlerinin yüzde 85’inin tanıtım faaliyetlerine aktarılması kararlaştırıldı. Genel Kurul’da kabul edilen önergenin gerekçesi şöyle: Önergeyle, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı gelirlerinin daha önce yatırım faaliyetleri için ayrılması öngörülen kısmının tanıtım faaliyetlerine aktarılmasına yönelik olarak düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.”