Tatil Değil ‘İş’ Yaptılar
Deri sırtlı deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için her yıl olduğu gibi yine Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusundaki Fransız Guyanası’nın cennet sahillerine geldiler.
Bilim insanları, Awala-Yalimapo ve Remire-Montjoly sahillerinde yumurtalarını bırakan yüzlerce dişi deri sırtlı deniz kaplumbağalarını, üzerilerine yerleştirdikleri vericiler ve kameralarla tekrar okyanusların engin derinliklerine uğurladılar.
Tatuta İle Hem Çalış Hem Tatil Yap!
Tatuta İle Hem Çalış Hem Tatil Yap!
Buğday Derneği’nin kurduğu ‘TaTuTa’ ağı kapsamındaki ekolojik çiftlikler, yurtiçi ve yurtdışından gelen gönüllü ve konuk misafirleriyle bir araya geliyor. Çiftliklerde hem yeni beceriler kazanıyor hem de para harcamadan tatil yapabiliyorsunuz.
İzmit ilçesi Fethiye Mahallesi’ndeki “Orman köy” olarak bilinen çiftliğe gelen turistler hem organik tarımı öğreniyorlar hem de tatil yapma fırsatı yakalıyorlar.
Tatuta Nedir?
WWOOF adı altında uygulanan ağ, çiftçilik yapan aileleri destekleyerek kırsal hayattan kopan şehirli insanları tüm dünyada bir araya getiriyor. Ağda 100’den fazla ülkede 12 binin üzerinde çiftlik yer alıyor. Her yıl yaklaşık 80 binden fazla gönüllü geliyor. Sistem, geçimlerini tarımla sağlayan çiftçilere işgücü sağlamak üzerine kurulu. Türkiye’deki ayağı ise TaTuTa (Tarım, Turizm, Takas).
Çiftlik, sahipleriyle doğal yaşama merak duyan insanları buluşturuyor. TaTuTa’da Türkiye’nin dört bir yanında gidebileceğiniz 92 ekolojik çiftlik var. Bu çiftliklerde para harcamadan tatil fırsatı buluyorsunuz.
Çiftliğinin sahibi Burak Alsan, bir yıl önce “organik tarım gönüllülerini” ağırlamaya başladıklarını söyledi. Bugüne kadar yaklaşık 35 ülkeden gönüllü kabul ettik, dedi. “50 arkadaşımız bizimle çalıştı. İsmini duymadığımız ülkelerden insanlar geliyor” dedi.
Alsan:”İstanbul’a yakınlığı ve lokasyondan dolayı burası cazip geliyor. Aldığımız olumlu yorumlar ve organik tarım yapmamız yabancıları cezbediyor. Bitkilerin dikiminde, ürünlerin çapalanmasında, hayvanların bakımında onlardan yardım alıyoruz. Ot yolma yoğun yaptığımız işlerden birisi. Çünkü organik tarımda ilaç yok. “dedi.
Alsan, barınma, yeme ve içme ihtiyaçlarını karşıladıkları turistlerin çiftlikte en fazla 3 ay kalabildiğini belirtti.